Vanguard Group

  U svijetu postoji bezbroj teorija zavjere od kojih su većina potpuno sulude, ali neke od njih bezbroj čak možda i govore istinu. Jedna od najpopularnijih teorija zavjere nam govori o eliti koja pokušava formirati globalnu vladu pa ćemo danas govoriti o jednoj od osoba koje su najbliže tome da sjede u globalnoj vladi zapadnog svijeta.

  Naša priča o Vanguard grupi započinje 1 svibnja 1975 godine kada ju osniva John C. Bogle. Ovaj financijaš krajem 1975 godine izlazi s idejom o osnivanju financijskog fonda koji se neće boriti tako da bude bolji od tržišnog indeksa dionica nego koji će ga slijepo pratiti.

  Samo osnivanje grupe će 1976 godine biti dočekano općim ismijavanjem poslovne zajednice i totalnom početnom debaklu. Cilj Boglea za osnivanje vlastitog investicijskog fonda je bilo skupljanje 250 milijuna dolara kapitala,a bio je dobio samo 11.3 milijuna što je 95 % manje od zamišljenog cilja čime je srušio negativni rekord Wall Streeta. Vanguard fond su te 1976 godine javno nazivali Bogleovo ludilo,a danas je ovaj fond, grupa jedan od vladara zapada.

  Početkom 2021 godine Vanguard grupa koja nastaje iz ovog fonda upravlja s 7000 milijardi dolara što je čini jednim od najvećih svjetskih financijskih fondova. Zajedno s druga dva financijska partnera ova grupa ima najveće vlasničke udjele u 88 % korporacija iz indeksa S&P 500.

  Praktički u svim našim kompjuterima se nalaze Intel procesori, a malo tko zna da je baš Vanguard grupa najveći pojedinačni dioničar Intela. Tko zna možda spadate u manji dio vlasnika kompjutera u kojima se nalazi AMD procesor pa mislite da niste vezani s Vanguard grupom ? Varate se pošto je ona isto tako najveći pojedinačni dioničar AMD-a.

  Možda je sada vrijeme da se približimo našoj stvarnosti pa govorimo o Hrvatskoj. Tko zna možda živite u Rijeci pa poslujete s Erste bankom ? Ako je odgovor pozitivan opet se vraćamo na Vanguard grupu pošto je riječ o fondu koji u svojim rukama drži najviše dionica Erste banke. Dobro možda ne koristite Erste nego Zagrebačku banku pa imamo drugačiju situaciju pošto se Vanguard nalazi tek na 4 mjestu među najvećim dioničarima Unicredit grupe.

  Ukratko Vanguard grupa je najveći dioničar Apple korporacije, Tesle, najveće Američke banke JP Morgan & Chase, Ford korporacija, drugi najveći Fiat-Chrysler korporacije (nakon državnog fonda) i tako dalje, tako dalje, tako dalje.

  Gledajući u kojim je sve korporacijama Vanguard grupa najveći ili drugi najveći vlasnik red je upitati se da li uopće postoji kapitalističku sustav, tržišna ekonomija u kojoj se korporacije bore za tržišne udjele. Teško je očekivati da se na primjer Intel i AMD stvarno ozbiljno međusobno bore za tržište kada imaju istog najvećeg dioničara,a i na puno drugih mjesta imamo sličnu situaciju (primjer:Tesla, Ford, Fiat).

  Kada bi postojala svjetska vlada Mortimer Buckley, CEO Vanguard grupe bi bio zamjenik premijera zadužen za tehnologiju,a riječ je o čovjeku o kojemu se jako malo zna, piše. Ovdje ćemo spomenuti samo njegov intervju u kojemu govori da kada je počeo raditi u fondu 1991 godine on je upravljao s 61 milijardom dolara dok danas svi znamo da upravljaju s više od 7000 milijardi i možemo reći da u jednom smislu kontroliraju zapadnu ekonomiju.

U petak ćemo govoriti o osobi koja bi bila premijer te globalne svjetske vlade kada bi teorija zavjere koja govori o njoj bila istinita.

5 5 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
2 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
2 godine prije

[…] Vanguard Group […]

trackback

[…] Vanguard grupa je najveći dioničar Intela, AMD-a, Tesle, Forda, Fiata,… Sve u svemu oni upravljaju s 7 000 milijardi dolara imovine. BlackRock financijska grupa je […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina