Rijeka 1877

  Tijekom sljedećih dana u Luci Rijeka će se započeti s rušenjem lučkih skladišta pa ćemo se povodom ovog događaja zahvaljujući britanskom državnom arhivu vratiti u riječku povijest u 1877 godinu.

  Našu priču započinjemo 1777 godine kada je Rijeka maleni gradić u kojem živi samo 5312 stanovnika. Do prvih promjena u Rijeci zahvaljujući kojima će postati današnje pomorsko središte dolazi 1811 godine kada je dovršena Lujzijanska cesta. Završetak Napoleonskih ratova i postojanje ove ceste dovodi do pretvaranje grada na Rječini u lučki centar tako da prvi brod iz Švedske na primjer uplovljava u luku 1820 godine.

  Zahvaljujući ovoj cesti Rijeka je postala važan prometni centar, ali izgradnjom željezničke pruge Beč-Trieste 1851 dolazi do opadanja njenog značaja. Tek dovršetak gradnje pruge Zagreb-Sisak-Rijeka 1873 godine dovodi do obnove njenog značaja što i predstavlja razlog za stvaranje britanskog izvještaja o Rijeci kojeg ovdje koristimo.

  Govoreći o prometnom stanju Rijeke britanski izvještaj nam govori kako 1877 godine još nije došlo do transformacije koju najavljuje dovršena željeznička pruga. Drugim riječima da je s područja državne zajednice Kraljevina Ugarske i Kraljevine Hrvatske-Slavonije preko Rijeke 1877 izvezeno samo 77.271 hektolitara pšenice i 17.132 tone brašna dok je istovremeno preko Trsta izvezeno 1.171.404 hektolitara pšenice i 56.964 tone brašna.

  Bez obzira na ovu nepovoljnu situaciju Britanska vlada očekuje da će Rijeka koja se nalazi bliže Budimpešti od Trsta postati glavna luka Ugarskog dijela monarhije, ako iz niti jednog drugog razloga onda zbog ciljanih državnih subvencija.

  Kada gledamo teritorij današnje Hrvatske Rijeka je te 1877 godine bila morskim putevima povezana s Istrom i Dalmacijom putem prvobitne klase parnih brodova koje se kreću brzinom od samo 7 čvorova. Riječ je bila o državnim pomorskim linijama,a osim njih postojale su pomorske linije organizirane od Austro-Ugarske koje su Rijeku redovno povezivali s svijetom.

  Najvažnija od tih pomorskih linija je mjesečno zahvaljujući državnim subvencijama povezivala Rijeku s Liverpoolom. Nakon toga po važnosti dolazi tjedna linija koja povezuje današnji Izmir s Grčkom, Brindisijem i na kraju Rijekom dok su istovremeno postojale linije koje su povezivale grad s Anconom i Trstom.

  Istovremeno s dovršetkom gradnje željezničke pruge u Rijeci se 1872 godine počelo provoditi nasipavanje obale i gradnja moderne luke. Sveukupno je bilo nasipano 3.75 milijuna tona matirjala kako bi se dobila lučka obala u dužini od 1560 metara. Pri gradnji luke je korišten cement napravljen od pijeska s otoka Santorini zbog njegove kvalitete pri čemu su pravljeni blokovi od čak 22.5 tona koji su potom spuštani u more da bi služili kao lučki temelji. Dubina mora uz obalu novoizgrađene Luke Rijeka te 1877 godine je povećana na više od 6 metara što dopuštava pristajanje tadašnjih modernih brodova.

  Riječka tvornica papira je te 1877 godine proizvela 1015 tona papira dok je Tvornica duhana proizvela 79.15 milijuna cigara i 50.50 milijuna tona cigareta. U tadašnjoj tvornici duhana je bilo zaposleno 2266 žena i 116 muškaraca dok je Torpedo zapošljavao 500 radnika. Priču o riječkoj industriji nastavljamo podacima o brodogradilištu gdje su u razdoblju 1875-77 izgrađeno 25 brodova dok je istovremeno u njima bilo zaposleno 338 radnika.

  Osim industrije Rijeka toga doba je imala aktivnu i financijsku djelatnost. Tri tisuće građana Rijeke je imalo otvorene bankovne račune, a osiguravajuća industrijska je godišnje osiguravala 330 brodova.

  Demografski podaci Rijeke za 1877 godinu nam govore da je u njoj rođeno 857 djece dok je bilo umrlo 696 osoba. Drugim riječima u Rijeci gdje tada živi oko 35.000 stanovnika je rođeno više djece nego 2019 godine kada u njoj teoretski živi 110.000 stanovnika.

  Riječke škole je tada pohađalo 2.363 učenica i učenika što je predstavljalo 69.5 % populacije školskog doba Rijeke. Na edukaciju je tadašnja Rijeka bila trošila 13.83 % svog proračuna čime završavamo svoju priču o Rijeci 1877 godine.

4.5 4 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
4 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Rijeka 1877 […]

trackback

[…] te povijesne crtice zajedno govore da je Rijeka ili kako tada mediji govore Fiume prerasla tijekom 40 godina u važnu luku. Dok je važnost grada bila neupitna u kojoj državi se nalazi je bilo više nego upitno kao i […]

trackback

[…] U ranijem tekstu smo bili govorili o Rijeci 1877 godine, a ovim smo se vratili u njenu daljnju […]

trackback

[…]   Ako Vas zanimaju tekstovi o Hrvatskoj u 19 stoljeću predlažemo da pogledate i tekst Rijeka 1877 godine. […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina