Stefan Lofven

  Stefan Lofven je švedski premijer i ujedno političar više klase. Jedan od primjera te njegove klase bi bio da je postao premijer bez da je ikada završio fakultet. S druge strane u Hrvatskoj čovjek bez njega ne može biti ministar.

  On postaje premijer 2014 nakon što su Šveđani glasovila protiv Fredrika Reinfeldta, koji se smatrao bijelim crncem. Reinfeldtov predak je bio Afroamerikanac pa je kombinacija njegovih neoliberalnih politika i sve većih kritika švedske kulture dovela na vlast Lofvena.

  U stvarnosti parlamentarni izbori u Švedskoj 2014 godine završavaju nerješeno, a dodatni problem stvaraju Švedski demokrati. Na tim izborima Lofvenovi socijal-demokrati osvajaju 113 od 349 mjesta u parlamentu što im je nedovoljno za formiranje vlade. Na kraju ona biva formirana manjinska vlada koju u podržava u teoriji dio opozicijskih stranaka.

  Slična situacija se ponovila i 2018 godine kada socijal-demokrati Lofven ostaju najveća parlamentarna stranka. Oni su na ovim izborima osvojili samo 100 mjesta u parlamentu pa je Lofven imao još veći problem. Bez obzira na to on uspjeva formirati manjinsku vladu sličnu prethodnoj tako da je svima sve obećao.

  Ta obećanja su ga dostigla polovicom 2021 što je dovelo do pada njegove vlade. Tijekom formiranja vlade 2018 godine on je u zamjenu za podršku ljevici obećao zaustavljanje rasta cijena najma domova. Drugom političkom savezniku je istovremeno obećao da će ukinuti ograničenja rasta cijena najma stanova pa možemo razumjeti problem.

  Odluka premijera Lofvena da na proljeće 2021 donese odluku o ukidanju ograničenja rasta najma stanova je dovela do pada vlade. Sada svi gledaju kako dalje i ujedno promatraju slona u staklarni.

  Ime tog slona u staklarni je Švedski demokrati. Tamošnja politička scena je već 10 godina podjeljena na ljevicu, kulturnu desnicu i nacionalističku desnicu. Govoreći o formiranju vlade cilj kulturne desnice i ljevice je praviti se da zastupnici Švedskih demokrata ne postoje.

  Konkretno na izborima 2014 godine ljevica osvaja 159 zastupnička mjesta, kulturna desnica 141, a nacionalisti 49. Znači desne stranke mogu formirati vladu čiji sastavni dio su Švedski demokrati pošto bi zajedno imali 190 mandata. One su to odbile i odlučile podržati Lofvenovu lijevu vladu.

  Situacija se ponovila na izborima 2018 godine kada lijeve stranke osvajaju 144 mjesta, kulturna desnica 143, a nacionalisti 62. Navodna, lažna desnica je ponovno odbila formirat vladu i podržala Lofvena. Ukratko lijeve i desne političke stranke u Švedskoj su postigle politički dogovor da se treba ignorirati glasače nacionalista i njihove zastupnike. To definitivno nije demokracija i to je Švedski slon u staklarni.

  Stefan Lofken je neupitno uspješni političar tako pa nitko ne može reći da li će Švedska imati prijevremene izbore ? Bez obzira na to da li će se izbori održati ove ili sljedeće godine i dalje ostaje pitanje što s Švedskim demokratima. Oni će ponovno osvojiti između 17 i 20 % glasova pa će tamošnja kvazidesnica ponovno trebat izabrat da li s njima želi vladati ?

0 0 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina