Brazil

   Brazil je jedna od država s kojim Europska unija želi po svaku cijenu potpisati trgovinski dogovor. Problem s tim planom je da ova regionalna sila uopće nije zainteresirana za sporazum.

  Postoji prilično kratak popis država s kojima Europska unija želi sklopiti strateške odnose. Te države su Indonezija, Čile, Nigerija i Kazahstan,a svaka od njih predstavlja svoju vrstu izazova. Odluke Čilea i Indonezije da više manje nacionaliziraju svoje strateške sirovine su ukazale na europski problem u odnosima s njima. Činjenica da je Europska unija dodatno razbjesnila Indoneziju pravno kontroverznom sudskom presudom samo ukazuje na veličinu problema.

  Problem u odnosima s Nigerijom predstavlja njen zahtjev za praktički neograničenom migracijom u Europu. Tom problemu se sada nadodao i problem novoizbabranog predsjednika koji je kum kumova Nigerije.

  Nakon što smo sve to naveli red je sada spomenuti Brazil koji je zapadna demokracija. Svi ćemo na prvu pomisliti da bi to trebalo olakšati pregovore i u tome pogriješiti.

  Raniji izabrani predsjednik Brazila je bio Jair Bolzonaro. Njega su zapadni liberalni krugovi proglasili pa gotovo fašistom stoga realno nitko nije želio s njim ništa raditi.

  Bolsonaro je izgubio u drugom krugu predsjedničkih izbora pa je novi, stari predsjednik postao Lula da Silva. Riječ je o ljevičarskom političaru koji je bio iznimno popularan predsjednik Brazila između 2003 i 2010 godine. Svoju popularnost u širokim krugovima on dobiva zbog istovremenog vođenja propoduzetničke, prosocijalne i prozapadne politike.

  Nakon što vođenja ove možemo reći pomirljive politike on ipak 2017 godine završava u zatvoru. Zatvorsku presudu i kaznu će potom poništiti najviši državni sudovi, ali to iskustvo zauvijek mijenja da Silvu.

  Današnji predsjednik Lula više nije onaj pomirljivi predsjednik od prije 20 godina nego bijesni političar. On je bijesan na one koji su ga postavili u zatvor, bijesan na SAD i bijesan na Europsku uniju.

  Taj njegov bijes možemo vidjeti u ovogodišnjim postupcima. Lula da Silva preuzima dužnost predsjednika Brazila 01.01.2023, a već 3 mjeseca kasnije potpisuje dogovor s Kinom o napuštanju dolara u međusobnoj trgovini. U određenom smislu to mu nije bilo dovoljno pa 13 travnja 2023 javno poziva BRICS države da napuste korištenje dolara.

  To biva njegova poruka SAD-u dok je poruku upućenu Europskoj uniji primila predsjednica Europske komisije. Bilo je dogovoreno da će Ursula von der Leyen posjetiti Brazil 11 travnja, ali Lula otkazuje ovaj posjet. Ne samo da ga otkazuje nego trlja sol u europsku ranu putovanjem u Kinu 11 travnja, kada je Leyen trebali stići u Brazil. Dodajmo tome da je on u Kini davao zanimljive izjave u stilu: “SAD treba prestati poticati rat u Ukrajini”. Reakcija Europske unije na te riječi biva da je trgovinski dogovor važniji od njegovog razmišljanja o ratu i puno drugih stvari.

  Inače riječ je trgovinskom dogovoru s tamošnjom organizacijom država (Mercusor) koji je Ursula von der Leyen htjela finalizirati tijekom posjete.. Riječ biva o kontroverznom trgovinskom dogovoru koji će nanijeti štete europskim poljoprivrednicima i prirodi. Normalno on bi u teoriji treba donijeti koristi europskim korporacijama, bankama daljnjim izbacivanjem izabranih vlada iz odlučivanja, ali Brazil to sve ne zanima.

  

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] neslaganja između EU i Latinske Amerike prije ovog susreta. Konkretno još u travnju je Brazil, najvažnija država Latinske Amerike odbila primiti Ursulu von der Leyen,a od tada su stvari samo krenule na […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina