Sergej Surovikin

  Za zapovjednika ruske vojske u Ukrajini je postavljen Sergej Surovikin. Riječ je o profesinalnom vojniku koji uvijek ispuni postavljene ciljeve,a kojeg zapad zove general Armagedon. Ovo je njegova kratka biografija.

  Sergej Surovikin se rodio 11 listopada 1966 godine u Novosibirsku, a 1987 godine završava vojnu školu u Omsku. Školu je završio kao najbolji učenik svoje generacije povodom čega biva nagrađen. Osim te nagrade dobiva i poziciju oficira specijalnih sovjetskih snaga i odlazak u Afganistan.

  Nakon sovjetskog povlačenja iz Afganistana 1989 Surovikin biva nagrađen premještajem u elitnu 2 gardijsku motoriziranu diviziju (Tamanska). Riječ je o diviziji koja biva smještena u Moskvi pa sudjeluje u pokušaju smjene Gorbačova 1991.

  Za razliku od drugih oficira koji nisu bili spremni otvoriti vatru na proGorbačov, proJeljcin demonstrante Surovikin nije imao taj problem. Vojnici pod zapovjedništvom komandira bataljuna Sergeja Surovikina su 20 kolovoza 1991 u 23:30 otvorili vatru i pogodili 3 osobe dok je još jedna bila ozljeđena. Zbog toga on biva uhićen nakon propasti puča, ali će par mjeseci kasnije biti pušten na slobodu jer je izvršavao naređenja nadređenih. To puštanje na slobodu je inače bio naredio osobno predsjednik Jeljcin !?

  Nakon ovih događaja kada je prvi put upao u oko javnosti Rusija ga šalje na najopasnije moguće zadatke. Tijekom devedesetih godina dvadesetog stoljeća sada još uvijek mladi oficir Surovikin učestvuje u Tadžikistanskom građanskom ratu i čečenskim ratovima. U njima će on zaraditi tri ordena hrabrosti što ga je učinilo jedinstvenim ruskim ratnim generalom davno prije ratova u Siriji i Ukrajini.

  Zbog svih vojnih uspjeha Surovikin je već 2004 godine ruski general major nakon čega dolazi do incidenta. U to doba on zapovjeda 34 motoriziranom divizijom koju iz stanja „raspada” dovodi u bojnu gotovost. Nakon njegove vatrene kritike, vikanja na oficira zaduženog za logistiku (oružje) ovaj vrši samoubojstvo. To je dovelo do nove istrage Sergeja Surovikina koja če biti okončana proglašanjem nevinosti.

   Nakon ovog događaja završava u Čečeniji gdje još uvijek traju gerilske, terorističke operacije Čečena protiv Rusije. Po preuzimanju zapovjedništva tamo je javno izjavio 2005 godine „za svakog ubijenog Rusa ja ću ubiti 3 Čečena” što o njemu sve govori. Kasniji događaji nam ukazuju da je tijekom svog boravka u Čečeniji stekao prijateljstvo ili barem poštivanje Kadirova.

  Kako se ovdje bavimo njegovom ratnom, a ne vojnopolitičkom karijerom preskačemo događaje u Moskvi i središnjem vojnom štabu pa skačemo u 2017 godini. Tada on biva postavljen za zapovjednika ruske vojske u Siriji koja će te godine potpuno slomiti tamošnje snage islamskih terorista. U skladu s tim Putin će u prosincu 2017 godine proglasiti pobjedu u Siriji i povlačenje ruskih snaga iz nje.

  Svog sposobnog generala će nakon ove vojne pobjede Vladimir Putin nagraditi pozicijom zapovjednika svih ruskih zračnih i svemirskih snaga. Njegovo postavljanje na ovu poziciju predstavlja presedan za rusku/sovjetsku vojsku pošto je general kopnene vojske postavljen za zapovjednika zračnih snaga.

  Tijekom prvih mjeseci general Sergej Surovikin nije sudjelovao u Ruskoj invaziji Ukrajine. To će se promjeniti nakon uspješne ukrajinske protuofenzive u lipnju 2022 godine na području Hersona. Tada Rusija smjenjuje zapovjednika svojih snaga u južnoj Ukrajini i mijenja ga Surovikinom.

  Nakon daljnjih ruskih neuspjeha u Ukrajini 08 listopada 2022 godine Sergej Surovikin je postavljen za vrhovnog zapovjednika ruskih snaga u Ukrajini. Njegovo postavljanje na ovu poziciju su javno pozdravili Ramzan Kadirov i Jevgenij Prigožin. Praktički odmah nakon što je postavljen za zapovjednika Rusija je počela masovno raketirati ukrajinsku infrastrukturu.

  Sve u svemu Sergej Surovikin je neupitno sposoban i oštar zapovjednik koji od prvog dana karijere poduzima sve moguće da ispuni postavljene ciljeve. Njegov cilj je uvijek ostvariti pobjedu u ratu,a sve ostalo postaje nevažno.

  U određenom smislu možemo reći da je Staljin imao Žukova dok Putin ima Surovikina. Rekli smo u određenom smisli jer se ipak njihove karijere ne mogu uspoređivati. Žukov i Surovikin su ipak oficiri svog vremena.

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
3 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…]   Ta priča bi držala vodu samo kada Rusija ne bi imale duhovne nasljednike maršala Akhromejeva. Ona bi funkcionirala kada Rusija ne bi imala osobe kao general Armagedon. […]

trackback

[…] već prvog dana znale da će taj pokušaj propasti. Ukratko te 1991 godine on nije niti kasniji general Armagedon koji ubija zagovornike Jeljcina/Gorbačova niti maršal Sergey Akhromejev koji se iz protesta objesio u […]

nimabi
6 mjeseci prije

Thank you very much for sharing, I learned a lot from your article. Very cool. Thanks. nimabi

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina