Putin je gotov

  Smrt, ubojstvo Prigožina u potpunosti uništava ostatke reputacije Putina. Zbog toga govorimo Putin je gotov bez obzira na činjenicu da on može slobodno vladati još 10 ili više godina.

  Priču o kraju Putina započinjemo prije 1800 godina u doba rimskog cara Aleksandra. On kao i drugi rimski car istog imena nije imao baš nikakve sličnosti s Aleksandrom Velikim osim imena.

  Cara Aleksandra su kada je bio mlađi tinejdžer na vlast postavili njegova majka i baka. Tijekom vladavine on je provodio razumne pravne i gospodarske mjere dok je istovremeno svojom skromnošću oduševljavao tadašnje stanovnike i elitu. Istovremeno vojska nije bila oduševljena feminiziranim carem koji nikada nije vodio vojsku u ratu.

  Nakon 6 godine Aleksandrove vladavine 228 godine grad Rim biva potresen pobunom carske garde. U osnovi ona je bila nezadovoljna jer joj je prethodni car smanjio prava,a Aleksandar joj ih je odbio vratiti. Tijekom pobune garda je pred carem ubila svog zapovjednika i potom 3 dana ratovala s građanima Rima.

  Reakcija Aleksandra na to biva postizanje dogovora s gardom i potom slanjem „zaslužnih” članova garde na visoke dužnosti u rimske provincije. Kada su „zaslužni” članovi garde došli u pokrajine oni su potom bili ubijeni.

  Tom odlukom da pobunjenicima prvo da oprost, a potom ih skriveno pogubi Aleksandar je bio uništio vlastitu reputaciju. Da ih je javno uhitio, pošteno osudio i potom pogubio nitko mu to ne bi zamjerio, ali ovako… Car Aleksandar će se s sve većim podozrenjem vojske održati na vlasti još 7 godina tijekom kojih više nitko neće vjerovati njegovim obećanjima.

  Njegovo nečasno, kukavičko ponašanje u ovoj i kasnijim situacijama će dovesti do njegovog ubojstva 235 godine. Poanta pobune koja dovodi do njegovog ubojstva biva bolje na vlasti imati vojnog heroja nego slabašnu kukavicu.

  Nakon tih događaja od prije 1800 godina red nam je skočiti u sadašnjost. Riječ je o sadašnjosti u kojoj je Prigožin bzapočeo pobunu protiv Putina samo da bi potom od nje odustao. Iako to nije nigdje naglašeno svima biva očito da je odustao od pobune u zamjenu za imunitet i dopuštenje da nastavi upravljati Wagner grupom.

  Ispadne da je taj dogovor držao vodu samo dva mjeseca tako da Jevgenij Prigožin s suradnicima gine u padu svog aviona 23.08.2023. Njegova smrt predstavlja ujedno i smrt Putinove reputacije koja se od ovog incidenta neće oporaviti. Pitanje svih pitanja glasi tko će u budućnosti vjerovati obećanjima ruskog predsjednika ?

  Rusija može, a vjerojatno će uvijek opovrgavati da je srušila avion i tako ubila šefove Wagner grup. To je možda istina, a možda i ne, ali važno ispadne da Wagner optužuje Rusiju za ubojstvo svojih šefova. Wagner grupa je tako u javnost pustila video snimke posljednjih sekundi leta aviona koji ukazuju da mu je uništeno krilo.

  Po očekivanju SAD je odlučio iskoristiti ubojstvo Prigožina kako bi komentirao da je Putin ubojica. Američki predsjednik Biden je komentirao da nije iznenađen smrću Prigožina dok ju je CIA šef bio najavio mjesec dana ranije riječima „Putin je ultimativni apostol osvete”.

  Ovdje na kraju uopće nema veze da li je došlo do stvarne nesreće ili je Prigožin ubijen od Putina, Bidena ili Zelenskog. Analitički je lako argumentirati da SAD ili Ukrajina stoje iza ubojstva Prigožina jer oni time sve dobivaju, a Rusija sve gubi.

  Bez obzira na to Rusija i konkretno Putin će biti optuženi za ubojstvo bez obzira na potencijalne dokaze u suprotno. Rusija teoretski može naći i uhititi osobe koje su sabotirale avion. Ona ih teoretski može naći s baš svim dokazima koji ukazuju na Ukrajini ili SAD, ali nitko joj neće vjerovati.

  Zbog toga govorimo da je Putin gotov. On bez obzira na to tko je stvarno kriv za ubojstvo pred očima javnosti on ispadne kriv i to predstavlja kraj priče. S uništenom reputacijom čovjek može godinama upravljati državom, ali opće nepovjerenje koje šalje ima trajne negativne posljedice.

Sve u svemu ako su ovo ubojstvo izrežirali SAD ili Ukrajine riječ je bila o briljantnoj operacije. Ako je to izrežirala Rusija riječ je bila o pucanju u vlastiti noge.

4.5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina