Dmitrij Trenin

  Od Oktobarske revolucije pa sve do današnjih dana Moskva je pokušavala postaviti na bezbrojne načine svoje agente kako bi utjecali na Washington. Neupitno najuspješniji od svih njih je Dmitrij Trenin koji nikada nije skrivao da status “bivšeg” pukovnika KGB-a.

  Briljantnost Dmitrija Vitaljevića Trenina su sovjetske službe uočile još kao tinejdžera pa s 17 godina stupa u vojsku i tamošnju vojnoobavještajnu službu. Desetak godina kasnije Trenina nalazimo u Istočnoj Njemačkoj gdje je „oficir za suradnju” tamošnje Sovjetske vojske.

  Ubrzo nakon samoukidanja Sovjetskog saveza Trenin navodno “napušta” rad za rusku tajnu službu i postaje uvjereni zagovornik Zapada. Za to propovjedanje demokratizacije Rusije i njeno približavanje Zapadu on biva nagrađen 1994. kada ga zapošljava američki Carnegie Endowment for International Peace.

  To zapošljavanje u Carnegie označava prelomnicu, označava da je Trenin uspio u svom projektu. On uspjeva pošto je Carnegie jedan od najbogatijih i najvažnijih ili možda čak najvažniji think thank u SAD-u. Ulazeći u njega Dmitrij Trenin je dobio mogućnost sudjelovanje u oblikovanju javnog mnijenja o Rusiji.

  Tijekom sljedećih 18 godina Trenin je postao sastavnio dio Washingtonskih rasprava o Rusiji. Svatko tko je u Washington DC htio dobiti iskreno mišljenje o Rusiji je razgovarao s njim. Istovremeno on u razgovorima i predavanjima nikada nije govorio „Ja mislim” nego uvijek „Rusi će učiniti to ili to”. Početkom 21 stoljeća, znači nakon dolaska Putina na vlast njegova „propovjed” je bila: „ljudi trebaju razumjeti Ruse, njihove nesigurnosti, njihova nezadovoljstva i dobro bi bilo ne uvrediti ih”.

  Ukratko u vrijeme predsjedničke administracije Busha II on je američkoj eliti objašnjavao kako se treba odnositi prema Rusiji. Za to je 2008 godine nagrađen pozicijom direktora Carnegie Endowment for International Peace za Rusiju. Na tu poziciju ovog „bivšeg” KGB oficira postavlja bivši član Američkog National Security Councila. Kasnije će njegov „šef” biti i sadašnji CIA direktor William J. Burns koji je prije stupanja na dužnost bio predsjednik Carnegiea.

  Dmitrij Trenin je realno govoreći tada postigao ono što nije uspio niti jedan ruski/sovjetski agent u više od 100 godina. Samu ideju da navodni bivši oficir KGB-a može upravljati jednom od najvažnijih američkih organizacija za vanjsku politiku nije mogao zamisliti niti Staljin niti itko drugi. To što je on uspio ukazuje na operativnu briljantnost Trenina koji nikada nije skrivao svoju prošlost.

  Samo nekoliko tjedana prije ruske invazije Ukrajine u svom posljednjem tekstu za Carnegie Trenin zapadnoj publici govori:

SAD je svjestan nezadovoljstva Rusije, ali to ignorira smatrajući ju propadajućom silom… …Povjest nas uči da ako poražena velika sila nije uključena u novi poredak ona će ga pokušat sruši. Normalno frustrirana sila treba imati resurse za tako nešto,a Rusija ih je počela imati od početka 2010tih… Kada je SAD vidio da je vrag odnio šalu on se slaže s početkom pregovora s Rusijom. Ti neuspješni pregovori okončavaju u siječnju 2022. povećavajući mogućnost onog što Rusija zove vojno-tehnološko rješenje”.

  Nakon ruske vojne invazije Ukrajine Carnegie Moscow prestaje s radom,a Dmitrij Trenin službeno prelazi u rusku državnu službu. Danas je Trenin kojemu su se ranije klanjali američki i europski diplomati jedan od najvažnijih Putinovih ratnih propagandista.

  Mnogi od zapadnih “stručnjaka” nakon dvije godine rata i dvije godine Treninove ratne propagande odbijaju vjerovati da ih je KGB/FSB bio proveo žedne preko vode. Kako odbijaju priznati da su bili prevareni oni tvrde da je Trenin oportunist, a ne KGB/FSB agent.

 

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
zencortex reviews
16 dani prije

The breadth of knowledge compiled on this website is astounding. Every article is a well-crafted masterpiece brimming with insights. I’m grateful to have discovered such a rich educational resource. You’ve gained a lifelong fan!

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina