Bakar i Rijeka

  Bakar i Rijeka su dva grada koja se u prvoj polovici 19 stoljeća natječu za poziciju glavne luke Kvarnera,a stoga Hrvatske i Ugarske. Nakon što su Beč i Budimpešta postigli dogovor da će glavna luka biti Rijeka građani Bakra su 1843 godine napravili posljednji pokušaj izmjene te odluke.

  Danas citiramo tu studiju, to pismo iz 1843 godine čiji potpisnici su bili građani Bakra o nužnost da taj grad postane glavna luka. Puno ime te studije je Bakar i Kraljevica protiv Rijeke !?

  Osnovnu svoju poziciju ova studija navodi u prve dvije točke.U prvoj točki se govori da priroda stvara luke, a ne čovjek. Bez obzira na potrošene milijune i stoljeća gradnje Rijeka neće nikada postati luka slična Trstu. Potom se u drugoj točki govori da su Bakar i Kraljevica puno sigurnije i za trgovinu bolje luke od Rijeke.

  U ovom povijesnom dokumentu se potom govori:

Mi stanovnici Bakra i Kraljevice zahvaljujući godinama iskustva smo uvjereni da su naše luke bolje od riječke. Mi se ne hvalimo s time niti smo tražili stručnjake i nestručnjake da uzdižu u nebo naše prednosti. Nakon tih riječi autori navode 10 službenih razloga zašto su Habsburzi izabrali Rijeku za glavnu luku Hrvatske i potom ih pobijaju.

  Pored ostalih razloga službena austrijska studija govori da će Rijeka biti glavna luka zbog:

  1) Fiumara kanala u koji su brodovi mogu sakriti od nevremena

  2) Područja koje dopušta naseljavanje 80 tisuća ljudi

  3) Umjerene bure koja puše u Rijeci

  4) Poduzetničkog duha Riječana

  5) Tisuću malenih izvora vode i drugog

  Patrioti Bakra su potom krenuli osporaviti ove prednosti Rijeka. Posebno ih je bila razbjesnila ona o umjerenoj buri u Rijeci. Oni navode da bura jače udara po brodovima u Rijeci nego u Bakru ili Kraljevici. Kao primjer za to navode brodove Eolus i Urmeny koji su jedva preživjeli uragansku buru 1809 godine u Rijeci. Kako bi se spasili potapljanja bili su prisiljeni napustiti riječku luku što se nikada u povijesti nije dogodilo u Bakru i Kraljevici. To što se nije događalo u Bakru i Kraljevici se redovno događa u Rijeci tijekom svakog većeg nevremena.

  Riječani reklamirajući svoj grad vole navoditi da u Bakar brodovi ne mogu uplovljavati 7 mjeseci godišnje. Te navode Riječana Bakrani im vraćaju u glavu navodeći konkretna imena brodova koja su tjednima, mjesecima čekali ukrcaj u Rijeci. Riječ je inače bila o brodovima iz Hrvatske, Italije, Norveške koji su tako zaglavili u gradu na Rječini.

  Kritizirajući važnost pitke vode za izbor luke Rijeke Bakrani su koristili dva kontradiktorna agrumenta. Njihov prvi argument je bio da bogatstvo pitke vode nije nužno za uspjeh luke navodeći kao primjer Havanu. Taj argument su koristili promovirajući Kraljevicu, a potom govorili o bogatstvu pitke vode koju ima Bakar.

  Govoreći o svojoj povijesti Bakrani u ovoj analizi tvrde da je grad doživio ekonomski kolaps tijekom francuske vladavine. Tu činjenicu niti danas nitko ne osporava, a njome se oni u analizi prikazuju kao lojalni grad kojeg je ta lojalnost koštala.

  Bakarski patrioti su svoju PR analizu kojom promoviraju svoj grad završili izjavom da je njihov grad najsigurnija luka Kvarnera. U slučaju olujne bure ili bilo kojeg drugog vremenskog ekstrema brodovi se skrivaju u Bakru,a ne u Rijeci.

  Riječ je inače o analizi napisanoj na više stranicu koju smo ovdje zbog jasnoće skratili. Dio analize koji nismo naveli pored ostalog govori da je Kraljevica u 18 stoljeću bila izabrana za vojnu bazu. To je po Bakranima još jedan razloga za izbor Kraljevice i Bakra kao glavnih luka Kvarnera.

  U ranijem tekstu smo bili govorili o Rijeci 1877 godine, a ovim smo se vratili u njenu daljnju prošlost.

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina