Srpski problemi

  Srbija se zbog svog odnosa s Rusijom našla na crnom spisku eurokrata. Optužuju je zbog svega i svačega pa je opravdano upitati se kako će završiti srpski problemi.

  Od početka ruske invazije na Ukrajinu Srbija se drži pozicije neutralne države. Tu nema veze da li ovdje govorimo o zabrani letova ruskih putničkih aviona u Europu, ruskih medijskih kanala ili nečeg trećeg. Po pitanju svega toga Beograd govori mi smo neovisna država koja provodi vlastitu državnu politiku.

  To je od prvog dana užasno iritiralo eurokrate koji se pozivaju na sporazum o početku pregovara o pristupu Srbije Europskoj uniji. U njemu se povodom ostalog navodi da Beograd treba pratiti vanjsku politiku Brisela.

  Ta početna iritacija je prerasla u gnjev nakon što tijekom generalne skupštine Ujedinjenih Naroda Srbija i Rusija potpisuju sporazum. Tim sporazumom potpisanim 24 rujna 2022 Srbija se obvezala konzultirati s Rusijom povodom vanjske politike.

  Ovaj sporazum je Zapad po opravdano ocjenio neprijateljskim pa ranije pažljive kritike Srbije prerastaju u opći diplomatski napad. Čak i proeuropski izvori navode da se predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i općenito Srbiju politički pritišće kao niti jednu državu u povijesti Europske unije.

  U sklopu tog političkog pritiska Europska komisija je 12 listopada javno napala Srbiju i njen odnos prema Rusiji. Sastavnio dio tog napada čini analiza koja govori da je 2021 godine Srbija pratila europsku politiku u 64 % slučajeva, a sada samo u 45 % !?

  Dok je ova kritika politike Beograda ispravna neke druge kao na primjer ona o migrantima to nisu. Riječ je o kritici kojom se Srbiju napada zbog onoga što ona nije kriva.

  Prva od tih kritika je ona o Kubancima. Kako državljani Kube mogu bez vize dolaziti u Srbiju oni ju koriste za kasniji ilegalni prelazak granica Europske unije. Riječ je po nama o lažnoj kritici pošto 67 % ilegalnih prelazak granica iz Srbije u Europsku uniju čine državljani Afganistana, Pakistana, Bangladeša i Irana. Kubanci se nalaze tek negdje oko 7 mjesta po ilegalnim prelazima granice.

  Mi vjerujemo da se Srbiju kritizira po pitanju Kubanaca kako bi se izbjeglo kritiziranje po pitanju migranata iz crne Afrike. Kako Srbija ima bezvizni režim s Burundijem migranti iz ove države koriste Srbiju za dolazak u Europsku uniju. To konkretno znači da su tijekom srpnja 2022 stanovnici Burundija izveli 14 % ilegalnih pokušaja prelaska srpsko-europske granice !? Jednostavno u 2022 godini ne bi bilo politički ispravno kritizirati neku države zbog primanja migranata iz subsaharske Afrike !?

  Službena Njemačka je po pitanju ilegalnih europskih migranata koji koristeći putovnicu dolaze u Srbiju 12 listopada napala Beograd. Ona u svojoj kritici/napadu nije spomenula migrante iz niti jedne države nego je samo napala srpski viza režim.

  Nancy Fraeser, ministrica unutrašnjih poslova Njemačke povodom toga izjavljuje „Vrijeme je jasno reći da je srpski vizni režim neprihvatljiv i da on vodi do povećanja broja migranata na Balkanskoj ruti”. To inače nije njeno osobno razmišljanje nego pozicija Njemačka koja zahtjeva od Europske unije da poduzme mjere protiv Srbije zbog njene migrantske politike.

  Sastavnio dio ove politike europskih pritisaka na Srbiju predstavlja zabrana uvoza ruske nafte. Ta europska zabrana znači da Srbija više neće moći dobivati naftu putem JANAF-a. Tim unilateralnim potezom Europska unija je prisilno uvela Srbiju na popis država koje neće uvoziti rusku naftu. Jedini izuzetak s tog popisa predstavlja Mađarska koja si je nakon teških pregovora osigurala svoje izuzimanje iz naftnih sankcija Rusije.

  Ukratko Srbija se nalazi u problemima djelomično zbog vlastitih odluka, a djelomično zbog insistiranja EU da nitko ne može biti neutralan. Pitanje je da li Aleksandar Vučić ima znanja i sposobnosti izvući Srbiju iz problema u koje ih je uvalio.

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina