Teška vremena

  Sjećate li se ekonomskog gospodara zapadnog svijeta Larry Finka i njegove investicijske kuće BlackRock ? On je posljednjih dana ožujka izjavio da Zapad čekaju teška vremena !?

  Kao što smo ranije govorili BlackRock je svjetski najmoćnija korporacija koja je prije godinu dana upravljala s 8700 milijardi dolara. Koristeći svoju financijsku moć BlackRock je zajedno s partnerima instalirao Bidena za predsjednika SAD-a.

  Sigurni smo da će mnogi reći da navodimo teorije zavjere, ali nitko neće osporiti da su BlackRock i Vanguard najveći dioničari The New York Timesa. Isto tako nitko neće osporiti sva ona sranja, političke i ideološki laži koje je New York Times pisao u izbornoj kampanji. Kao primjer tih gluposti navesti ćemo samo projekt 1619 i Hunter Bidena.

  Sada u ožujku 2022 godine Larry Fink i BlackRock su izašli s dvije izjave za medije. Prva izjava dolazi konkretno od Finka i usmjerena je dioničarima BlackRocka dok su cilj druge obični ljudi.

  Larry Fink u svojoj izjavio dioničarima govori:

Po završetku Hladnog rata Rusija je primljena u svjetsku financijsku zajednicu. Tijekom godina ona se povezala s svjetskom zajednicom,a posebno duboko s onom u Zapadnoj Europi. Svijet je uživao u dividendama mira i širenja globalizacije. Riječ je bila o trendovima koji su ubrzali svjetsku trgovinu, povećali globalno financijsko tržište, gospodarski rast i smanjili siromaštvo u svijetu.

  Ruskom invazijom Ukrajine je okončano ovo razdoblje globalizacije i sve korporacije počinju gledati o osiguravanju svog proizvodnog lanca… Čak i prije izbijanja rata građani su pod utjecajem pandemije počeli više novca trošiti na proizvode, a manje na usluge. To je dovelo da inflacije veće od 5 % i realnog pada vrijednosti plaća jer one ne prate inflaciju. To su prije svega osjetili slabije plaćeni radnici kojima većina primanja odlazi na osnove kao što su to plin, struja i hrana.

  Središnje banke suočene s ovim šokovima trebaju sada donijeti odluku. One trebaju izabrati između života s inflacijom ili usporavanja gospodarske aktivnosti i zapošljavanja/smanjivanja plaća.

  Već godinama govorim da nije moguće od jučer do danas uvesti zelene energiju. Zelena tranzicija može funkcionirati samo ako je ona poštena i pravedna. Tome trebamo dodati da se ona treba postepeno u malenim koracima uvoditi. Trenutačne visoke cijene energije će dovesti do ubrzavanja zelene tranzicije, ali one predstavlja teško breme za građane. Da bi zelena tranzicija bila poštena i pravedna one ne mogu ostati na ovom nivou.”

  Mi smo ovdje naveli ono što smo smatrali zanimljivijim, važnijim dijelom govora Larry Finka. Ako želite pročitati njegov cijeli tekst na engleskom jeziku kliknite ovdje.

  Samo 4 dana nakon Finka za javnosti se obratio drugi predstavnik BlackRocka. U određenom smislu on je ponovio riječi svog šefa na što je još dodao priču o sadašnjoj generaciji mladih.

  O tom pitanju on izjavljuje: „Po prvi put ova generacije će otići u dućane gdje ne može kupiti ono što želi. Riječ je o generaciji koja nikada do sada nije ništa žrtvovala, nije patila, koja je uvijek imala sve što poželi. Govoreći konkretno o SAD-u on navodi da se tamo pati zbog inflacije nedostataka. SAD ima nedostatan broj radnika, nedostatan broj domova, nedostatnu količinu energije i nedostatnu količinu proizvoda”.

  Tom njegovom izjavom danom 30 ožujka 2022 godine završavamo razmišljanje najvažnije svjetske korporacije o sadašnjem i budućem gospodarskom stanju.

4.9 8 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina