Kolaps carskog dolara

  Stanje po statusu dolara u svijetu se mijenja tako brzo da je to postalo teško pratiti. Ukratko njegov status se mijenja iz dana u dana što označava kolaps carskog dolara.

  Prije malo manje od mjesec dana smo govorili o svjetskoj rezervnoj valuti. Tada smo pored ostalog naveli da neće doći do kolapsa dolara nego postepene tranzicije s statusa „carskog” dolara na status košarice najvažnijih valuta.

  Tada smo pored ostalog naveli da se po SWIFT-u 42% svjetske trgovine realiziralo u dolarima, a 37% u eurima. Rekli smo po SWIFT-u, internacionalnom načinu plaćanja kontroliranom od strane SAD-a. Osim ovog sistema plaćanja postoje još kineski CIPS sustav i ruski SPFS. Kina i Rusija u trgovini koriste CIPS, a Rusija i Iran SPFS.

  Na taj način ove države u međusobnoj trgovini pored ostaloga izbjegavaju korištenje dolara. Riječ je o državama koje nisu niti približno jedine u tome,a razlog za izbjegavanje dolara je strah. To je strah da će SAD protiv njih zloupotrebiti SWIFT sustav i njihovo korištenje dolara.

  U skladu s tim članice BRICS kluba su donijele odluku o stvaranju drugog sistema plaćanja i istovremenom izbjegavanju dolara. Završni dogovor o novom sustavu i plaćanju u vlastitim valutama bi trebao biti postignut na BRICS sastanku ovog kolovoza. To nam barem javljaju rusko-kineski izvori, a koliko u tome ima istine je dobro pitanje.

  Kako je gledajući sadašnju svjetske financijsku situaciju kolovoz jako daleko danas ćemo se baviti sadašnjošću. Tu sadašnjost predstavlja nekoliko novih međudržavnih dogovora o izbjegavanju korištenja dolara u trgovini.

  Prvi od tih sporazuma biva pušten u javnost 28 ožujka 2023. Tada je Kina objavila da je sklopila prvi dogovor s Ujedinjeni Arapski Emirati o plaćanju plina ne u dolarima nego u yuanima.

  Već tri dana kasnije vlade Brazila i Kine javljaju o sklopljenom dogovoru o trgovini. Po tom dogovoru ove dvije države će u trgovinskoj razmjeniti koristiti samo vlastite valute. Drugim riječima oni su u trgovinskoj razmjeni odustali od korištenja dolara.

  Ova vijest za Washington DC sigurno predstavlja šok sličan onome kod posredovanja Kine između Irana i Saudijske Arabije. SAD je Američke kontinente uvijek smatrao svojim dvorištem, a sada je tamošnja najveća država „ušla u drugi blok”.

  Nakon što su Kina i Brazil ovim potezom odlučili zaštiti vlastite nacionalne interese njim je krenula i Indija. Njeno ministarstvo vanjskih poslova je 1 travnja objavilo dogovor s Malezijom o izbacivanju dolara iz međusobne trgovini.Tim dogovorom biva zaključeno da će se sva trgovina vršiti u indijskoj nacionalnoj valuti, rupiji.

  Ovo što smo naveli su bili samo dogovori koje su sklopile gospodarske velesile u samo 4 dana. Još prije toga je Irak najavio da će dopustiti plaćanje nafte u yuanima,a trgovinsku razmjenu u yuanima je dopustio i Bangladeš.

  Ukratko upotreba SWIFT-a i dolara kao oružja protiv Rusije je dovelo do za inteligentne osobe očekivane svjetske reakcija. Niti jedna samostalna, stvarno samostalna država ne želi da se u budućnosti dovede u sličnu situaciju. Zbog toga su one počele ubrzano napuštati carski dolar koji je 100 godina upravljao svjetskom ekonomijom.

  Dolar time neće propasti, ali će ući u fazu relativne stagnacije. To je dio koji ne smijemo zaboraviti.

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
2 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] u ovogodišnjim postupcima. Lula da Silva preuzima dužnost predsjednika Brazila 01.01.2023, a već 3 mjeseca kasnije potpisuje dogovor s Kinom o napuštanju dolara u međusobnoj trgovini. U određenom smislu to mu nije bilo dovoljno pa 13 travnja 2023 javno poziva BRICS države da […]

trackback

[…] U skladu s tim Kina, Indija, Brazil, Rusija i UAE su u prvoj polovici 2023 godine sklapali trgovinske dogovore kojima se izbjegava plaćanje u dolarima. To napuštanje dolara je u […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina