Izborna histerija

  Izborna histerija u zapadnim demokracijama se umjetno stvara s ciljem diskreditacije domoljubno nastrojenih stranaka. Najbolji primjer za to su nam tijekom lipnja dali Njemačka i Francuska.

  U Njemačkoj su se početkom lipnja bili održali vremenski posljednji lokalni izbori prije izbora za savezni parlament. Riječ je bila o izborima za Saxony-Anhalt parlament. Ispitivanja javnog mijenja počevši od travnja 2021 su ukazivala na mogućnost iznenađenja.

  Ona su ukazivala na mogućnost da navodno ekstremno desna AFD stranka ostvari pobjedu. Po tom početnom ispitivanju javnog mijenja s kraja travnja AFD je trebao osvojiti 24 % glasova, a CDU 26 %. Potom je stiglo svibanjsko ispitivanje po kojemu AFD osvaja 26 %, a CDU 25 % glasova.

  Vremensko posljednje ispitivanje javnog mijenja održano između 01 i 04 lipnja 2021 je govorilo da će CDU jedva pobjediti. Po tom ispitivanju CDU osvaja 27, AFD 26, Linke 12, SPD 10, Grune 8 % (Zeleni), a FDP 7 %.

  Ta mogućnost pobjede AFD-a na koju su ukazivala ispitivanja javnog mijenja su rezultirala masivnom histerijom medija. Po njima pobjeda ekstremne desnice na ovim lokalnim izborima bi rezultirala noćnom morom u Njemačkoj.

  Rezultat ove umjetno stvorene izborne histerije biva potpuna pobjeda CDU-a. Na ovim izborima CDU ne osvaja 25, 26 ili 27 % kao što su najavljivala ispitivanja javnog mijenja nego 37.1 %. S druge strane AFD ne osvaja 24 ili 26 % glasova nego samo 20.8 % tako da razlika između ove dvije stranke iznosi 16.3 %. Nakon izbora Njemački mediji nam javljaju da je strah glasača od pobjede AFD rezultirao ovim rezultatom. Oni ne govore tko je stvorio ovaj strah, ovu umjetnu histeriju protiv političke stranke s legitimnim ciljevima.

  Praktički identičnu situaciju smo imali na lokalnim izborima u Francuskoj održanim prošli vikend. Tamo se održao prvi krug regionalnih izbora u doba kada je navodno Marine Le Pen najpopularnija političarka. Na kraju što se dogodilo ? Republikanci su osvojili 29.3 % glasova, stranka Marine Le Pen 19.1 %, Socijalisti 16.5 %, a Macronova stranka 10.9 %.

  U medijskim najavama se govorilo da će stranka Marine Le Pen voditi u praktički pola Francuske. Govorilo se da će po završetku prvog kruga izbora voditi u 6 od 13 regija kontinentalne Francuske,a na kraju vodi samo u jednoj. Ta jedina regija u kojoj njena stranka vodi je Provensa i tamo teško može očekivati izbornu pobjedu.

  Na kraju stranka Le Pen je osvojila čak i manje glasova nego na prošlim regionalnim izborima. Puno, puno manje, a kao što vidimo najavljivao se njen trijumf. Možemo reći da je strategija koja je upalila u Njemačkoj, upalila i u Francuskoj. Riječ je medijskim natpisima da će doći do noćne more ako na izborima pobjede takozvanim ekstremni desničari.

  Ova situacija ukazuje na naš osnovni problem, a to je da živimo u dobu izumiranja demokracija. Mounk je ispravno konstatirao možemo imati demokraciju bez prava ili prava bez demokracije. Naši lideri su u teoriji izabrali prava bez demokracije. Pravo na globalizaciju i pravo na migraciju. Onog tko zagovara nešto drugog predstavljaju kao nacistu koji će stvoriti noćnu moru.

  To na kraju krajeva nije demokracija jer u demokraciji se političkog protivnika ne predstavlja kao neprijatelja režima. To se radi samo u diktaturi !?

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
2 godine prije

[…] stvorenoj histeriji kako bi se potaknulo protivnike nacionalista da izađu na izbore. Princip te izborne histerije glasi „nemojmo dopustiti nacionalistima da pobjede”. Ako nije riječ o tome nego o stvarnom stanju tada je Marina le Pen promjenila svoju PR […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina