Slovačka u Drugom svjetskom ratu

  Slovačka u Drugom svjetskom ratu je tekst koji govori o sudjelovanju ove države na Istočnoj fronti. Ova saveznička, vazalna država Hitlera će biti formirana 1939 u doba uništenja Čehoslovačke. 

  Dogovorom od 23 ožujka 1939 Slovačka biva prisiljena slijediti vanjsku politiku Hitlerove Njemačke. Ipak ona ima kakvu takvu unutarpolitičku samostalnost pošto na je na njenom teritoriju zabranjeno smještaj Njemačke vojske.

  Rat protiv Poljske u Slovačkoj je bio predstavljen kao borba za povratak nacionalnog teritorija okupiranog od Varšave. Bez obzira na to Slovaci su bili podjeljeni po pitanju njega pošto su Poljake smatrali braćom Slavenima. Sporazumom od 21 studenog 1939 Slovačka dobiva od Njemačke tražene poljske teritorije.

  Na dan Njemačkog napada na Sovjetski savez veleposlanik Njemačke u Bratislavi je zatražio od Slovačke da stupi u rat. Taj zahtjev je vlada Slovačke prihvatila i 24 lipnja 1941 objavljuje rat. Sama objava rata je bila protuustavna pošto je trebala biti izglasovana u parlamentu što se nikada nije dogodilo. Time će Slovačka postati prva saveznica Njemačke nakon Rumunjske čija vojska prelazi granicu Sovjetskog Saveza

  U skladu s objavom rata 1 i 2 slovačka divizija preimenovane u Mobilnu grupu su 25 lipnja 1941 prešle granicu SSSR. Već 23 srpnja 1941 Mobilna grupa je u bitki za Lipovec (Vinička oblast) bila poražena i spašena od potpuno uništenja samo zahvaljujući Wehrmarcht-u.

  Nakon ove bitke Slovačka vojska je bila podijeljena na tri različita dijela. Prvi se nalazio u samoj Slovačkoj, drugi je držao pod okupacijom dio zapadne Ukrajine, a treći se borio. Taj treći, ofenzivi dio se pod imenom Mobilna divizija sastojao od profesionalnih vojnika. Ona će se proslaviti u prosincu 1941 tijekom borbe za Rostov, a potom sudjeluje u drugoj bitki za Harkov. Posljednja velika ofenziva operacija u kojoj sudjeluje Mobilna divizija je borba za Kavkaz. Na kraju će biti bez prateće opreme prebačena na Krim i potom u proljeće 1944 godine ukinuta. Sličnu sudbine doživljava i divizija čiji zadatak biva okupacija dijela Ukrajine. Ona biva raspuštena zbog prelaska njenih vojnika u redove partizana i niskog morala.

  Osnovni problem Slovačke vlade od prvog dana je bio objasniti narodu razlog za objavu rata SSSR-u. Dok je tijekom 1941 godine državna propaganda i imala kakve takve uspjehe poslije nije što je dovelo do defetizma.

  Sama vlada Slovačke se nadala da će svojim uspješnim sudjelovanjem u invaziji impresionirati Hitlera koji će narediti Mađarskoj povratak nacionalnih slovačkih teritorija. Kada 1943 godine postaje jasno da će Hitler izgubiti rat postaje istovremeno jasno da Slovačka neće nadživjeti rat. To je na kraju rezultiralo defetizmom vlade Slovačke koja potom odbija slati vojnike na istočni front.

  Iz perspektive Slovačke kraj ovog rata nastupa u kolovozu 1944 godine. Kako se linije fronta približila granicama Slovačke Hitler je ukinuo dogovor od 23 ožujka 1939 godine. Drugim riječima Wehrmarcht je 29 kolovoza 1944 godine ušao u Slovačku. Rezultat tog kršenja sporazuma je bio masivni ustanak Slovaka protiv Njemačke. Riječ je bila o ustanku običnih ljudi, ali prije svega Slovačke vojske koja je započela borbu protiv Njemaca. Cijela dva mjeseca je Slovačka armija bez ičije pomoći držala pod svojom kontrolom područje grada Banska Bistrica. Na kraju su ipak Njemačka pojačanja uspjela slomiti otpor 55 tisuća slovačkih vojnika i naoružanih civila.

0 0 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
2 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
3 godine prije

[…] Slovačka u Drugom svjetskom ratu […]

trackback

[…] s Hitlerom. Sovjetski Savez plaća tu cijenu 1941 kada biva napadnut od Njemačke, Rumunjske, Slovačke, Mađarske, Finske, Italije, a u teoriji i od […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina