Prosinački sastanak Vijeća EU

  Prosinački sastanak Vijeća EU se održao prošlog tjedna. Njemu su prisustvovali predsjednici vlada članica Europske unije, predsjednik Francuske i najviši Europski dužnosnici.

  Po završetku ovog sastanka u javnost je pušten dokument s zaključcima. Ti zaključci su doneseni jednoglasno što znači da je za njih glasovao i naš premijer Andrej Plenković. U njemu je navedena politika Europske unije koja će se provoditi 2022 godine i dalje. Mi sada navodimo glavne zaključke najvišeg organa Europske unije.

Vijeće Europske unije se bavilo pogoršanom epidemiološkom situacijom vezanom s Omicronom varijantom korona virusa. U skladu s tim pozivamo na ubrzanje cijepljenja i korištenja booster doza. To se može postići borbom protiv dezinformacija koja postaje naš glavni cilj. Osim cijepljenja provođenje strategije Europske unije o zajedničkoj nabavi lijekova bi trebalo nastaviti provoditi.

  Vijeće Europske unije ukazuje na važnost koordiniranog nastupa po pitanju korona potvrda (kritika Italije).

  Vijeće Europske unije ponovno osuđuje pokušaje treće strane da instrumentalizira migrante za političke ciljeve. Ono ukazuje na nužnost stvaranja procedura kod instrumentaliziranja migranata za političke ciljeve (kritika Bjelorusije).

  Vijeće Europske unije poziva Komisiju i Vijeće da razmisle o načinima jačanja kooperacije u cilju podrške članicama koje imaju specifične granične probleme.

  Vijeće Europske unije poziva na puštanje iz zatvora u Bjelorusiji svih političkih zatvorenika i za okončanje represije civilnog društva i neovisnih medija. Pored ostalog ponavlja demokratska pravo Bjelorusa da izaberu svog predsjednika na novim i slobodnim izborima

  Vijeće Europske unije hitno poziva na deeskalaciju tenzija stvorenih vojnom mobilizacijom uz granicu s Ukrajinom. Europsko vijeće ponovno dava punu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

  Europska unija poziva na bezuvjetni prestanak borbi u Etiopiji i poziva sve strane da započnu transparentne nacionalne pregovore.”

To su bili potpisani zaključci prosinačke sjednice Vijeća Europske unije.

  Puno je važnije, zanimljivije ono oko čega su se čelnici vlada i država tijekom sastanka svađali. Drugim riječima puno je zanimljivo ono oko čega oni nisu uspjeli naći zajednički jezik.

To je bilo prije svega pitanje energije. Češka i Poljska su tražili da se zbog visokih cijena energije ukine europski porez na fosilna goriva. Po njima on je odgovoran za ovogodišnje visoke cijene energije. Njima se pridružila i Francuska pa su oni zajedno tvrdili da je porezni sustav na ugljik odgovoran za tržišne špekulacije što Komisija odbija.

  S druge strane grupa članica Europske unija na čelu s Francuskom je zatražila da nuklearne energije bude proglašena zelenom energijom. Na ovaj prijedlog veto su uložili Njemačka, Austrija i Luksemburg.

  Tako je u općoj svađi po pitanju energije završio ovaj sastanak Vijeća Europske unije. Zbog toga pitanje energije i zelene tranzicije uopće nije ušlo u zaključke sastanka.

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
2 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…]   Potom se dogodila svađa na prosinačkom sastanku Vijeća Europe. Tada je tamo nadglasana Njemačka upotrebila veto da izjava o nuklearnoj energiji ne uđe u službena izjava sastanka. […]

Log in
8 mjeseci prije

The point of view of your article has taught me a lot, and I already know how to improve the paper on gate.oi, thank you. https://www.gate.io/zh/signup/XwNAU

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina