Riječke povijesne crtice

   Riječke povijesne crtice s kraja 19 stoljeća i početka 20 stoljeća koje spominju svjetski mediji nam daruju zanimljivi prikaz grada na Rječini. Zavisno od medijskih interpretacija ona je bila grad u sastavu Austrije, Italije ili Mađarske, ali nikad Hrvatske.

  U određenom smislu Rijeka se prvi put ozbiljnije spominje u američkim medijima 1883 godine. Riječ je bila o vijesti vezanoj s Rafinerija Rijeka. Tada New York Times piše da je SAD počeo izvoziti sirovinu naftu u Rijeku koja se nalazi na Jadranskom moru. Vijest je izazvala zanimljivost pošto je govorila da se sirova nafta prevozi u Rijeku na novi eksperimentalni način. 

   Druga povijesna crtica nam dolazi iz 1896 godine. Ona nam govori da je u luku New Yorka uplovio brod s 2 tisuće tona šećerne repe iz Rijeke. Posebna zanimljivost ove vijesti bi bila da se po njoj Rijeka nalazi u sastavu Austrije.
Treća povijesna crtica dolazi iz 1905 godine. Tada je već Rijeka poznata kao svjetski proizvođač torpeda pa je u nju stigla narudžba iz Japana. Ova vijest nam govori da su 3 japanska stručnjaka stigla u Rijeku kako bi nadgledali proizvodnju torpeda. Neobičnost ove vijesti se nalazi u tome da Rijeku smješta u sastav Italije.

   Iste 1905 godine “nova” crtica nam govori da se Rijeka ne nalazi u sastavu Italije nego Ugarske. Ta vijest nam govori o odluci Ugarske vlade da preko Rijeke u SAD šalje najmanje 30 tisuća migranata godišnje. Drugim riječima plan Budimpešte je bio pretvaranje grada na Rječini u luku za masovne migracije.
Samo 5 godina kasnije sada više ne Ugarska nego Austro-Ugarska je odlučila dodatna povećati značaj Rijeke. Ona je odlučila dati subvenciju od 20 % svim brodarskim kompanijama koje će iz našeg grada voziti migrante u SAD. To se inače događalo u vrijeme trgovinskog rata o prijevozu migranata iz Europe u SAD.

   Sve te povijesne crtice zajedno govore da je Rijeka ili kako tada mediji govore Fiume prerasla tijekom 40 godina u važnu luku. Dok je važnost grada bila neupitna u kojoj državi se nalazi je bilo više nego upitno kao i njegove točne granice.

  Posljednja povijesna crtica koju ovde spominjemo je „Bitka za Rijeku” koja se vodila od 2 do 5 srpnja 1919 godine. Do ove bitke dolazi jer su navodno francuski vojnici uvrijedili dvije Talijanke. Tijekom ove neplaniranoj bitke Francuza i Talijana ranjeno je 67 vojnika, a ubijeno njih 9. Kao dodatnu zanimljivost ove bitke koju su zaustavili generali je da se među povređenima našao veliki broj Vijetnamaca

  Za kraj ćemo ovdje samo navesti da su zapadno od Rječine Talijani činili većinu. U slučaju ako računamo broj stanovnika s obje strane Rječine tada su demografski 1918 podaci bili sljedeći: „Jugoslaveni” 27,393, Talijani 24,870, Mađari 6,856, ostali 3,870.

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina