Windows 11

  Windows 11 je operativni sustav tvrtke Microsoft za 64 bitne procesore. Riječ je o operativnom sustav koji će naslijediti Windows 10 što je samo po sebi smješno. To je smješno pošto je Microsoft bio promovirao Windows 10 kao posljednji operativni sustav.

  Prije nego što se počnemo baviti s Windows 11 red je da se vratimo na sadašnji operativni sustav. Pojednostavljeno govoreći postoje 4 osnovne verzije Windows 10 sustava. To su Home, Professional, Professional for Workstations, S. Neslužbeno gledajući postoje još Europska, Južnokorejska, Ruska i Kineska varijanta Windows 10 sustava.

  Još od trenutka puštanja u javnost/prodaju sustava Windows 10 pojavile su se optužbe da je riječ o malware programu. Malvare ili po hrvatski zloćudni softver je program koji radi štetu krajnjem korisniku. Ta šteta može biti različita počevši od virusa koji uništava dokumente pa do tihog špijuniranja korisnika kompjutera (spyware).

  Microsoft definicija spyware-a nam inače glasi:”spyware je program koji skuplja podatke o korisniku i mijenja konfiguraciju bez korisnikova dopuštenja”. Ukratko Windows 10 je malware vrste spyware.

  Zbog toga Kina je bila zabranila prodaju Windows 10 operativnog sustava dok se iz njega ne uklone malware postavke. Tako je na kraju nastala kineska varijanta operativnog sustava Windows 10. Ukratko ako želite Windows verziju koja neće špijunirati i podatke o Vama slati Microsoftu kontaktirajte Kinu. Može se stoga reći da je Windows verzija napravljena za komunističku diktaturu jedina verzija koja poštuje privatnost korisnika.

  Sigurno se pitate kakve sve to ima veze s Windows 11 ? Naš odgovor bi bio jer se priča ponavlja. Microsoft je u ime „naše sigurnosti” kao nužnost za instalaciju Windows 11 naveo korištenje Trusted Platform Module (TPM). TPM je čip postavljen na matičnu ploču koji u teoriji štiti kompjuter od napada sumnjivih lica. Cinik bi mogao konstatirati da Microsoft ne želi konkurenciju, ali tako nešto bi mogao reći samo cinik.

  Ideja korištenja Trusted Platform Module je iz tehnološke perspektive stara čak 10 godina. Nju je prvi najavio Intel govoreći da će ona omogućiti daljinsku kontrolu ako kompjuter koristi dopušteni softvare i hardvare. To za nas predstavlja jednu od definicija špijuniranja korisnika,a slično misle Kina i Rusija.

  Zbog toga je u posljednjih mjesec dana Microsoft već 3 puta izmjenio specifikacije Trusted Platform Module čipa. U prvoj specifikaciji su naveli da kompjuter mora imati TPM verziju 1.2, a potom su se ispravili i rekli da mora imati 2.0. Na kraju je ispalo da specijalne verzije Windowsa 11 neće uopće trebati imati TPM čip. Pokušajte pogoditi o kojim se verzijama radi ? Pretpostavlja se da je riječ o verzijama za Kinu i Rusiju koje ne žele da ih Amerikanci špijuniraju. Oni žele sami špijunirati svoje građane i ovi Windowsi predstavljaju samo nastavak tehnološkog zatvaranja u blokove.

  Na kraju red je upitati samog sebe koliko želimo da nas se špijunira ? Obični korisnik danas još uvijek može koristiti Windows 7 za kojeg dobiva sigurnosne nadogradnje do 2023. To za većinu nas nije opcija pa ostane problematični Windows 10. Ako Vaš kompjuter nema TPM čip Microsoft neće moći forsirati Vašu nadogradnju na Windows 11. U skladu s tim korisnik će moći koristiti Windows 10 i dobivati sigurnosne nadogradnje na njega sve do 2029 godine. Za tako nešto učiniti trebate imati matičnu ploče bez TPM čipa što je danas još uvijek jednostavno kupiti. Tko zna možda čak možete naći matičnu ploču s utorom za TPM čip (slika) pa ako ga dodatno ne kupite…

  Ako ste korisnik koji voli svoju privatnost najbolja varijanta Vam je nabava kineske čiste verzije Windows 10/11 sustava. Pretpostavljam da nam je to svima jasno !?

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina