NDH na Istočnoj fronti

  NDH na Istočnoj fronti govori o razlozima ulaska Nezavisne Države Hrvatske u rat protiv Sovjetskog saveza. Iako je Slovačka isto kao i NDH bila vazal Nacističke Njemačke ove dvije države nije nikako moguće uspoređivati !?

  Slično kao u slučaju Mađarske Adolf Hitler nije bio oduševljen s idejom o slanju NDH vojnika na Istočni front. On je tako nešto bio tražio od Finske, Rumunjske i Slovačke, ali ne od Italije i NDH. Jednostavno iz vojne perspektive ove dvije države su imale važnije strateške probleme od ideološkog slanja svoje vojske u SSSR.

  Kako NDH nije bila pozvana da sudjeluje u ovom ratu ona 24 lipnja 1941 šalje poruku Njemačkoj u kojoj se iskazuje želja za slanje volontera. Razlozi za slanje ove poruke nikada nisu razjašnjeni. Ante Pavelić je u pismu Hitler izrazio uvjerenja da će rat završiti prije nego što ijedan hrvatski vojnik stupi na teritorij SSSR-a !?

  Za razliku od Pavelića ministar vanjskih poslova Mladen Lorković navodi da je Hrvatskoj važno da Rusiju zamjeni Ukrajina. Pozicija ministarstva obrane je bila da NDH mora učestvovati u ratu protiv SSSR-a kako bi se izborila veća samostalnost države. S tom pozicijom se nisu slagali časnici NDH vojske pošto su oni znali da bi prioritet trebala biti borba protiv unutrašnjih neprijatelja. Možemo reći da je njihova pozicija bila slična poziciji Hitlera, ali…

  Formiranje Hrvatske legije za borbu na Istočnom frontu je Ante Pavelić proglasio 02 srpnja 1941 godine. Taj proglas, taj poziv da se Hrvati, Bošnjaci, Ukrajinci i Rusi s područja NDH odazovu na križarski rat protiv boljševizma je bio dočekan s oduševljenjem. Tijekom samo prva dva tjedna javilo se 5,000 dragovoljaca. To je inače još uvijek bilo vrijeme oduševljenja Hrvata stvaranjem nezavisne države, pa reakcija nije predstavljala iznenađenje.

  Vrhunac državne propaganda u ime križarskog rata protiv boljševizma postaje prezentacija održana 26 studenog 1941 godine. Riječ je bila o prezentaciji imena “Borba udružene Europe na Istoku” koja je 2 mjeseca bila otvorena trgovinskom centru Zagrebački zbor.

  Taj entuzijazam, ta propaganda na području NDH nije bila praćena odgovarajućim potezima na Istočnoj fronti. Tamošnji vojnici Hrvatske legije su se u pravom smislu te riječi osjećali napuštenima. Najbolji primjer toga nam je pismo Ivana Markulja poslao u Zagreb. U njemu se navodi kako je Legija nakon uspješnih bitaka slala izvještaje Adolfu Hitler i Anti Paveliću. Iz ureda Hitler su dobili odgovor dok na pismo poslano Paveliću nisu pa stoga Markulj pita što se dogodilo s pismom ?

  Ukratko priča o Hrvatskoj legiji je priča o entuzijazmu i propagandi na području NDH i nestašicama na Istočnoj fronti. Hrvatska legija je bila simbol pripadanja NDH modernoj, razvijenoj Europi u isto doba kada njeni vojnici gladuju. Na kraju u ime tog simbolizma ona će nestati u paklu Staljingrada.

   Općenito gledajući slanje Hrvatske legije na Istočni front je bio strateški debakl NDH. Ova jedinica je bila potrebnija NDH na njenom teritoriju kako bi se borila protiv partizana i četnika nego u ratu protiv SSSR. Riječ je o klasničnom primjeru kada politički ciljevi nadjačaju vojne, strateške ciljeve.

4.5 4 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina