Današnja inflacija

  Posljednjih godina svi govorimo o inflaciji. Korporacije i mediji kao razlog za više cijene navode poremećaje na tržištu. Današnja inflacija znači nije njihova krivica, ali da li je to stvarna istina ?

  Za početak nužno nam je spomenuti dogmu o našim cijenama. Ta dogma govori da za razliku od plaća naše cijene moraju biti usklađene s svjetskim tržišnim cijenama. Znači nema veze za današnju priču o inflaciji da li govorimo cijenama u Hrvatskoj, Njemačkoj ili SAD.

  Iz tog razloga se u našem primjeru pozivamo na stanje u SAD. Riječ je o liberalnoj demokraciji s tržišnom ekonomijom koja diktira svjetsku gospodarsku politiku.

  Cijene benzina i općenito nafte u SAD su eksplodirale još prošle godine. Znači one su drastično porasle još prije ruske invazije Ukrajine pa ona ne može poslužiti kao isprika.

  Razlog za ove visoke cijene znači nije Rusija, a nije niti predsjednik Biden koji gura zelenu transformaciju u SAD. Ako se sada pitate tko je kriv odgovor bi bio američka naftna industrija.

  Tijekom pandemije američka naftna industrija je smanjila svoju proizvodnju nafte i nikada ju više nije podignula. U studenom 2021 godine naftna proizvodnja u SAD je bila 12 % manja nego 2019 godine bez namjere njenog povećanja.

  Na pitanje zašto naftna industrija ne proizvodi više nafte odgovor je dao direktor korporacije Chevron: „Mi možemo bušiti više nafte, ali nam dioničari govore da to ne bi bilo pametno”.

  Sličnu situaciju imamo i na američkom tržištu hrane. U ovom slučaju mi se pozivamo na izvještaj Bijele kuće o stanju na američkom mesnom tržištu.

  Znači po službenim američkim podacima najveći utjecaj na porast cijena hrane u SAD ima porast cijena mesa. Do tog porasta je došlo do stvaranja monopola na američkom tržištu mesa.

  Prošle godine 4 korporacije su držale između 55 i 85 % tržišta svinjetinje, teletine i piletine. Tu svoju tržišnu moć one su iskoristile za dizanje cijena mesa u trgovinama dok su istovremeno manje plaćali farmere.

  Rezultat te njihove tržišne politike je da su povećali svoj profit za 120 %. Na kraju su tako zarađeni profit su isplatili svojim dioničarima.Od početka pandemije te 4 korporacije (Tyson, JBS, Marfrig,Seaboard) su sveukupno gledajući isplatile dioničarima 4 milijarde dolara !?

  Kao treći primjer koji se tiče baš svi nas možemo navesti cijenu vozarina. Govorimo o cijeni koju naplaćuju brodovi za prijevoz proizvoda. U posljednjih 12 mjeseci cijena prijevoza kontejnera između Azije i SAD-a je porasla 200 %.

  Sličnu situaciju imamo kada govorimo o prijevozu kontejnera između Sjeverne Europe i SAD-a. S druge strane cijena prijevoza kontejnera između Sjeverne Europe i Azije je porasla manje od 100 %. Ta razlika u porastu cijene ukazuje da u SAD imaju netržišnu, monopolističku situaciju.

  Za nas to ne predstavlja ništa čudno pošto smo o ovome već pisali prije par godina u američkom poglavlju knjige 25 godina Europske unije !?

Ukratko veliki dio utjecaja na današnju inflaciju ima monopolističko ponašanje korporacija. To ponašanje nema potpuni utjecaj jer dio neupitno otpada na situaciju u Ukrajini, ali…

4.7 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…]   Razlog za početno divljanje cijene energije nalazimo u odluci zapadnih naftnih kompanija da pumpaju manje nafte nego ranije. Konkretno u studenom 2021 naftna proizvodnja u SAD je bila 12 % manja nego 2 godine ranije. Šef Chevrona je o tome otvoreno rekao: „Možemo bušiti više nafte, ali dioničari to ne smatraju pametnim”. […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina