Četri jahača

  Nije teško za zamisliti tko su četri jahača modernog zapadnog svijeta. To su Amazon, Apple, Facebook i Google. Bez njih je današnji život jednostavno nezamisliv.

  Prvi, najmoćniji od tih jahača je neupitno Amazon. Nema veze što kupuješ pošto je jedino važno da to možeš kupiti na Amazonu !? Specifičnost ove korporacije je do danas nevjerojatno investiranje u dostavu. To je Amazon pretvorilo u najveću svjetsku trgovinu.

  Veličinu te trgovine je iz ljudske perspektive gotovo nemoguće zamisliti. Dovoljno nam je reći da Amazon vrijedi puno više nego Walmart, Tiffany, Tesco, Ikea i Carrefour zajedno. Priču o najvećoj svjetskoj trgovini ćemo završiti samo komentarom da je njen vlasnik najbogatiji čovjek na svijetu.

  Nakon Amazona red nam je spomenuti Apple čiji proizvodi, čiji logo predstavlja bogatstvo. Apple je to postigao iznimno marketinškom kampanjom od dana svog nastanka pa sve do danas.

  On uspijeva prodati proizvodno gledajući jeftin proizvod po najvišim cijenama zbog čega je postao najprofitabilnija korporacija na svijetu. Apple danas osim bogatstva simbolizira i inovaciju. U određenom smislu uspjeh Applea je veći od uspjeha ostala 3 jahača jer on se uvijek temeljio samo na marketingu.

  Treći jahač je Facebook na kojega se svakog dana logira gotovo 2 milijarde ljudi. U prosjeku jedna od svake šeste minute u internet svijetu je provedena na Facebooku. Kada govorimo o mobitelima navesti ćemo samo da je riječ o svakoj petoj minuti.

  Konkretno aplikacije Facebook, Messenger i Instagram spadaju među najpopularnije aplikacije u SAD-u. Ukratko Facebook je društvena mreža na koju praktički svatko dođe.

  Google je za razliku od ranije navedenih izvor znanja. On je svjestan naših najvećih tajni, upućuje nas gdje trebamo ići i istovremeno odgovara na naša najpametnija i najblesavija pitanja.

  Niti jednoj instituciji ili korporaciji se ne vjeruje kao Google-u. To mu omogućava da određuje tko će uspjeti, a tko propasti. Na kraju krajeva mi svi koristimo Google, a većina korisnika će odabrati opciju koju on stavi na prvo ili drugo mjesto pretrage. Ako ova korporacija poželi da neka kompanija nestane ona će i nestati jer će ju sakriti u pretraživaču.

  Neki će reći da su ove četri korporacije četri jahača apokalipse. Možda je to i istina, ali one su puno više od toga. Oni simboliziraju trgovinu, inovaciju, društvo i znanje.

  Njih povezuje natjecanje u izbjegavanju plaćanja poreza, ali oni istovremeno ratuju jedan protiv drugoga. Pri kupovini proizvoda veći broj osoba počne pretragu na Amazonu nego na Google što je razlog njihove tihe borbe. Na sličan način Google i Apple ratuju po pitanju operativnih sustava,a Apple i Amazon oko medija. Normalno tu na kraju imamo i Facebook koji ratuje protiv njih troje pokušavajući proširiti svoj utjecaj i zaradu.

  Ova borba i/ili potencijalni dogovor će odlučiti budućnost korporativnog zapada. Ona će odlučiti kada ćemo završiti s ultimativnim tajkunom koji će zavladati zapadnim društvom.

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina