Proboj fronte

  Ukrajina je nakon bezbrojnih neuspjeha protuofenzive odlučila poslušati savjete Zapada i svim snagama napasti u smjeru Azovskog mora. To je izazvalo proboj fronte i ozbiljne glavobolje u Moskvi.

  Nakon višemjesečne neuspješne ukrajinske protuofenzive došlo je do proboja ruske linije fronte. Čestitke na tom uspjehu pripadaju normalno Ukrajini, ali red je spomenuti i Rusiju čije odluke su dovele do toga.

  Sastavnio dio priče o sovjetskom i postsovjetskom društvu biva strah od uspješnih vojnih vođa. Riječ je o povjesnom strahu koji se temelji na Napoleonovom uspjehu u rušenju revolucionarne vlade Francuske. Taj primjer uspješnog vojnog prevrata je kod starih boljševika stvorio paranoju od generala koja ih je pratila do kraja života.

  Dokaz da to nije bila samo paranoja nego i realnost je Rusima dokazao maršal Žukov s „prevratom” 1957 godine. Tada je on u svojstvu ministra obrane zaprijetio vojskom ako bude smjenjen Hruščov. Žukov je dobio tu raspravu samo da bi ga potom sam Hruščov 4 mjeseca kasnije smjenio jer je maršal imao mogućnost da postane sovjetski Napoleon.

  Slično je Putin sada napravio tijekom rata u Ukrajini. Nakon Prigožinove pobune koju glavni ruski general Sergej Surovikin nije niti podržao niti spriječio Vladimir Putin ga šalje u mirovinu. Time se riješio svog jedinog ratom iskušanog generala koji je zbog uspješnog sudjelovanja u ratovima dobio 3 ordena hrabrosti davno prije ratova u Siriji i Ukrajini.

  Na mjestu ovog generala s direktnim ratnim iskustvom ruskom vojskom u Ukrajini sad upravlja trojac Gerasimov, Saljukov, Kim. Riječ je možemo slobodno reći o podobnim generalima sovjetske škole pošto najmlađi od njih ima 64 godine. Kada govorimo podobnima ciljamo pored ostalog da je samo Kim stvarno sudjelovao u vojnim operacijama (Afganistan).

  Sve u svemu tijekom zapovjedanja ruskim snagama u Ukrajini Surovikin je izgradio obrambenu liniju koja nosi ime po njemu. Riječ je o liniji koja je uspješno odbijala sve ukrajinske napade do kraja kolovoza 2023. U to doba, znači 2 mjeseca nakon što je Surovikin smjenjen i ranije navedeni trojac preuzeo kontrolu su Ukrajinci uspjeli probili liniju fronte.

  Oni su je uspjeli probiti iz smjera grada Zaporožja prema Azovskom moru. Kada bi u teoriji Ukrajina potpuno uspjela u svom napadu ona bi fizički odvojila Krim od Rusije pa bi sva komunikacija mogla ići samo preko ranjivog mosta. Zapadni mediji, analitičari i slično spominju grad Tokmak kao odlučujući cilj ofenzive.

  Pošto ukrajinska logistika koristi prije svega cestu H-08 (T-04-08) za snabdjevanje armije to ima logike. Ima logike što znači da Rusija očekuje taj napad pa tamo dovlači pojačanja, ali čak kada bi on uspio došli bi do drugog strateškog problema.

  Taj drugi strateški problem predstavlja vjerojatno trenutačno posljednja linije ruske obrane. Ona se mora nalaziti na rijeci Tokmak koju će ukrajinska armija u svojoj ofenzivi morati forsirati. To forsiranje rijeke Tokmak će predstavljati vrhunac ukrajinske sada uspješne ofenzive.

  Ako Ukrajina uspije izvršiti desant na „rusku” obalu rijeke ona će pobjediti u ratu. Ako s druge strane Rusija odbije ukrajinski desant rat će se odužiti ili završiti oružanim primirjem. Jednostavno armija koja ne može zaustaviti prelazak neprijatelja preko rijeke je izgubila rat. To nam govori povijest ratovanja i tu priču možemo završiti.

4.5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] tog novca i krvi vlastitih vojnika Ukrajina je prvo zaustavila rusku ofenzivu, a potom počela svoju protuofenzivu. Riječ je o novcu koji nije presušio niti kada su se pojavila pitanja o demokratičnosti […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina