Vojna umjetna inteligencija

  Vojna umjetna inteligencija je jedna od najstrože čuvanih vojnih tajni. Reakcija stanovništva na njeno postojanje nam nije teško zamisliti čime su pomogli i filmovi.

  Općenito umjetne, kompjuterske inteligencije se plaše svi najvažniji svjetski tehnološki stručnjaci. Bill Gates, Elon Musk i drugi su izjavili da umjetna inteligencija predstavlja najveću opasnost za ljudsku rasu.

  S njima se slažu pisci koji su sada već više od 100 godina pisali knjige i scenarije za filmove o pobunama kompjutera i robota. Neupitno nam je po ovom pitanju danas najpoznatiji filmski serijala Terminator. Ranije je to bilo djelo R.U.R koje je svoju premijeru imalo 1921 godine. Dok se Terminator u osnovi bavi pobunom umjetne inteligencije, R.U.R se bavi pobunom inteligentnih robota.

  U određenom smislu najužasnije dijelo po pitanju preuzimanja vlasti od strane umjetne inteligencije je „S prekriženim rukama”. U ovom kratkom dijelu umjetna inteligencija radi sve ono za što je zamišljena. Zadatak te umjetne inteligencije je „Služiti i štititi čovjeka od zla”. Problem je da se u svemu što radimo ponekad dogode nesreće, ozljede. Zbog toga umjetna inteligencija zabranjuje ljudima da išta rade i oni samo sjede s prekriženim rukama.

  Bez obzira na te javno priznate opasnosti najvažnijih tehnoloških stručnjaka i pisaca istraživanja se nastavljaju. Razmišljanje stručnjaka i država ide u smjeru da će umjetnu inteligenciju netko stvoriti pa bolje da to budemo mi.

  Tako se došlo do stvaranja prvih relativno ograničenih umjetnih inteligencija koje se koriste u ratu. Njihovo službeno ime prevedeno na Hrvatski jezik glasi: „smrtonosni autonomni oružani sustav”. Većina najvažnijih država ima izgrađene ove oružane sustave koji samostalno biraju ciljeve,a i neke manje važne.

  Turska je država koja je prva otkrila postojanje smrtonosni autonomnih oružanih sustava je po podacima Ujedinjenih Naroda. Turski parlament je 02 siječnja 2020 izglasao slanje vojne pomoći vladi Libije u Tripoliju. Nakon toga je došlo do iskrcavanja Turske vojske i opreme u Libiji čime je produžen tamošnji građanski rat.

  Tijekom 2020 godine su u zapadnoj medijskoj tišini prošli oružani uspjesi Turske u Libiji dok se o onima u Armeniji pričalo. Tu medijsku tišinu u lipnju 2021 godine prekidaju Ujedinjeni narodi s svojim šokantnim izvještajem.

  U tom izvještaju pored ostalog piše da je Turska u Libiji koristila dronove kojima je upravljala umjetna inteligencija. Ti dronovi su po Ujedinjenim narodima korišteni tijekom ožujka 2020 godine u napadima na Hafterove snage.

  Riječ je bila o turskim dronovima Kargu-2 koji rade po principu „fire, forget and find”. Hrvatskim riječnikom dron radi po principu ispali ga, zaboravi na njega,a on će sam naći žrtve. Taj UN izvještaj predstavlja odličnu reklamu za turskog proizvođača dronova, ali za sve ostale…

  Izvještaj ne navodi da li je dron ikoga ubio, ali to je sada stvarno nevažno. Onaj važni dio bi bio da je prvi put upotrebljena mašina za ubijanje koja koristi umjetnu inteligenciju !?

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina