Vrsta cjepiva

  Vrsta cjepiva protiv korona je u stvarnosti tematika o kojoj se nikada ne govori. Kada govorimo o cjepljenju protiv korone govori se o cjepivima, a ne kako su ona napravljena. To je po našem mišljenju greška koju ćemo danas pokušat ispraviti.

  Europska unija je na svom području dopustila korištenje 4 cjepiva protiv korone. Ta cjepiva su Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Janssen. Nakon tih dopuštenja počela je marketinška kampanja o tome koje je od tih cjepiva bolje. 

  Osim cjepiva koje je dopustila Europska unija postoje i ona druga cjepiva koja se često spominju. Tu je prije svega rusko cjepivo Sputnjik V koje se proizvodi u Južnoj Koreji, a potom dolaze kineska cjepiva. Riječ je o Sinopharm i Sinovac cjepivima. Posljednje cjepivo koje ćemo ovdje navesti je američko Novavax koje je prije kratko vremena dobilo europsko dopuštenje.

  Sve u svemu mi smo ovdje naveli 8 cjepiva što bi netko mogao intepretirati riječima da postoji 8 vrsta cjepiva. To je istina, ali ne istina o kojoj ovdje govorimo. Istina o kojoj ovdje govorimo je da postoje u stvarnosti 4 vrste cjepiva po načinu njihove proizvodnje.

  U prvoj kategoriji imamo cjepiva protiv korone koja se temelje na glasničkom RNK. Riječ je inače o potpuno novom načinu proizvodnje cjepiva. Do izbijanja korona pandemije niti jedna vrsta ovih cjepiva nije imala dopuštenje za proizvodnju nigdje u svijetu. Ova moderna tehnologija proizvodnje cjepiva se koristi u proizvodnji Moderna i Pfizer cjepiva protiv korone.

  Drugu kategoriju cjepiva protiv korone čine AstraZeneca, Sputnik V i Janssen. To su cjepiva koja se temelje na tehnologiji viralnog vektora. Viralni vektor je poznat prije svega u molekularnoj biologiji i bavi se slanjem genetičkog matirjala u stanicu. Kod cjepiva riječ je uvijek o slanju antigena u stanicu kako bi se ona potom znala prepoznati virus. AstraZeneca koristi u svom cjepivu modificirani virus čimpanze, a Sputnik V i Janssen adenovirus. Prvi put su cjepiva koja se temelje na ovoj tehnologiji odobrena 2019 protiv ebole.

  Treću kategoriju cjepiva protiv korone čine kineska cjepiva Sinopharm i Sinovac. Ona se temelje na klasičnom principu proizvodnje cjepiva koji se u svijetu koristi već 50-100 godina. Na istom principu se već odavno rade cjepiva protiv gripe, dječje paralize i slično. Kod ovih cjepiva nema igranja s genetikom, RNK i proteinima nego se koristi stara prokušana metoda. Riječ je o cjepivu koje se temelji na oslabljenom ili čak mrtvom virusu. Taj virus se tijekom cijepljenja pušta u tijelo tako da ga prepozna imunološki sustav. Nakon „prepoznavanja” imunološki sustav će potom u budućnosti napasti stvarni virus kada on pokuša ući u tijelo.

  U četvrtoj kategoriji cjepiva od ovdje navedenih nalazimo samo američki Novavax. Ovo cjepivo je bliže kineskima nego ranije navedenim RNK cjepivama. Znači ono se temelji na realno gledajući starijoj tehnologiji koja je korištena za proizvodnju cjepiva protiv hepatitisa i HPV. Osnovu čini učenje organizma da putem ovoj cjepiva prepozna ciljani protein virusa i da ga napadne.

  Ukratko to su 4 osnovne vrste cjepiva protiv korona virusa koja se danas nalaze u upotrebi. Marketinški spin je stvorio nezasluženi mit oko RNK cjepiva protiv korone,a razlog za to je bio dobri stari profit. Istovremeno zapadnim državama odgovara ova situacija jer u teoriji samo one imaju tehnologiju za proizvodnju ovih cjepiva.

  Posljednjih 30 godina svi smo slušali kako su cjepiva protiv gripe efikasna, kako nas ona štite od zaraze. U skladu s tim možemo reći da su cjepiva protiv korone koja se temelje na istoj tehnologiji kvalitetna i dobra. Onima koji vjeruju u teoriju zavjere o cjepivima koja “rade genetičke promjene” preporučamo nabavu kineskih ili Novavax cjepiva.

5 10 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
4 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Naše mišljenje je kao što sigurno znate da podržavamo cjepiva protiv korone napravljena na starijoj tehnologiji. Na žalost njihovo korištenje u Hrvatskoj zabranjuje vlada, pa […]

trackback
2 godine prije

[…]   Ova cjelokupna priča o cjepljenju protiv gripe se danas nalazi u davnoj, poluzaboravljenoj prošlosti. Pfizer je krajem rujna izašao s najavom svog cjepiva protiv gripe koje će se temeljiti na glasničkoj RNK tehnologiji. U pravom smislu te riječi govorimo o cjepivu napravljenoj na tehnologiji zapadnih korona cjepiva. […]

trackback
2 godine prije

[…] upotrebljena u navedenim državama i organizacijama su genetski modificirana. Ona se temelje na tehnologiji glasničkog RNK ili viralnog vektora što je za nas iznimno važno […]

trackback

[…] donijele odluku da jedino rješenje za borbu protiv korone biva eksperimentalno RNK cjepivo. Mi ove vrste cjepive nazivamo eksperimentalnim jer do pojave korone ona nikada nisu bila korištena,a ne zbog kojeg drugog razloga […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina