Čarobnjak iz Oza

  Prije par dana smo govorili o Vanguard grupi i tome kako bi da postoji svjetska vlada o kojoj govore teorije zavjere njen CEO Mortimer Buckley bio ministar financija. Danas ćemo govoriti o Laurence Finka pošto bi on bio predsjednik te svjetske vlade.

  Otac Laurence Finka je bio maleni poduzetnik, a majka mu je profesorica engleskog pa možemo reći da potiče iz srednjeg sloja. Po završetku University of California počeo je 1976 godine raditi u bankovnom sektoru koji napušta kada ima samo 36 godina da bi pokrenuo vlastiti investicijski fond.

  Ime tog fonda koji osniva 1988 godine je BlackRock. Danas je taj investicijski fond najveći na svijetu pošto upravlja s 8700 milijardi dolara, a sam Fink koji i dan danas s njim upravlja je milijarder. Osnovna razlika između Finka i ranije spomenutog Buckleya bi bila da je Buckley startao karijeru kao jedan od pomoćnika osnivača Vanguarda dok je Fink od početka do danas uvijek bio nedodirljivi svoj čovjek kojega nitko u realnosti ne kontrolira.

  Za razliku od Vanguard grupe kojoj su trebale desetljeća da postane važan financijski igrač BlackRock je možemo reći stigao do uspjeha u jednom dahu. Samo 11 godina nakon osnivanja BlackRock je već bio upravljao s 165 milijardi dolara nakon čega je nastavio istim putem. U doba izbijanja velike recesije u javnosti nepoznati, a u korporativnom svijetu slavni Fink je angažiran od Američke vlade da pokuša spasiti tamošnju ekonomiju.

  Zbog toga su američki mediji koji su se osudili o njemu pisati 2010 godine govorili da je on državnik Wall Street-a ili top consigliere ili ako ništa trećeg predsjednik financijske oligarhije. Ima li nam smisla uopće navoditi da je po izbijanju korona pandemije Američka vlada ponovno zatražila i dobila njegovu pomoć kao i BlackRock financijskog fonda ? Bez obzira na tu suradnju, na tu pomoć republikanskoj administraciji Fink je javno zatražio, naredio početkom 2021 godine da Kongres potvrdi izbornu pobjedu Bidena kritizirajući tako Republikance koji su najavili da će glasovati protiv.

  Gledajući poslovanje BlackRock financijske korporacije i uspoređujući ga s onim Vanguarda možemo uočiti drastične razlike. Dok kao što smo vidjeli Vanguard prije svega kontrolira proizvođače hardvera (procesori, automobili) BlackRock se duboko uvalio u energiju i europski bankovni sustav.

  U skladu s tim BlackRock je najveći pojedinačni dioničar Deutsche Bank što inače nema nikakvog ekonomskog smisla pošto je riječ o banki u beskrajnom kolapsu. Isto tako BlackRock je najveći pojedinačni dioničar bank BNP Paribas što znači da je istovremeno najveći pojedinačni dioničar najveće francuske i najveće njemačke banke. Tome možemo dodati i da je najveći zapadni pojedinačni dioničar u HSBC holdings koji je najveća britanska banka. Više dionica od BlackRocka u ovoj financijskoj instituciji imaju samo Kinezi.

  BlackRock se u posljednje vrijeme našao pod udarom kritika zbog svojih investicija u fosilnu industriju. Tako je on na primjer vlasnik najvećeg broja dionica u korporacije BHP grupe koja je najveći svjetski proizvođač ugljena. Sličnu situaciju imamo i u Royal Dutch Shell gdje je BlackRock isto tako vlasnik najvećeg broja dionica.

  Osim ovih investicija u fosilnu energiju BlackRock je poznat po svom investiranju u vojnu industriju pa iz toga možemo zaključiti kako se on i Vanguard nadopunjavaju. Jedan investicijski fond uzima pod svoju kontrolu tehnologiju, a drugi energiju dok oboje istovremeno investiraju u bankovni sektor. U toj priči nam je ujedno nužno navesti kako je Vanguard najveći pojedinačni vlasnik dionica BlackRock-a dok nam istovremeno nije moguće znati tko su ajmo to tako reći dioničari Vanguarda.

  Laurence Fink se kako bi to rekli njegovi prijatelji nalazi u centru američkog kapitalizma. Sada već davno u knjizi House of Cards bankar William Cohan je napisao „veliki broj Bear Stearns bankara mjesecima nije znalo kako duboko su Flink i BlackRock uključeni u uništavanje njihove korporacije. On je kao čarobnjak iz Oz-a, čovjek iza zavjese

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
3 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
1 godina prije

[…] Odluka „Čarobnjaka iz Oza”, odluka „šefa” zapadnog kapitalizma da počne ulagati u Kinu je izazvala nervni slom George […]

trackback

[…] aktivisti nisu mogli utjecati na Glencore okrenuli su se najvažnijoj zapadnoj korporaciji, BlackRocku. Ta korporacija kojom upravlja „Čarobnjak iz Oza” ima veći udio u vlasništvu Glenc… i bezbroj drugih […]

trackback

[…] Kao što smo ranije govorili BlackRock je svjetski najmoćnija korporacija koja je prije godinu dana upravljala s 8700 milijardi dolara. Koristeći svoju financijsku moć BlackRock je zajedno s partnerima instalirao Bidena za […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina