Nuklearne elektrane

  Nuklearne elektrane predstavljaju biti ili ne biti za zelenu transformaciju Europske unije. To je postalo očito svima osim najvatrenijih zagovornika ove transformacije nakon izjave Europske komisije.

  Zeleni možemo to tako reći radikali smatraju da nam zelena energija može zadovoljiti sve potrebe. S druge strane realisti znaju da to predstavlja neistinu.

  Za početak zelena energija ne može nikada biti 100 % zelena zbog načina proizvodnje elektropanela, vjetroelektrana i sličnog. Isto tako mi ne možemo nikada imati čistu zelenu energiju pošto proizvodnja energije od vjetra i sunca ne ovisi o našim potrebama. Riječ je o konstantnoj energiji na koju čovjek ne može utjecati.

  Primjer toga nam daruje situacija u Njemačkoj. U prvoj polovici prošle godine je bilo manje sunca i vjetra nego godinu ranije. To je rezultiralo smanjenom proizvodnjom „zelene” energije što je trebalo biti kompenzirano većom proizvodnjom iz drugih izvora. Sve u svemu dok je potrošnja za energijom porasla za 5 posto, proizvodnja zelene energije je bila pala 10.

  Riječ je o najboljem dokazu da su nam potrebne „prljave” elektrane za proizvodnju energije. To je rezultiralo sada već bezbrojnim svađama unutar Europske unije po pitanju nuklearne energije.

  Prva od tih javnih svađa se dogodila početkom studenog 2021. Tada su Austrija, Danska, Njemačka, Luksemburg i Portugal javno istupili protiv nuklearna energije.

  Potom se dogodila svađa na prosinačkom sastanku Vijeća Europe. Tada je tamo nadglasana Njemačka upotrebila veto da izjava o nuklearnoj energiji ne uđe u službena izjava sastanka.

  Ta svađa je nastavljena pred Novu godinu kada Europska komisija izlazi s planom da nuklearna energija bude proglašena održivom/zelenom energijom. U sklopu tog plana se navodi da će nuklearne elektrane moći proizvoditi energiju do 2100 godine. Nešto slično se u planu navodi i za plinske elektrane.

  Njemački ministar ekonomije Robert Habeck koji inače predstavlja Zelenu stranku u vladi je izjavio: „po našem mišljenju nema potrebe dodavati novu vrstu energije u zelena pravila”. Claude Turmes, ministar za energiju Luksemburga s druge strane izjavljuje da je uključivanje nuklearne energiju u zelenu transformaciju provokacija.

  U svojoj reakciji najpoštenija je bila bivša članica nevladine organizacije, a danas ministrica klime i energije u Austriji. Leonore Gewessler je izjavila da će Austrija tužiti Europsku komisiju ako nuklearna energija bude proglašena zelenom energijom.

  Ona je najpoštenija pošto Austrija, Luksemburg i Njemačka zajedno nemaju dovoljno glasova da blokiraju ovu odluku. Oni neće imati dovoljno glasova čak i ako im se pridruže Belgija i Portugal,a realno govoreći upitno je što Njemačka želi.

  Jednostavno tamošnji članovi koalicione vlade su oko toga podijeljeni. Zeleni u Njemačkoj vladi se protive nuklearnoj i fosilnoj energiji dok Liberali zagovaraju plinske elektrane. Što o tome svemu misli SPD koji ima poziciju kancelara ne znamo, ali ovo što smo naveli govori o podjelama vladajuće koalicije.

  Kada se maknemo iz Europe i pogledamo ostatak svijeta red je priznati da se on okreće nuklearnoj energiji. Indija planira pustiti u pogon više od 30 nuklearnih reaktora, Turska i Južna Afrika po 9, Indonezija 6… Većina od tih nuklearnih reaktora se nalazi u dugoročnim planovima za razliku od onih 6 u Poljskoj koji bi trebali početi s radom do 2040.

5 5 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina