Prigožinova pobuna

  Pobuna ili navodna Prigožinova pobuna otvara više pitanje koja su u doba jučerašnjeg pisanja tekst ostala otvorena. Prvo pitanje bi bilo da li je ovo stvarna pobuna ili maskirovka (lažna pobuna), a drugo zašto Ukrajina ne iskorištava situaciju ?

  Prije nego što skočimo na samog Prigožina i njegovu pobunu red je vratiti se na rusku povijest koju on jako dobro zna. Niti jedna ruska pobuna nije uspjela već više od 400, a neki će reći i 700 godina. Nema tu nikakve veze da li govorimo o „pobuni” kada su Švedska i Poljska pokušali instalirati novog cara, onoj protiv Katarine Velike ili onima u 20 stoljeću.

  Te dvije „pobune” u 20 stoljeću su Rusima ostale u užasnom sjećanju. U prvoj se 1917 godine general Kornilov pobunio protiv privremene vlade što će par mjeseci kasnije dovesti do Oktobarske revolucije. Drugu pobunu predstavlja Rusi koji su kao vojnici ili samo pomoćnici podržavali Hitlera u Drugom svjetskom ratu. O njima i današnji Rusi govore „oni više nisu Rusi” što nam daruje razumjevanje odnosa običnih Rusa prema pobunjenicima.

  Prigožin sve što smo naveli zna pa stoga njegova pobuna predstavlja potpuno iznenađenje. Ona ujedno otvara i pitanje gdje se nalazi njegova obitelj ? Da li su oni u dosegu ruske države ? Njegova pobuna ili navodna pobuna izbija u 23 lipnja u 21:25 nakon sastanka Wagner grupe zbog navodnog ruskog raketiranje.

  U svojoj objavi Prigožin navodi da je savjet zapovjednika Wagner grupe donio odluku o pobuni zbog ruskog odnosa prema njima. U sljedećoj objavi koja dolazi 16 minuta kasnije (21:41) da je Sergej Šoigu, siva eminencija Rusije i ministar obrane kao stara baba pobjegao iz Rostova u 21:00. Ubrzo potom objavljuje da s 25 tisuća vojnika ide riješiti probleme u ruskom ministarstvu obrane.

  Rusija je opovrgnula raketiranje prigožinove privatne vojske, ali to njega nije zaustavilo. Nikoga neće iznenaditi kada kažemo da je već 23 lipnja Rusija podignula tužbu protiv Prigožina zbog oružane pobune.

  U tom svom prvom danu pobune Prigožin je uspio osvojiti Rostov i krenuti prema Voronježu. Nužno biva naglasiti da su njegovi odredi stigli do pokrajine Voronježa, ali ne i do samog grada. Riječ je o gradu koji je oko 500 kilometara udaljen od Rostova i isto toliko od Moskve. Po riječima guvernera Voronježa u ovom gradu se brzo organizirala ruska vojska s ciljem blokiranja napredovanja Prigožina prema Moskvi.

  Tijekom svog jučerašnjeg govora ruski predsjednik Vladimir Putin se pozvao na događaje iz 1917 kada je zabijen nož u leđa ruskoj vojsci. U svom govoru on je Prigožinovu pobunu nazvao nožem u leđa i nazvao unutrašnji nered predstavlja opasnost za postojanje same Rusije. Zbog toga je on izdao naređenje vojsci da skrši ovu pobunu.

  Posebnu zanimljivost Putinovom govoru daruje da on nikada nije konkretno spomenuo Prigožina ili Wagner grupu iako svi znaju na koga je mislio.

  Nakon što smo naveli same događaje red je spomenuti implikacije i opću zbunjenost. Ako je došlo do vojne pobune na liniji fronte za očekivati bi bilo da Ukrajina to iskoristi svojom ofenzivom. To će se na kraju i dogoditi nakon desetak sati rasprava u Kijevu i Washingtonu

  U određenom smislu Putin i Prigožin su imali 30 godina staro partnerstvo. Oboje su iz Lenjingrada i oboje su tamo startovali s svojom karijerom. Osuđeni kriminalac Prigožin je nakon odsluženih 9 godina robije pušten 1990 godine na slobodu i samo godinu dana kasnije on u Lenjingradu pokreće vlastiti business.

  To je ujedno bilo vrijeme kada Vladimir Putin u Lenjingradu vrši visoke dužnosti. Neosporiva činjenica biva da su se njih dvoje tada upoznali i sklopili pa mogli bi reći gotovo doživotno prijateljstvo. Tijekom prvog dijela svoje poslovne karijere Prigožin je bio vlasnik elitnog restorana pa kada Putin postaje predsjednik on dolazi u Kremlj.

  U doba prvog Putinovog predsjedničkog mandata Prigožin postaje prije svega poznat kao Putinov kuhar. On tada osim Putina služi francuskog predsjednika Chiraca i američkog Busha tijekom njihovih posjeta Rusiji. 2012 godine zavisno od interpretacije Rusija ili Putin davaju Prigožinu ugovor težak 92 milijarde rublji za opskrbu hranom ruske vojske.

  To sve smo naveli samo da bi ukazali na duboke veze Prigožina i Putina pa se trenutačno vanjski promatrači ne mogu odlučiti po pitanju pobune. Oni se ne mogu odlučiti da li je riječ o stvarnoj pobuni ili navodnoj koja bi trebala navesti Ukrajinu da počne veliku ofenzivu samo da bi ona bila potpuno poražena. 

Ukrajina je jučer popodne navodno donijela odluku da iskoristi situaciju i počela široku ofenzivu. Praktički odmah po njenom začetku Prigožin i Putin su se navodno pomirili čime navodno završava njegova pobuna. Već u nedjelju ujutro nam ukrajinski razočarani izvori javljaju da se ruski vojnici nalaze na svojim položajima i pružaju otpor, odbijaju ukrajinske napade.

 

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
2 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] mjeseci rata poraziti slabu Ukrajinu. Ne samo da ju nije bila u stanju poraziti nego je došlo i do nekakve kvazi pobune ruskih snaga čime je reputacija Rusije dodatno […]

trackback

[…] od prije 1800 godina red nam je skočiti u sadašnjost. Riječ je o sadašnjosti u kojoj je Prigožin bzapočeo pobunu protiv Putina samo da bi potom od nje odustao. Iako to nije nigdje naglašeno svima biva očito da […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina