Naša minimalna plaća

  Naša minimalna plaća je „ponovno” porasla bez obzira na protivljenje takozvanih poduzetnika. Istovremeno naš premijer Plenković se hvali povećanjem minimalne plaće tijekom svog mandata što je istovremeno istina i neistina.

  Danas je posljednji zakonski rok za isplatu prve minimalne plaće po uredbi koja je stupila na snagu 01 siječnja 2022 godine. Po toj uredbi nova minimalna plaća za 2022 godinu iznosi 3750 kuna neto što predstavlja povećanje od 10,3 %. Riječ je neupitno o značajnom povećanju plaće kojim minimalna plaća prelazi granicu od 50 % prosječne plaće.

  Zbog toga, a još više zbog svega što se dogodilo s minimalnom plaćom od 2016 vlada govori samohvale. Ona voli navoditi da je od 2016 do 2022 godine minimalna plaća u Hrvatskoj porasla 36,2 % što je lijep postotak. Istovremeno u samohvalama vlada navodi kako je u doba SDP vlade minimalna plaća porasla samo 4,5 %.

  To je istina kao što je istinito protivljenje poduzetnika povećanju minimalne plaće u Hrvatskoj. Poduzetnici ili preciznije kvazi poduzetnici se protive povećanju minimalne plaće koje zahvaća samo 51 000 zaposlenih. Oni tvrde da to povećanje minimalne plaće nije racionalno i u skladu s domaćom situacijom.

  Poduzetnici koji se protive povećanju minimalne plaće su po našem mišljenju kvazi poduzetnici ili balkanski poduzetnici. Oni se još uvijek drže pozicije kilo mozga dvije marke ili čast je raditi, a plaća je nevažna.

  To govorimo pošto povećanje minimalne plaće u Hrvatskoj nije niti približno tako radikalno kao što oni misle. Kada promatramo situaciju s minimalnom plaćom u Europskoj uniji naš je u skladu s onim u drugim članicama. Samo 4 članice Europske unije danas imaju nižu minimalnu plaću od Hrvatske. To su Bugarska, Latvija, Rumunjska i Mađarska.

  Govoreći o minimalnoj plaći u Hrvatskoj postoji jedna činjenica koju nitko ne spominje zbog njene neugodnosti. Nju se ne usude spominjati niti poduzetnici niti Plenković niti njegova vlada. Ta neugodna činjenica nam govori da je 7 članica Europske unije imalo 2017 niži minimalnu plaću od Hrvatske.

  Te 2017 godine minimalna plaća u Hrvatskoj je bila 437, u Češkoj 408, a u Slovačkoj 435, a u Litvi 380 eura. Danas minimalna plaća u Hrvatskoj iznosi 623, Slovačkoj 646, u Češkoj 651 euro,a u Litvi 730 eura.

  Time želimo samo konstatirati da je Hrvatska stvarno povećala minimalno plaću 36,2 % u 6 godina, ali da su je druge država više povećale. Riječ je inače o politici Europske unije,a ne Hrvatske u povećanju plaća. Cilj tog povećanja plaća je smanjivanja socijalnih tenzija u društvu i sličnih populističkih opasnosti po europski projekt.

  Riječ je o politici Europske unije kojoj je cilj najviše povećati plaće u istočnim i južnoeuropskim država. Dok su prve iz tranzicije izašle siromašne druge je Europska unija iznimno oštetila svojom politikom štednje.

  S ciljem smirivanja tenzija u Grčkoj tamo je minimalna plaća u 4 godine porasla 14 %, u Španjolskoj 36 %, a u Portugalu 26 %. Istovremeno je plaća u uspješnim zapadnoeuropskim državama stagnirala ili minimalno rasla. 

  Ukratko povećanje minimalne plaće u Hrvatskoj nije projekt naše vlade nego projekt Europske unije. Ona tim povećanjem minimalnih plaća u ranjivim država Europske unije želi spriječiti dolazak na vlast nacionalističkih i populističkih stranaka !? Taj cilj joj ove godine otežava porast cijena energije koji dovodi do inflacije pa je pitanje da li je došlo do realnog rasta plaća ili ne ?

  Onima koji to ne razumiju nije mjesto niti u politici niti u ekonomiji niti u poduzetništvu. 

5 4 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] ne voli govoriti bi bilo da se minimalne plaće u drugim članicama rasle brže nego u Hrvatskoj. 2017 smo imali 7 najnižu po minimalnu plaću u EU, a 2022 imamo 4 najnižu. Napredujemo, ali u pogrešnom smjeru […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina