Cijene energije

  Cijene energije rastu kao lude u proteklih godinu dana i to svi znamo. Pitanje tko je koliko kriv za taj porast cijena se praktički nikada ne postavlja pa je red da ga mi sada postavimo.

  Službeno govoreći porast cijena energije u Europskoj uniji je usko povezan s svjetskim porastom cijena. Ta službena priča nam govori da država uopće nema mogućnosti da utječe na cijene.

  Ako vjerujete u tu priču onda jako griješite. Država može gotovo sve što njeni vladajući požele,a odgovor na pitanje zašto ništa ne čini je vrlo jednostavan. Riječ je ekonomskoj teoriji, ideologiji imena laissez-faire. Ona govori da se država nema prava uplićati u tržišnu odnose.

  Pradavno biva dokazano da je laissez-faire laž pošto država donosi zakone o tržišnom natjecanju. Ako država donosi zakone o potpunoj slobodi trgovine tada ujedno znači da država regulira laissez-faire što ujedno znači da on ne postoji.

  U određenom smislu utjecaj države na cijene energije u Europskoj uniji je priznao Frans Timmermans. Za one koji to na znaju Frans Timmermans je potpredsjednik Europske komisije za Zelenu transformaciju i obožavatelj Soroša. U svom govoru on je priznao da europski zakoni o zelenoj transformaciji utječu na cijenu energije.

  Po njegovim riječima taj utjecaj je ipak minimalan. Konkretno gledajući u postotcima on navodi da europski zakoni o zelenoj transformaciju utječu maksimalno 20 % na porast cijene energije. Tim riječima on je branio europske zakone po ovom pitanju tvrdeći da 80 % utjecaja na povećanje cijene energije ima iznimno visoka potrošnja.

  Taj porast cijena energije u Hrvatskoj nije toliko vidljiv zbog zabrane dizanja cijena plina i električne energije. Njega građani vide prije svega kroz eksploziju cijena benzina i dizela na benzinskim pumpama gdje je daljnji rast zaustavljen odlukom vlade.

  Ako s druge strane ne koristite gradski plin nego plinske boce onda vrlo dobro znate kako je cijena porasla. Od početka godine cijena plinske boce je porasla s 100 na 157 kuna što predstavlja povećanje od 57 %. Ako ćemo se držati riječi Timmermansa 10 kuna povećanja cijene otpada na novi porezni zakon Europske unije, a 47 kuna na rast tržišnih cijena.

  U određenom smislu sličnu situaciju imamo u svim drugim članicama Europske unije. Tako nam na primjer Njemačka navodi da se tamo četvrtina domaćinstava grije na mazut. Cijena mazuta je u samo godinu dana porasla 76 % pa možemo zaključiti kakva je reakcija tamošnjih domaćinstava.

  Za razliku od Hrvatske gdje se praktički nitko službeno usuđuje kritizirati Europsku uniju tamo su kritike normalna stvar. Konkretno službena Njemačka otvoreno govori da je na cijenu utjecao zakon Europske unije koji je stupio na snagu 01.01.2021. Po tom zakonu plaća se porez od 25 eura po toni emisija ugljičnog dioksida.

  Europska unija je bila svjesna da će njeni „ekološki porezi” dovesti do eksplozije cijena pa je najavila pomoć siromašnim domaćinstvima. Jedini je problem da tu pomoć nije nitko vidio ili dobio !?

  Vlade članice Europske unije suočene s nezadovoljstvom građana počinju polako napuštati laissez-faire ideologiju i uplitati se u cijene energije. Dok je tako Hrvatska blokirala cijene benzina i dizela, Francuska je dala bon od 100 eura,a Španjolska vratila cijene na stanje iz 2018. Istovremeno s tim događajima Italija pokušava nešto izmuljati kako bi blokirala porast cijena od 40 %.

  Dok države tako poduzimaju panične reakcije ukidajući laissez-faire politiku po pitanju energije Europske institucije žive u svom svijetu. One i dalje odbijaju mijenjati vlastitu politiku bez obzira na utjecaj te politike na cijene.

5 7 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
2 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] na vlast nacionalističkih i populističkih stranaka !? Taj cilj joj ove godine otežava porast cijena energije koji dovodi do inflacije pa je pitanje da li je došlo do realnog rasta plaća ili ne […]

trackback

[…] potpredsjednik Europske komisije za Zelenu transformaciju izjavio da europski porezi utječu maksimalno 20 % na porast cijene energije. On je tada izjavio da se razlog za visoke račune nalazi u visokoj potrošnji. Drugim riječima po […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina