Thierry Breton

  Europski ministar, komesar za unutrašnje tržište Thierry Breton nije klasični primjer eurokrata jer je puno sposobniji od njih. Kako su tijekom ovog ljeta u javnost izašle dvije zanimljive prigušene priče o ovom komesaru red ga je bilo spomenuti.

  Karijera Thierry Bretona je klasična francuska politička karijera. Time želimo reći da ona započinje njegovim upisom prvo u elitnu srednju školu, a potom na fakultet koji „stvara” francuske predsjednike i premijere (Lycee Louis de Grand). Po završetku educiranja i vojne službe koju je služio kao profesor se okušao u poduzetništvu, ali je ubrzo skužio da je politika profitabilnija.

  U skladu s tim 1986 godine postaje savjetnik ministra edukacija nakon čega ga tijekom devedesetih godina država postavlja na najviše menadžerske pozicije. 1993 godine vlada ga postavlja na poziciju direktora korporacije Bull kako bi ju privatizirao. Priča se ponovila 1997 godine kada ga vlada s istim ciljem postavlja za direktora Vantive.

  Službena priča govori da je on bio briljantni direktor koji spašava ove dvije korporacije o bankrota pa ga vlada 2002 postavlja za šefa France Telekoma. U doba kada preuzima upravljanje ovom korporacijom cijena njenih dionica je bila samo 7 eura. Malo više od dvije godine kasnije kada napušta France Telekom vrijednost dionica je bila 23 eura čime sve biva rečeno. Poslije upravljanja ovom kompanijom on prelazi u Atos gdje ostaje do stupanja na poziciju europskog komesara.

  Zbog tih svojih poslovnih uspjeha Thierry Breton biva 2010 godine proglašen jednim od 100 najboljih menadžera na svijetu. Ti uspjesi će se nastaviti i kasnije čime samo biva potvrđeno da on nije klasični eurokrat nego profesionalac koji zna što radi.

  Osim što je poznat kao profesionalni menadžera Breton je postao poznat i po nepovjerenju prema bankama. Nakon što je 2019 godine bio napadnut u svom domu bila je prijavljena krađa nekoliko stotina tisuća eura !? Neki će reći da je to ukrao i slično, ali čovjek je bio menadžer korporacije, a ne u državnoj službi pa priča ne drži vodu.

  Par mjeseci nakon tog napada Thierry Breton stupa na dužnost komesara, ministra za unutrašnje tržište. To je jedna od najviših dužnosti u Europskoj uniji pošto ovaj komesar kontrolira sve tržišne operacije u njoj i govori što je dopušteno, a što ne.

  Kao primjer njegovog utjecaja na poslovne operacije u Europskoj uniji ćemo navesti samo dva od bezbrojnih primjera. Prvi je njegov prijedlog novog europskog zakona o telekomunikacijama koji je izazvao kritike zbog navodne podrške nacionalnim „monopolima”. Drugi primjer njegove moći biva objava rata Twitteru koji mora podržavati EU zakone o medijima (“sloboda govora”) ili snositi posljedice.

  Dok se o te dvije njegove odluke javno raspravljalo u Europskoj uniji o druge dvije se i nije tako pričalo. Prije nego što je postao komesar za unutrašnje tržište Thierry Breton je kao što smo pokazali bio bogat čovjek. Cinici će reći da je on u 3 godine vršenja dužnosti komesara postao iznimno bogat pa si je kao nagradu kupio održavani dvorac iz 18 stoljeća. Kako je riječ o stvari o kojoj se baš pretjerano ne govori u javnosti nije poznato od kuda je stigao novac za tu kupovinu. Da li je riječ o ranijem bogatstvu ili nagradi za donošenje poštenih odluka.

  Njegova druga kontroverzna ovogodišnja odluka se slavi na ulicama Moskve i Petrograda i proklinje u Kijevu. On je javno izjavio ono što svi analitičari znaju, a to biva da Ukrajina ne može postati član NATO saveza dok rat ne završi trajnim mirovnim sporazumom. Ona to ne može postati jer bi nakon njenog članstva u NATO savezu rat Ukrajine i Rusije postao rat NATO saveza i Rusije.

  Nakon što slijedimo dalje logiku te njegove izjave ispadne da Ukrajina treba osloboditi teritorij okupiran od Rusije ili priznati da je to postao ruski teritorij. Tek nakon toga će Ukrajina postati član NATO saveza.

  S druge strane to iz perspektive Moskve znači da ne treba nikada potpisati mirovini sporazum nego samo oružana primirja !? Thierry Breton je to lijepo izveo pa mu je Moskva duboko zahvalna.

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina