Poljoprivredni dogovori

  Poljoprivredni dogovori Europske unije su sastavni dio trgovačkih dogovora koje Unija sklapa po svijetu. Ti dogovori su demokratski i politički toksični zbog svjesnosti građana da oni ruše njihov životni standard.

  Kako bi vidjeli stvarni utjecaj ovih dogovora na poljoprivredu pročitali najnoviju analizu napisanu po tom pitanju. Ona se zove Cumulative economic impact of trade agreements on EU agriculture. Riječ je inače o izvještaju Europske komisije !?

  Znači danas govorimo o izvještaju koji se bavi projekcijom efekata 12 dogovora o „slobodnoj” trgovini koje je Europska unija potpisala ili misli potpisati. To su trgovinski dogovori s Australijom, Kanadom, Čileom, Indonezijom, Malezijom, Japanom, Meksikom, Novim Zelandom, Tajlandom, Vijetnamom, Filipinima i Mercusorom kojeg čine Argentina, Brazil, Paragvaj i Urugvaj. Nužno nam je ovdje navesti da su preplaćeni eurokrati zabrljali pa su dvaput u popisu trgovinskih dogovora naveli Maleziju !?

  Pišući izvještaj eurokrati su gledali dva po njima različita scenarija,a po nama jedan isti scenarij dva puta. U prvom takozvanom konzervativnom scenariju biti će ukinute tarife na samo 97 % proizvoda dok u drugom na 98.5 %. Vjerojatno samo oni koji žive u svom svijetu potpuno odvojenom od stvarnosti mogu reći da ukidanje 97 % svih carina predstavlja konzervativni scenarij. Tako nešto mogu reći samo u pravom smislu te riječi revolucionari.

  Ova studija na u svojim zaključcima diplomatski govori da ugovori o slobodnoj trgovini neće imati nikakav gospodarski efekat na poljoprivrednike Europske unije. OK studija to ne govori ovako kratko i jasno nego zaobilaznim putem. Studija nam govori da će europski poljoprivredni sektor povećati izvoz u države s kojima je sklopljen dogovor o trgovini, ali i da će to biti praćeno padom izvoza u druge države. 

  To nas onda okreće pitanju zašto se onda uopće sklapaju ovi dogovori ? Za nas bi ispravan odgovor glasio kombinacija ideologije, profita velikih korporacija (korupcija ?) i vezanja ruka vladama. Tim dogovorima se pored ostalog zabranjuje uplitanje izabranih vlada u ekonomiju što predstavlja jedan od njihovih razloga popularnosti kod eurokrata !?

  Prije ove studije bila je napisana još jedna studija prije 5 godina koje su autori današnje užasavaju. U toj studiji se navodilo da će europski stočari zajedno s poljoprivrednicima koji se bave šećerom i rižom pretrpiti velike štete. Današnja studija navodi da će štete po europske stočare i poljoprivrednika biti puno manje nego što se ranije pisalo !?

  Problem eurokrata je što im baš nitko ne vjeruje dok je problem poljoprivrednika da eurokrati drže svu moć. Sklapanje trgovinskog dogovora s Mercusorom ( Argentina, Brazil, Paragvaj i Urugvaj) je izazvalo proteste. Zajedno su bili protestirali poljoprivrednici i zeleni. Poljoprivrednici su protestirali navodeći da će ih ovaj trgovinski dogovor uništiti, a zeleni zbog uništavanja prirode.

  Europska komisija koja se danas zaklinje u zelenu transformaciju je ona ista Komisija koja potpisuje trgovinski dogovor kojim se pojačava uništenje prašuma Amazone. Ima li to ikakvog smisla ? Ima jer ukazuje na realnost. Realnost u kojoj su jedino važni profiti najvećih korporacija dok sve drugo spada u bacanje prahu u oči ljudima !?

0 0 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina