Jagaban

  Nigerija je izabrala novog predsjednika. Riječ je o Bola Tinubu-u kojeg obožavatelji zovu Jagaban. Prevedeno na hrvatski Jagaban znači šef šefova ili ako želite drugačije kum kumova !?

  Nigerija je danas država koja ima oko 200 milijuna stanovnika i koja zna da će ih 2100 imati oko 800 milijuna. Drugim riječima Nigerija je sila u nastajanju što znaju njena elita, SAD i Europska unija. Zbog toga njoj nije problem zabraniti slobodnu trgovinu s Europskom unijom ili uvoz stranih proizvoda kako bi zaštitila svoju industriju.

  Istovremeno Nigerija je duboko podijeljena država. Ona je podijeljena između svog muslimanskog sjevera i kršćanskog juga. Ta podjela duboko nagriza njenu stabilnost i dovodi do stalne prijetnje građanskog rata. Dovoljno nam je ovdje spomenuti da je u 18 godina na području Nigerije navodno ubijeno 60 tisuća kršćana što bolje od svega ukazuje na tamošnje vjerske probleme.

   Ujedno Nigerija je država kojom iz sjene već više od 20 godina upravlja Bola Tinubu. Riječ je o političaru koji je poslovnu karijeru započeo u internacionalnim korporacijama Deloitte i Mobil Oil,a bogatstvo steče u trgovini drogom. Zbog ovog posljednjeg mu SAD 1993 godine zapljenjuje 460 000 dolara.

  To ga nije spriječilo da 1999 godine bude izabran za guvernera provincije Lagosa, gospodarski daleko najvažnije provincije Nigerije. Od tada pa sve do danas on upravlja jugozapadnim dijelom Nigerije kao vlastitim kraljevstvom. Svi koji tamo žele biti izabrani na bilo koju političku ili državnu dužnost moraju imati njegov blagoslov.

  U skladu s tim on se još prije desetak godina počeo pripremati za u pravom smislu te riječi preuzimanje vlasti. Njegova generalna proba za ovaj pothvat su bili predsjednički izbori 2015 godine. Tada on organizirao veliku koaliciju, veliku stranku za izbor Muhameda Buharija koji je vladao proteklih 8 godina.

  Tijekom ovogodišnje izborne kampanje Jagaban je nastupao s izbornom porukom „sada je vrijeme za mene” i pobjedio. Opozicija osporava njegovu izbornu pobjedu tvrdeći da je riječ o prevari, ali…

  Glavnu zanimljivost njegove izborne pobjede kao i one svog prethodnika predstavljaju njihove godine. Muhamed Buhari koji je još uvijek predsjednik ima 80 godina, a Bila Tinubu navodno ima 70 godina. Govorimo navodno jer postoje sumnje da ima više godina. Istovremeno je red napomenuti da Nigerija ima jedno od najmlađih stanovništva na svijetu. Sve u svemu riječ je o mladoj državi kojom upravljaju starci.

  Kako je riječ o mladoj državi nije teško pogoditi koji su njeni prioriteti. Kao što smo ranije vidjeli prvi prioritet Nigerije je nastavljanje industrijalizacije dok drugi nije teško zamisliti. Taj drugi biva slanje mladih u Europsku uniju.

  Ti prioriteti se neće promjeniti u bliskoj budućnosti pošto vlada Tinubu-a predstavlja nastavak vlade Buharija. Naš, europski problem biva što Europska unija želi po svaku cijenu uključiti Nigeriju u svoj klub saveznika.

   To ujedno znači da je Europska unija spremna ispuniti zahtjeve Nigerije po pitanju primanja migranata. U skladu s tim već duže od godine dana se vode pregovori Europske unije i Nigerije kojima će se olakšavati izdavanje viza Nigerijcima. Sastavnio dio tog sporazuma će biti i nužnost primanja natrag nelegalnih migranata iz Nigerije.

  Nigerija nije niti približno jedina država s kojom Europska unija želi po svaku cijenu sklopiti dogovore o partnerstvu. Druge države na tom popisu su Brazil i Čile s demokratski izabranim vladama i autokratski Kazastan. Sve to države imaju resurse koje Europska unija želi različitim sporazumima osigurati za sebe !?

Ovo sve bismo mogli zaključiti komentarom da je kum kumova Nigerije postao novi europski prijatelj.

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina