Dioklecijan

  U određenom smislu 01 svibnja 305 godine biva osnovan grad Split. Time želimo reći da je ovo datum kada Dioklecijan napušta vlast i odlazi živjeti u svoju nedovršenu palaču iz koje će nastati Split !?

  O mladosti i općenito karijeri Dioklecijana do preuzimanja vlast se iz povjesnih izvora iznimno malo zna. Jedino oko čega postoji suglasje biva da potječe iz naših krajeva dok je sve drugo upitno.

  Službena historiografija nam navodi da je treće stoljeće nove ere na području Rimskog carstva bilo doba političke anarhije. Bez obzira na tu anarhiju i bezbrojne građanske ratove na kraju bi uvijek pobjedili lojalisti. Nužno je ovdje naglasiti da kada govorimo lojalisti ciljamo na to da bi nakon kratke vladavine nekog cara njegovog nasljednika izabrali časnici.

  Time želimo reći da je cara Galijena (260-68) ubio general Aureol, ali ovoga su potom porazili lojalni generali. Tijekom sljedećih 16 godina 7 careva će umrijeti ili biti ubijeno nakon kratke vladavine samo da bi potom lojalna vojska porazila uzurpatore.

  Tako je funkcionirao rimsku sustav sve do stupanja na scenu generala Dioklecijana. Stupivši na prijestolje u rujnu 283 godine car Kar je na povijesnu scenu izvukao sada već generala Dioklecijana kojeg postavlja za zapovjednika elitne konjaničke jedinice.

  Odmah po preuzimanju vlasti novi car-general se odlučio obračunati s Perzijom. To mu se toliko žurilo učiniti da nije niti otišao u Rimu na službenu krunidbu nego je s Balkana krenuo prema Perziji. Istovremeno je za suvladara postavio svog starijeg sina Karina kojeg on šalje u Galiju i Italiju.

  Tijekom svoje invazije car Kar je uspješno prešao Eufrat, Tigris, a možda čak osvojio i perzijsku prijestolnicu. Te pobjede nisu digle moral njegove vojske, nego ga srušile jer su vojnici opljačkane vrijednosti željeli odnijeti kući. Zbog toga u srpnju 284 car Kar biva ubijen,a nominalni šef vojske postaje njegov sin Numerijan.

  14 mjeseci kasnije car Numerijan će prirodno ili ne preminuti,a Dioklecijan će izrežiti klasični vojni izbor novog cara kao da ga sada Rimsko carstvo više nema. Sve u svemu istočna armije Rimskog carstva je u studenom 284 godine u blizini grada Nikomedije izabrala Dioklecijana za novog cara. Do konačnog obračuna cara Karina i uzurpatora Dioklecijana je došlo na rijeci Moravi. Tu bitku je Dioklecijana gubio, izgubio, ali je izdajnik ubio cara Karina pa…

  Iz ove borbe s Karinom u kojoj samo ludom srećom pobjeđuje Dioklecijan izvlači pouku. Ta pouka biva da su Rimskom carstvu u tadašnje krizno doba nužna dva cara koja zajedno upravljaju državom. Njihovom zajedničkom vladavinom nova uzurpacije postaje jednostavno gledajući nemoguća misija.

  U skladu s tim Dioklecijan za svog suvladara 01 svibnja 285 godine postavlja Maksimijana. Pokušavajući dalje usvršiti svoj model upravlja on će potom 01 ožujka 293 za prijestolonasljednike (cezare) postaviti generale Konstancija Klora i Galerija. Ovo proglašenje cezara je ujedno i vrijeme kada Dioklecijan počinje tražiti mjesto u koje će otići u mirovinu.

   Odluka o umirovljenju mu je pala na pamet 295 godine kada na području Splita počinje lijeno graditi svoju palaču. Da li se tamo stvarno mislio povući u mirovinu ili u Nikomediji biva tada još otvoreno pitanje.

  Jedan od najpoznatijih događaja iz vremena cara Dioklecijana je progon Kršćana. Do njega dolazi nakon što ga cezara Galerije 24 veljače 303 godine nagovori da potpiše uredbu o progonu. Riječ je o uredbi koja je potpisana u Nikomediji gdje su se njih oboje nalazili i gdje će samo par dana kasnije izgoriti dio carske palače. 16 dana kasnije će ponovno izbiti požar u carskoj palači nakon čega će Dioklecijan napustiti svoju carsku prijestolnicu Nikomediju i definitivno se odlučiti za Split.

  Ti događaji će dati žar progonu Kršćana jer su oni proglašeni krivim za te požare, ali to na kraju neće ništa promjeniti. Do stvarne promjene dolazi 304 godine kada car Dioklecijan koji sada ima 60 godina teško oboljeva. Kako je mjesecima bolovao carstvom su se ponovno i ponovno javljale vijesti o njegovoj smrti, ali on preživljava svoju tešku bolest. Taj bliski susret s smrću ga dodatno uvjerava o nužnosti abdikacije do koje dolazi 01 svibnja 305 godine na brdu 5 kilometara udaljenom od Nikomedije. Riječ je istom mjestu na kojemu ga je Istočna armije 284 godine izabrala za cara.

  Nakon abdikacije on kreče u smjeru današnjeg Splita gdje ga čeka još uvijek nedovršena palača. Sljedećih više od 6 godina on će proživjeti u mirovini gledajući kako se raspada politički sustav koji je ustrojio. Dovoljno nam biva navesti da je 310 godina bila godina 6 careva i jednog neovisnog „kraljevstva” (Rimska afrika) koji se nalaze svatko s svakim u ratu za apsolutnu vlast.

   Živeći u mirovini Dioklecijan je osudio neograničenu pohlepu svojih nasljednika koje je možemo reći sam izabrao. U potpunoj depresiji on umire 3 prosinca 311 ili 312 godine ne znajući da on ostavlja iza sebe dva trajna spomenika. Prvi od njih biva Rimska država koju je svojim zakonima preoblikovao i obnovio,a na koju će Konstantin I samo nadodati Kršćanstvo. Drugi njegov trajni spomenik biva Dioklecijanova palača iz koje će vladati posljednji car Zapadnog rimskog carstva i iz koje nastaje grad Split.

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina