Ukrajinska panika

  Kijev ovih dana potresa panika potpuno nevezana s Rusijom. Ukrajinska panika je nastala zbog događaja u Briselu i Washingtonu koji financiraju i opremaju obrambeni rat Kijeva.

  U određenom smislu odgovor na rusku invazije Ukrajine su bili ukrajinska krv i zapadni novac. Konkretno tu ciljamo na novac Europske unije i SAD-a koji financiraju naoružavanje i općenito funkcioniranje Ukrajine.

  Po podacima koji su pušteni u javnost SAD je tijekom prvih 19 mjeseci rata navodno podržala Ukrajinu s 113 milijardi dolara. S druge strane Europska unija ju je navodno podržala s 77 milijardi eura. Govorimo navodno pošto je stvarno teško naći i približno neutralne podatke o ovoj tematici između država članica i same Europske unije.

  Sve u svemu govorimo o oko 195 milijardi dolara koje je Ukrajina dobila od Zapada za svoju borbu. Uz pomoć tog novca i krvi vlastitih vojnika Ukrajina je prvo zaustavila rusku ofenzivu, a potom počela svoju protuofenzivu. Riječ je o novcu koji nije presušio niti kada su se pojavila pitanja o demokratičnosti Ukrajine, ali on bi sada ipak mogao presušiti. To je razlog zašto danas Ukrajinu potresa panika.

  Za tu promjenu situacije Ukrajina nije kriva nego se razlozi nalaze na Zapadu. Prvi razlog za to je velika svađa Republikanaca u Američkom Kongresu koja je dovela do smjene predsjednika Zastupničkog doma.

  Bez predsjednika ovog doma Kongresa SAD ne može donositi zakone, a niti odluke o financiranju Ukrajine. Republikanci se smjenili McCarthija jer je sklopio dogovor s Bidenom o proračunu pa Ukrajina ispadne nevine žrtva političke borbe.

  Šef Pentagona je 02 rujna, znači prije ove političke krize upozorio Kongres o nedostatku novca za podršku Ukrajini. U pismo on otvoreno govori da je od 25.9 milijardi od Kongresa odobrenih dolara za Ukrajinu praktički potrošeno i da je ostalo samo 1.6 milijardi. Potom on dalje navodi da je hitno nužno nabaviti municiji pa zbog toga Kongresa treba što brže odobriti daljnje financiranje.

  Teoretski Kongres može već ovaj tjedan izabrati novog predsjednika Zastupničkog doma, ali to ispadne malo vjerojatno. Čak i ako ga izabere za Ukrajinu se javlja problem protivljenja Donalda Trumpa daljnjem slanju novca i oružja. Tome za kraj priče o američkom financiranju trebamo navesti da mu se protivi sve veći broj Amerikanaca, a sljedeće godine se održavaju izbori !?

  OK mnogi će sada reći da je stvar loša, ali da Europska unija može financirati obrambeni rat Kijeva. Niti tu stvar nije tako jednostavna pošto se Mađarska protivi daljnjem financiranju.

  Pozicija Budimpešte je da Ukrajina ne može i neće dobiti novi novac dok Mađarska ne dobije novac iz europskog proračuna koji joj pripada. Zbog toga ona ulaže veto na daljnje financiranje Ukrajine.

  Kako sada izgleda Europska komisija će prihvatiti uvjete Mađarske i u zamjenu za 50 milijardi eura koji idu u Kijev, Budimpešta će dobiti 13 milijardi. O tome se trenutačno razgovora, pregovara što znači da trenutačno Ukrajina neće dobiti taj novac. Ona će ga dobiti tek ako dogovor u skladu s tim osnovnim smjernicama bude postignut.

  Zbog te situacije, zbog te europske financijske blokade njeni ministri vanjskih poslova su s praznim novčanicima doletili 2 listopada u Kijev. Oni su doletjeli kako bi pokazali da podržavaju Ukrajinu iako joj trenutačno ne mogu slati novac.

  Sve u svemu trenutačno niti Europska unija niti SAD ne financiraju Ukrajinu. To predstavlja opravdani razlog za tamošnju paniku

4.5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina