Izborni partneri

  Današnji tekst je napisan u pozitivnom duhu bez ikakvog cinizma, sarkazma i ičega sličnog. Njegov cilj je čestitati malenim strankama i političarima koji su se snašli i postali izborni partneri onima koji sigurno prelaze izborni prag.

  Normalno red nam je prvo početi s najpopularnijom strankom i njenim partnerima. Pohvalno za HDZ ili preciznije Plenkovića je njegova lojalnost dosadašnjim političkim partnerima. To znači da su HNS, HSLS i HDS ostali sastavni dio koalicije koja će gotovo sigurno izboriti relativnu izbornu pobjedu.

  Nakon njih red je spomenuti SDP-ovu koaliciju imena Rijeka pravde. Tu imamo sličnu situaciju pošto je SDP ostao lojalan Reformistima, Glasu i HSS-u. Nakon što smo to rekli red je čestitati Daliji Orešković koja je uspjela sklopiti dogovor s SDP-om na temelju kojeg ima garantirano mjesto u Saboru. Normalno najosjetljivije je bilo pitanje stranke Centar koja je imala potencijal za samostalno ući u Sabor, ali se ipak odlučila na koaliciju.

  To je sve bilo po očekivanju,a onda su došla iznenađenja s kojima manje stranke pokušavaju poboljšati rezultat. Prvo iznenađenje nam je pružio Domovinski pokret, a drugi Možemo pa prelazimo na njih.

  Iznenađenje iz Domovinskog pokreta koji je po popularnosti treća stranka u Hrvatskoj predstavlja koalicija s Kolakušićem i Sinčićem. Riječ je o političarima koji sada već više od 4 godine sjede u Europskom parlamentu i na koje smo gotovo zaboravili. Očito je da su se oni s druge strane barem financijski pripremali pa su ostvarili koaliciju s Domovinskim pokretom. U skladu s tim red im je čestitati pošto su se vratili iz zaborava.

  Drugo ugodno iznenađenja za nas predstavlja koalicija stranaka Možemo i Hoćemo pravedno. Za razliku od europarlamentaraca stranka Hoćemo koju pratimo od samih početaka ima vrlo ograničene financijske resurse. Bez obzira na to Možemo vjerojatno u njoj vidi potencijal za osvajanje glasova umirovljenika pa su sklopili koaliciju. Iskreno govoreći nismo očekivali da će Hoćemo dobiti priliku za ući u Sabor jer se osnovala još 2021., znači potencijalno prerano za ove izbore. Zbog toga od srca čestitamo Dragici Trumbetaš na ovom izbornom dogovoru !?

  Za razliku od tih iznenađenja dogovor Most-a i Suverenista o zajedničkom izlasku na izbore je već davno bio postignut. U određenom smislu riječ je o logičnoj koaliciji pošto na jednoj strani imamo stranku s središtem u Dalmaciju, a na drugoj strani u Slavoniji. Njima se još pridružila i Nezavisna lista Mladih iz Dalmacije koja je ne tako davno imala 3 zastupnika u Saboru.

  Posljednje izborno iznenađenja nam predstavljaju Umirovljenici zajedno. Riječ je o stranci, koaliciji koji su agencije za ispitivanje javnog mnijenja davali između 0.3 i 1.0 % glasova,a sada odjednom su na 3 %. Što se dogodilo nitko ne zna, ali po sadašnjim podacima oni imaju mogućnost „prošvercati” se u Sabor. S dužnim štovanjem riječ je o koaliciji s minimalnim financijskim resursima i ne tako mladim članstvom pa im svakako treba čestitati na popularnosti.

  To su po posljednjem ispitivanju javnog mnijenja jedine stranke i koalicije uz IDS koje imaju mogućnost ući u Sabor. Tko zna možda se još netko kao na primjer članovi udruge Franak (stranka Glas)na čelu s Goranom Aleksićem (slika) mogu tamo prošvercati, ali to bi bilo to.

Sve u svemu u sljedeći saziv Sabor bi moglo ući više stranaka nego u prethodni !?

4.3 4 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina