Belavia

  Belavia je Bjeloruski nacionalni avioprijevoznik. Nakon što je Bjelorusija protupravno zaustavila avion Ryanaira kako bi uhitila predstavnika opozicije Belaviji je zabranjen let u Europsku uniju.

  Odjednom Belavia je postala avio kompanija s avionima koji ne mogu letjeti u većinu dotadašnjih destinacija. Jedina moguća razumna poslovna odluka ove kompanije je bila naći nova odredišta za svoje avione. Ona ih je našla u Iraku, Turskoj i slično što je stvorilo nove probleme Europskoj uniji.

  Glavni novi problem te poslovne strategije je ispala migrantska kriza u Baltičkim državama i Poljskoj. Konkretno putnici koji kupuju avio karte u Bagdadu ili Turskoj za Minsk su migranti. Riječ je vjerujemo o zakonitim migrantima koji pri ulazu u avion za Minsk moraju pokazati svoje putovnice. Znači situacija se vrlo razlikuje od one 2015/16 godine kada su osobe bez dokumenata ulazile u Europsku uniju.

  Bez obzira na to koliko je riječ o ispravnoj poslovnoj odluci Belavie ne smijemo zaboraviti politiku. Politički cilj Lukašenka je da Europska unija plati za uvedene sankcije i podršku opoziciji u Bjelorusiji. Zbog toga on vodi politiku otvorenih granica prema Europskoj uniji propuštajući sve migrante preko granice.

  Tako je ovim putem do 10 kolovoza 2021 u Europsku uniju ušlo malo više od 4,500 migranata. Sveukupnu u Litvu ih je ušlo 4,026, Latviju 218, a u Poljsku 349. To je dovelo do panične reakcije ovih država koje su zatražile dodatne sankcije protiv Bjelorusije. One su pored ostalog počele graditi zid na svojim granicama kako bi spriječili dolazak Iračana i Afganistanaca.

  Drugi njihov udar na Bjelorusiju je konkretno udar na Belavia kompaniju. Belavia kao i puno drugih avio kompanija dobar dio svojih aviona nema u vlasništvu nego u najmu. Tako je na primjer ovo proljeće ona uzela u višegodišnji najam nove Boeing 737-8 putničke avione.

  Sada članice Europske unije žele prisiliti tvrtke koje davaju avione u najam da raskinu ugovore s Belavia. Osnovni problem tog poteza bi bio da je on protuzakonit. U teoriji tvrtke u čijem vlasništvu su avioni mogu raskinuti ugovor, ali ne mogu prisiliti Belaviju da ih vrati. Kada bi slučaj došao na sud vlasnici bi ga izgubili pa se stoga one protive raskidanju ugovora o najmu.

  Sada nakon svih tih Lukašenkovih igri dolazi nam vijest da će Bjelorusija dobiti 940 milijuna dolara od MMF-a. Politički izvori nam navode da se to dogodilo uz navodno protivljenje SAD-a. Ta vijest predstavlja najobičniju laž pošto MMF zajedno kontroliraju SAD i Europska unija. Najbolji primjer te laži nam daruje slučaj Venecuele koja nije dobila MMF novac, dok Bjelorusija je.

  Red bi bio upitati se da li su to zapadne sile dale gotovo milijardu dolara teško mirovnu ponudu Lukašenku ? Sigurni smo da Moskva s zabrinutošću promatra da li će taj novac imati utjecaj na politiku Minska !?

  Bila ta ponuda prihvaćena ili ne Belavia će sigurno nastaviti povezivati Minsk s Bliskim istokom. Ti letovi će se nastaviti do trenutka sklapanja mirovnog primirja između Bjelorusije i Europske unije. Jedini drugi poslovni scenarij za zračnu kompaniju Bjelorusije je obustavljanje poslovanja. To jednostavno ne ide pošto je riječ o preskupoj opciji za Bjelorusiju koja je jedina vlasnik Belavie

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] da instrumentalizira migrante za političke ciljeve. Ono ukazuje na nužnost stvaranja procedura kod instrumentaliziranja migranata za političke ciljeve (kritika […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina