nafta

Cijena energije

  Vlada je ovaj tjedan po Bog zna koji put kratkoročno zamrznula cijene energije. Ovdje govorimo po Bog zna koji put jer je cijena energije bila zamrznuta još u listopadu 2021 godine.

  U listopadu 2021 zbog porasta cijena goriva vlada je bila prvi put zamrznula cijene goriva. Tada je bila zamrznula cijenu benzina na 11,10 kuna, a dizela na 11 kuna. Sada 9 mjeseci kasnije te cijene su zamrznute na 13,50 i 13,08 kuna. Da vlada nije zamrznula cijene benzin bi bio košta 16 kuna, a dizel 16,50 !?

  Razloga za današnje cijene energije ima puno više od ruske agresije Ukrajine. Kao što smo vidjeli do divljanja cijena energije dolazi još tijekom jeseni 2021, a ruska invazija je započeta u veljači 2022.

  Razlog za početno divljanje cijene energije nalazimo u odluci zapadnih naftnih kompanija da pumpaju manje nafte nego ranije. Konkretno u studenom 2021 naftna proizvodnja u SAD je bila 12 % manja nego 2 godine ranije. Šef Chevrona je o tome otvoreno rekao: „Možemo bušiti više nafte, ali dioničari to ne smatraju pametnim”.

  Drugi razlog za visoku cijenu energije su europski porezi. Službena Njemačka je prošlu jesen otvoreno optuživala EU navodeći da se od 01.01.2021 plaća novi europsku porez na fosilna goriva. To je inače bilo doba kada su Francuska, Španjolska i Italija raznim mjerama pokušale spriječiti rast cijene goriva.

  Početkom 2022 godine dolazi do rasta europskog poreza na fosilna goriva što se odražava na cijeni. Tada je Poljska počela vikati o utjecaju tog poreza na cijene goriva. Europska komisija koja se prošle godine nije usudila kritizirati slične Njemačke optužbe je napala Poljsku.

  Po riječima potpredsjednika Europske komisije 20 posto računa za energiju otpada na europske poreze. Po nama puno bliži istini je bio zamjenik premijera Poljske koji tvrdi 30 % finalne cijene energije otpada na europske poreze i pravila. Tu njegovu izjavu Europska komisija nije opovrgnula pa je vjerojatno istinita.

  Tako smo polako došli do ruske invazije Ukrajine koja je izvršila dodatni pritisak na cijene energije. Pošto povećanje cijene energije nakon ove invazije nije bilo dovoljno Europska unija je odlučila pucati sebi u noge i uvesti naftni embargo Rusije.

  Sve te mjere zajedno su dovele do rasta svjetske cijene energije,a tome treba dodati i onu koja se ne želi spominjati. Svi smo znamo će fanatici učiniti baš sve da ispune svoje ciljeve. Primjer takvog fanatika je njemački ministar ekonomije koji izjavljuje „učiniti ćemo ono što je nužno” da Njemačka 80 % energije dobiva iz obnovljivih izvora. U to nužno sigurno spada visoka cijena energije,a tko šljivi ekonomiju.

  Ovim utjecajima na cijenu energije trebamo dodati i onaj lokalni, onaj u Hrvatskoj. Taj utjecaj predstavlja odluka Milanovićeve vlade da cijenu energije u Hrvatskoj potpuno regulira tržište. Riječ je inače o odluci iz 2014 godine !?

  Zbog svih ovdje navedenih razloga kao i nekih dodatnih (rafinerije) ranije smo imali niže cijene energije. Tako je na primjer 2008 godine cijena barela nafte bila 139 dolara, a cijena benzina 9,5 kuna. Danas s druge strane cijena barela nafte iznosi 111 dolara,a cijena benzina bi trebala biti 16 kuna !?

  Ovo što smo naveli predstavlja Hladnu istinu zašto je cijena benzina porasla 60 % u 14 godina !?

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Cijena energije […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina