Politički centar

  Politički centar predstavlja jednu od glavnih ideologija zapadnih takozvanih demokratskih društava. Sve vladajuće stranke moraju biti sastavni dio političkog centra dok su one koji u njega ne spadaju automatski proglašene neprijateljima demokracije.

  Nema nam ovdje nikakve veze da li govorimo o situaciju u Hrvatskoj gdje HDZ i SDP spadaju u politički centar ili drugim državama. Sve vladajuće stranke bez obzira da li govorimo o Hrvatskoj, Švedskoj, Njemačkoj, Francuskoj ili SAD spadaju u politički centar. Jedine izuzetke nalazimo u Mađarskoj i Poljskoj pa se zbog toga radi na rušenju tamošnjih vlada.

  Općenito gledajući pojam političkog centra je danas iznimno zastario. Kada se govorilo o političkom centru prije pola stoljeća govorilo se o onima koji su protiv komunizma i nacizma. Danas kada više nema niti jednog niti drugog sustava pojam političkog centra je izgubio smisao.

  S tim našim zaključkom se slažu zagovornici predsjednika Macrona koji tvrde da su ljevica i desnica zastarjeli pojmovi. To mu je dalo političke bodove pošto mu omogućava da u svoju vladu postavi navodno lijeve i navodno desne političare.

  Tu zastarjelost pojma politički centar je ove godine na svojoj koži otkrio CDU. Osim što je stranka stavila potpuno pogrešnu osobu kao kandidata za kancelara ona je počinila i drugu grešku. Njena greška je bila ideja da još uvijek postoje komunisti. U izbornoj kampanji oni su se predstavili kao zaštitnici političkog centra protiv buduće koalicione vladavine SPD-a, Zelenih i „neokomunističke” ljevice. Glasači su zbog toga zasluženo kaznili CDU.

  Zagovornici političkog centrizma tvrde da se ljevica i desnica uvijek nađu zajedno na poziciji protivnika političkog liberalizma. Pri tome se oni ne pitaju da li je to njihovo pravo, nego jednostavne tvrde da se to treba zabraniti.

  Ono što ovdje još nismo naveli je odgovor na pitanje što konkretno znači politički centar ? Da bi neka stranka bila svrstana u politički centar ona mora zagovarati desnu ekonomsku teoriji i lijevu društvenu teoriju.

  Kada te pojmove prevedemo u ulični riječnik tipična stranka centra zagovara smanjivanje poreza i ukidanje poslovnih ograničenja. To je gospodarski dio programa svake stranke političkog centra. Društveni dio programa čini podrška svim manjinama i navodnim manjinama u državi zajedno s migrantima. Tom dijelu programa danas trebamo još dodati i podršku za Zelenu transformaciju.

  Političke stranke koje ne podržavaju ovakav program se ne smatraju strankama centra nego ekstremističkim strankama. Nužno nam je ovdje naglasiti kako stranka ili lider koji je zagovornik centrizma nije ujedno i demokrat. Kao primjer za to možemo uzeti liberalnog autokrata Emmanuela Macrona.

  Naša namjera sada ovdje nije da ulazimo u širu raspravu nego samo konstatirati da teorija političkog centra drži vodu u Hrvatskoj. Nema veze da li govorimo o SDP ili HDZ složiti ćemo se da obje stranke vode probusiness ekonomsku politiku. Isto ćemo se složiti da obje stranke vode istu politiku prema svim vrstama manjina i kulturi iako to HDZ manje reklamira.

  To je osnovna definicija političkog centra u Hrvatskoj i drugim demokratskim režimima. U stvarnosti sve druge osobine gube na važnosti.

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina