Grčki izbori

  U nedjelju 25.06.2023 su održani ponovljeni grčki parlamentarni izbori na kojima se izabrao novi parlament. Grčki izbori održani prije mjesec dana su bili završili poniženjem ljevice, ali bivši i budući premijer nije imao dovoljno glasova za samostalno formiranje vlade pa…

  Glavne stranke koje se bore za vlast su u teoriji desno orijentirana Nova Demokracija i u teoriji lijevo orijentirana Syriza. Riječ je ujedno o dvije stranke koje vladaju Grčkom od 2015 godine tako da svim glasačima biva jasno što tko od njih promovira.

  Na parlamentarnim izborima održanim 21 svibnja 2023 uvjerljivu pobjedu je bila ostvarila Nova Demokracija s osvojenih 41 % glasova. Bez obzira na ovaj iz europske perspektive iznimno visok postotak osvojenih glasova ona nije mogla samostalno formirati vladu. Kako dotadašnji premijer i predsjednik Nove Demokracije Kyriakos Mitsotakis (slika) nije htio formirati koalicionu vlada praktički mjesec dana kasnije će biti održati novi izbori.

  Za razliku od Nove Demokracije koja osvaja više manje očekivani broj glasova procjene po pitanju Syrize su bile lažne. Sva navodno nepristrana ispitivanja javnog mijenja su joj davala oko 29 % glasova, dok će na izborima osvojiti samo njih 20 % !? Ukratko Nova Demokracija je bila osvojila 40.8 % i 146 od 151 potrebno mjesta u parlamentu za formiranje vlade.

  Syriza je kao što smo rekli osvojila 20.1, Pasok 11.5, KKE 7.2,a Grčko Rješenje 4.5 % čime smo završili popis onih koji su 21 svibnja prošli izborni prag. Sve u svemu desnica i kvazi desnica su osvojili 45.3 % glasova, a ljevica i kvazi ljevica 38.8 %. Taj izborni rezultat je dignuo moral Kyriakosa koji odlučuje s novim izborima sve riskirati kako bi izbjegao izbornu koaliciju s „ekstremnom” desnicom.

  Taj izborni kolaps Syrize je proeuropske progresivne idealiste šokirao, ali analitičare i ljevičare nije. Syriza je 2015 godine došla na vlast vodeći vatrenu borbu protiv politike štednje i pozvala narod da ih na referendumu podrži. Nakon što ih je podržao Syriza se potpuno okrenula i počela provoditi europsku politiku štednje. Za sve prave ljevičare to je bila neoprostiva izdaja, pa sada Komunistička partija Grčke osvaja preko 7 % glasova !?

  Onima koje to nije razočaralo je ostalo da gledaju samoubojstvo Syrize pred televizijskim kamerama. Ova navodno lijeva stranka je odbila podržati ožujske opće štrajkove za bolje životne uvjete u Grčkoj ? Komentar Syrize je bio da do promjene treba doći u parlamentu, a ne na ulici pa stoga ne podržavamo štrajkove. Dodatnu municiju su protivnici stranke dobili i po pitanju minimalne plaće. „Lijeva” Syriza je obećala da će dignuti minimalnu plaću na 850 eura,a „desna” Nova Demokracija na 900 eura.

  To što smo naveli su bile lijeve politike koje je Syriza morala podržati, ali ona je postala elitistička stranka pa su građani rekli što misle o njoj. Zbog toga joj na ovim izborima nije pomogla niti migrantska katastrofa što su neki očekivali da će skrenuti glasove prema njoj.

  Građani su bili glasovali za možemo to slobodno reći ideološki pošteniju stranki koja ujedno najavljuje kontinuitet. Riječ je ujedno o kontinuitetu nasuprot vrludanju Syrize koja niti nakon lipanjskih izbora nema šanse formirati vladu. Ona to ne može čak i da su lijeve stranke osvojile 50 % mjesta u parlamentu jer je Komunistička partija rekla da neće sudjelovati u vladi. Ona neće sudjelovati u vladi dok ne bude proglašena Socijalistička republika !?

  Normalno sada već svi znamo da su lijeve stranke na lipanjskim izborima bile iznimno daleko od 50 % !? Nova Demokracija je na jučer održanim izborima osvojila preko 40 % glasova i apsolutnu većinu u parlamentu. U teoriji lijeva Syriza je osvojila samo oko 18 % glasova čime je baš sve rečeno.

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina