Otmica aviona

  Otmica aviona izvedena od Lukašenka je u zapadnom svijetu digla dosta prašine. Normalno oni koji su dignuli tu prašinu su isti oni koji ga žele oboriti i to ne smijemo ignorirati.

   Vrijeme je sada da se za početak vratimo malo unatrag. Prošlo ljeto su u Bjelorusiji održanim izborima na kojima po službenim rezultatima pobjeđuje „doživotni predsjednik” Lukašenko. Opozicija je odbila priznati rezultat izbora,a njeni lideri su se razbježali po svijetu. Ukratko sigurnosne snage Bjelorusije su ostale lojalne svom predsjedniku,a opozicija sve radi za novac pa se nitko nije htio žrtvovati.

  Jedan od tih lidera opozicije ili preciznije bjegunaca je i Roman Protaševič. On je bio pobjegao u Poljsku 2019 godine, još davno prije predsjedničkih izbora. Potom se preselio u Litvu gdje je nakon izbora 2020 godine utočište našla i Svetlana Tikhanovskaja. Riječ je o šefici opozicije koja je na izborima bila kandidatkinja za predsjednicu.

  Iz Poljska i Litve Roman Protaševič je vodio portal vijesti Nexta i Telegram kanal s 2 milijuna pretplatnika. Kako mu je očito bilo najavljeno da se u Bjelorusiji nalazi pod istragom on u rujnu 2020 godine napušta Nexta projekt.

  To je službena priča o novinaru Romanu Protaševiču čije uhićenje protestiraju sve zapadne vlade. Ono što službena priča ne navodi da je njegov partner u tim antiLukašenko projektima Ihar Losik. Riječ je o konzultantu medijskog kanala Radio Free Europe čiji zadatak je podrška demokraciji i političkim ciljevima SAD-a. To da je njegov politički, poslovni partner američki agent ne govori Bjelorusija nego sam Radio Free Europe.

  Iz toga nam proizlazi da bjeloruski državljanin Roman Protaševič radi s stranom silom protiv vlade svoje države. Neki bi ga zbog toga nazvali izdajnikom i smatramo da u tome ne bi pogrešili. Ukratko Bjelorusija je imala pravo uhititi osobu protiv koje na bjeloruskom sudu postoji optužnica zbog počinjena zločina. Potpuno druga stvar bi bila kako su to učinili.

  Zaustavljanje aviona koji leti preko teritorija neke države predstavlja neupitni zločin. Oni koji tako nešto podržavaju trebaju jako dobro razmisliti nad posljedicama ovog zločina. Kada bi bilo dopušteno raditi ovo što je učinila Bjelorusija zračni promet u svijetu bi bio ukinut. Osoba koja iz Europe putuje u Kinu/Indiju/Japan treba letjeti preko teritorija Rusije, Irana ili Saudijske Arabija. Gdje bi mi stigli kada bi ove države zaustavljale avione i uhićivale političke protivnike ?

  Europska unija, Velika Britanija, SAD i praktički sve druge zapadne države su najoštrije protestirali protiv ovog zločina. Riječ je o neupitnom i glupom zločinu kojeg se treba osuditi. Pravo pitanje bi bilo zašto je to Lukašenko izveo ? Zašto nije tiho oteo ili likvidirao Protaševiča kao što to rade druge diktature nego je stvorio diplomatski incident ? Na to pitanje vjerojatno nikada nećemo dobiti odgovor.

  Za kraj nam je nužno naglasiti da ovakva scena se nije dogodila prvi put. Presedan po pitanju otmice aviona je napravila Europska unija kada je bila kidnapirala predsjednika Bolivije 2013 godine. To se dogodilo kada su Francuska, Španjolska, Portugal, Italija i Austrija donijela odluku o zaustavljanju aviona Eve Moralesa. Taj avion je imao diplomatski imunitet, ali bez obzira na to on je bio otet u potražnji za Snowdenom. Kada je austrijska policija protuzakonito pretresla avion pod diplomatskim imunitetom bez da je našla Snowdena ona ga je pustila.

  Zbog toga protestiranje članica Europske unije protiv Bjeloruske otmice aviona predstavlja vrhunac europskog sarkazma i cinizma. Bjelorusija se poslužila samo presedanom kojeg je izmislila Europska unija !?

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
21 dani prije

[…] je Bjeloruski nacionalni avioprijevoznik. Nakon što je Bjelorusija protupravno zaustavila avion Ryanaira kako bi uhitila predstavnika opozicije Belaviji je zabranjen let u Europsku […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina