Ukrajinski izbori

  Jučer se po Ustavu trebao održati prvi krug predsjedničkih izbora u Ukrajini. Oni se nisu održali isto tako kao što se prošlu jesen nisu održali parlamentarni ukrajinski izbori.

  Ruska invazije više od dvije godine je iznenadila praktički svih osim SAD-a. Govorimo praktički svi osim SAD pošto je ovaj 10 mjeseci najavljivao rusku invaziju i nitko mu nije vjerovao. Ta invazija je ujedno predstavljala poraz Europljana „čija” Europska komisija ju koristi za ubrzanu zelenu transformaciju koja uništava njenu ekonomiju.

  Nakon prvobitnih vojnih uspjeha postignutih zahvaljujući efektu iznenađenja linije fronte se stabilizirala s ruskom okupacijom četvrtine Ukrajine. Iz perspektive Kremlja koji je htio u blitzkriegu osvojiti Kijev to predstavlja neuspjeh, ali to je sve osim toga. Današnji realni scenarij završetka rata postaje ruska aneksija obale Azovskog mora, cijelog Donjetska i istočne obale Dnjepra.

  Neuspjeh Ukrajinske protuofenzive koja je nije uspjela iskoristiti proboj linije fronta je taj scenario postavio kao realnost. Riječ je o realnosti koju predsjednik Zelenski odbija prihvatiti jer nitko ne vjeruje u pobjedu kao on. Predsjednički savjetnik je za američke medije izjavio o Zelenskom: „On živi u svom svijetu. Mi ne pobjeđujemo, ali pokušaj to njemu reći”.

  Dok se tako ratna situacija stabilizirala ona unutarpolitička je postala zabrinjavajuća. Još tijekom prije srpnja 2022. on vrši autopuč davanjem protuustavnog otkaza sucima Ustavnog suda, zaštitnici ljudskih prava i uhićenjem šefa oporbe. Kako mu to nije bilo dovoljno on je još u srpnju bio najurio šefa tajne službe i glavnog tužitelja jer su „izdajnici”.

  Od tada, znači već 20 mjeseci predsjednik Zelenski ima apsolutnu vlast u Ukrajini koja je identična vlasti Putina u Rusiji. Oni oboje sada imaju praktički apsolutnu vlast u državi i na kraju slične probleme jer vladar danas jednostavno ne može sve kontrolirati. 2023 godinu je politički obilježilo ubojstvo ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova s najvišim suradnicima i protuputinovska pobuna.

  Kraj 2023. u Ukrajini obilježava javno iskazivanje nezadovoljstva preostalih oporbenih članova parlamenta kojima Zelenski zabranjuje putovanja. Bivšem predsjedniku Porošenku je tako Zelenski zabranio putovanje u SAD, a slično se događa i s drugim zastupnicima.

  Riječ je inače o razdoblju kada su već bili otkazani parlamentarni izbori koji su se trebali održati 29.10.2023. Tada je već bilo jasno da Zelenski zbog ratnog stanja neće dopustiti održavanje predsjedničkih izbora koji su se trebali održati danas.

 U osnovi pozicija predsjednika se temelji na članku 108 Ustava Ukrajine koji govori da će predsjednik nastaviti obnašati dužnost do izbora novoga. Pravno gledajući to znači da Zelenski može biti predsjednik koliko god želi ili drugačije dok ne ukine izvanredno stanje. U tome on ima podršku svih parlamentarnih stranaka pa je po ovom pitanju siguran !?

 Drugu stvar predstavljaju njegovi zapadni saveznici koji se osjećaju neugodno u podršci političara koji nema izborni mandat. Zbog toga su još prošlu jesen Kijev posjetili predstavnici SAD-a i Vijeća Europe kako bi zatražili održavanje izbora.

  Taj zahtjev je kao što možemo vidjeti Zelenski odbio i nastavio po svome. Riječ je inače o odluci s kojom se očito nije složio dio vlade pa je ministar obrane dobio otkaz, a potom se isto dogodilo s savjetnicima predsjednika. Sada se otkaz sprema i ministru vanjskih poslova što najbolje ukazuje na tamošnju demokratsku situaciju.

4.7 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
khaleejuae
14 dani prije

I just could not leave your web site before suggesting that I really enjoyed the standard information a person supply to your visitors Is gonna be again steadily in order to check up on new posts

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina