Glencore

  Glencore je najveća zapadna korporacija koja se bavi sirovinama. Njene poslovne odluke u proizvodnji i trgovini cinka, ugljena i sličnog dovode do rasta ili pada svjetske cijene.

  U svom prospektu Glencore se hvali da je jedan od najvećih svjetskih proizvođača cinka, bakra, nikla, vanadija i kobalta. Ono što korporacija ne reklamira na sav glas bi bilo da je najveći svjetski proizvođača ugljena. U današnjem političkom okruženju to nije najbolje za reklamirati, ali je dovoljno dobro za izvlačiti ogromni profit.

  Da bi skužili snagu ove korporacije dovoljno nam je pogledati njene operacije u Australiji. Tamo je Glencore najveći proizvođač ugljena dok istovremeno proizvodi i sve ranije navedeno u različitim rudnicima.

  Dok su proteklih godina razne korporacije počela bježati od bavljenja ugljenom Glencore se bavio kupovinom njihovih operacija. Primjer tog poslovanja ispadne rudnik ugljena u Kolumbiji čiji udio u vlasništvu je Glencore praktički besplatno preuzeo. Prodavatelji su bili BHP grupa i Anglo Amerikan koji se po svaku cijenu žele riješiti svojih udjela u fosilnim gorivima.

  Zbog te svoje politike ulaganja u rudnike ugljena Glencore se našao pod kritikama zaštitnika priroda i onih koji smatraju da je trebaju zaštiti. Primjer tih kritika korporativnog poslovanja nam daruje maleni britanski financijski fond imena Bluebell.

  U službenoj izjavi ovaj fond je pozvao Glencore da se riješi svojih rudnika ugljena koji su moralno neprihvatljivi. Tome je još dodao da zbog rudnika ugljena fondovi koji razmišljaju o budućnosti planete ne žele ulagati u tu i slične kompanije.

  Direktori i dioničari Glencore-a su sigurno umirali od smjeha kada su vidjeli ovu kritike njihove korporacije. Oni su umrli od smijeha pošto je njihova korporacija koja se bavi prljavom energijom imala porast vrijednosti dionica od 50 % u 2021 godini. S druge strane ekološki osviještena BHP grupa koja se riješava fosilne energije je imala porast vrijednosti od samo 5 %.

  Ove tematike se u prosincu dotaknuo Gary Nagle, direktor Glencorea. U svojoj izjavi on je naveo da 94 % dioničara podržava da se poslovne operacije vezane s ugljenom nastave do 2050 godine. Time je priča za ovu korporaciju završena.

  Kako klimatski aktivisti nisu mogli utjecati na Glencore okrenuli su se najvažnijoj zapadnoj korporaciji, BlackRocku. Ta korporacija kojom upravlja „Čarobnjak iz Oza” ima veći udio u vlasništvu Glencorea i bezbroj drugih korporacija.

  Klimatski aktivisti su prozvali BlackRock da prestane investira u poslove s fosilnim gorivima (Glencore) i da stavi novčanik tamo gdje mu je jezik. BlackRock je obećao da će sudjelovati u poslovima za održivost planete, ali to je ostalo samo u obećanjima.

  Odgovarajući na sve te ekološke kritike Larry Flink (slika), čarobnjak iz Oza je izjavio: „ako ti ne investiraš u fosilna goriva neko drugi će investirati” i potom je još dodao „zatvaranjem rudnika se ništa ne mijenja. Time se neće promjeniti potražnja za fosilnim gorivima. Jedino ćemo izazvati porast cijena, inflaciju”.

  Time je završena priča o najvećem svjetskom proizvođaču ugljena, korporaciji Glencore !?

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina