Bitka za Moskvu

  Bitka za Moskvu je odlučena prije točno 80 godina. U stvarnosti to je mit koji nam je ponavljan bezbroj puta pa je sam po sebi postao istina.

  Službena historiografija nam govori da je Drugi svjetski rat odlučen prije 80 godina kada je Njemačka vojska bila poražena u Bitki za Moskvu. Tada se u ruskom ledu i snjegu slomila Hitlerova vojna mašinerija.

  Naša priča o Drugom svjetskom ratu započinje 1938 godine i okupacijom Čehoslovačke. Tada je Sovjetski Savez htio pomoći u obrani Čehoslovačke, ali tome su se protivili Francuska, Velika Britanija i Poljska. To dovodi 1939 godine do sporazuma Staljin-Hitler čime postaje jasno da osim Čehoslovačke nema nevinih u Drugom svjetskom ratu.

  Svi osim nje će na kraju platiti cijenu svoje suradnje s Hitlerom. Sovjetski Savez plaća tu cijenu 1941 kada biva napadnut od Njemačke, Rumunjske, Slovačke, Mađarske, Finske, Italije, a u teoriji i od NDH.

  Dok će Lenjingrad Njemačka napasti zajedno s Finskom, obalu Crnog mora ona napada zajedno s Rumunjskom i Mađarskom. Središnji, najvažniji fronta čine samo Njemački vojnici koji imaju zadatak osvojiti Moskvu.

  Kako se Njemačka vojska sve više približavala Moskvi tako je otpor Crvene armije postajao sve jači, sve očajniji. 01. prosinca 1941 kada Wehrmacht započinje svoj pokušaj osvajanja Moskve već je bilo znano da su izgubili.

  Tada su 2 korpusa 4 Njemačke armije krenula na juriš dok su istovremeno druga dva na istoj liniji fronta proglašena nesposobnim za borbu. Ovaj očajnički napad je uspio probiti liniju fronte i probiti se praktički do vojnog centra u kojem sjedi Žukov.

  Taj uspjeh je oduševio Hitlera koji je već počeo slaviti pad Moskve. Čuvši za to zapovjednik 4 Njemačke armije feldmaršal Kluge ga je gotovo proglasio ludim poslavši poruku u Berlin: „Ja nemam niti vojnika, niti opreme za osvojiti ili okružiti Moskvu”.

  S njim se bio složio i feldmaršal Bock zapovjednik grupe armija Centar koji u svom dopisu Berlinu javlja: „Mi nemamo snage poraziti Crvenu armiju u Bitki za Moskvu. U strateškoj rezervi imamo samo jednu diviziju pa ćemo biti poraženi u slučaju protunapada”

  Najbolji primjer situacije u kojoj se nalazi Wehrmacht pred Moskvom početkom prosinca 1941 je pobuna 10 Panzer divizije. Ona je 02 prosinca odbila izvršiti naređenja da napadne pozicije Crvene armije. Riječ je inače o tenkovskoj diviziji koja je spala na samo 17 tenkova !?

  Već sljedećeg dana 4 Njemačka armija je bila odbačena na svoje početne pozicije što je bio početak kraja. To je inače bilo doba kada se stvara mit da je Wehrmacht došao do posljednje tramvajske stanice Moskve. Sastavnio dio tog mita, te laži čini priča vojnika Karl-Gottfried Vierkorna da je vidio kupole Kremljina. On se tada nalazio na 45 kilometara udaljenosti od Moskve i nikada nije došao bliže njoj. Riječ je inače o mitu kojeg je Goebels stvorio u propagandne svrhe.

   Na kraju će 4 prosinca zapovjedništvo Wehrmachta u Bitki za Moskvu narediti obustavu daljnjih napada. Na sastanku vojnih zapovjednika održanom istog dana zaključeno je da u 5 vojnih korpusa imaju samo 4 divizije koje mogu vršiti ograničene ofenzivne operacije.

  Za takvu situaciju s Wehrmachtom pred Moskvom prije početka Sovjetske ofenzive su znali nacistički dužnosnici. Neki su to javno priznali kao ministar za naoružanje Fritz Todt koji je uvidjevši situaciju zatražio od Hitlera 1941 godine sklapanje mira s SSSR-om dok su drugi to puno tiše spominjali.

  Bez obzira na tišu kritiku oni su javno još prije sovjetske protuofenzive govorili da je Njemačka izgubila rat. Kao primjer ovih drugih ćemo samo navesti Helmutha Jamesa von Moltkea iz vojne obavještajne službe.

   Sovjetska protuofenziva kod Moskve će započeti 05 prosinca 1941 godine. Iako je Njemačka vojska pred njima ostala praktički bez tenkova i druge opreme očaj im je dao snagu. On im je dao snagu da dva-tri dana održe liniju fronte nakon čega se ona raspada. To priznaje i sam Hitler koji 8 prosinca 1941 naređuje vojski da zauzme obrambene pozicije. Šest dana kasnije Franz Hadler, šef vojnog stožera  Wehrmacht će bez Hitlerova dopuštenja izdati naređenje o povlačenju kod Moskve.

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
2 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] pitanja” održi 9 prosinca 1941 godine. Od toga sastanka se odustalo kada je postala očita pobjeda Crvene armije u Bitki za Moskvu. Taj vojni poraz je izazvao nervni napad kod Hitlera kojemu napokon postaje jasno da Njemačka […]

trackback

[…] Nakon poraza u Bitki za Moskvu Njemačka je počela pripremati plan za ljetnu ofenzivu 1942 godine. Ta prvobitna, originalna […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina