Ruska invazija Ukrajine

  Ruska invazija Ukrajine postoji sam u mislima zapadnih propagandista koji nas u nju pokušavaju uvjeriti. Osnovni cilj te propagande je prikazati Rusiju kao Carstvo zla

   Do novog pogoršavanja odnosa Ukrajine i Rusije je došlo u travnju 2021 godine. To je inače doba kada je propaganda po prvi put vikala da Rusija priprema invaziju Ukrajine. Tada su se zapadni mediji pitali da li Rusija priprema invaziju Ukrajine ?

  Kako do invazije po očekivanju nije došlo ova priča, ova propaganda o lošoj Rusiji je „umrla”. Sada 6 mjeseci nakon njene smrti s istih adresa dolaze poruke o novoj mobilizaciji Rusije za invaziju Ukrajine.

  Zanimljivo nam je primjetiti kako su se ove priče prvi put pojavile tijekom mobilizacije Ukrajine i NATO saveza,a ne Rusije. Na tu mobilizaciju Rusija je odgovorila vlastitom što su zapadni mediji zaboravili spomenuti.

  Srž problema Ukrajine i Rusije se nalazi u pitanju statusa Donjetska i Luganska. Nakon što je u Majdan revoluciji oboren demokratski izabrani predsjednik Ukrajine ove regije su odbile priznati novu vladu. Ubrzo potom su uz pomoć Rusije ostvarili autonomiju i sada žive pod zaštitom Rusije.

  Općenito gledajući Donjetsku operaciju je iz PR perspektive Rusija užasno izvela. Razumna strategija bi bila da je nesposobni Janukovič tamo instaliran kao predsjednik Istočne Ukrajine. Tada bi ova regija imale internacionalni legitimitet kao područje pod kontrolom demokratski izabrane vlade. To se na kraju nije dogodilo pa sada imamo što imamo.

  Današnja situacije je vrlo jednostavna i ona se nije promjenila u posljednjih 5 godina. Ukrajina ima legitimnu želju da povrati pod svoju kontrolu Donjetsk i Luganska dok s druge strane Rusija to ne može dopustiti. Ruski gubitak Donjetska i Luganska bi za Moskvu bio ponižavajući politički šamar od kojeg se godinama ne bi oporavila.

  Tako smo polako došli do početka prosinca kada SAD počinje optuživati Rusiju. On ju optužuje da se priprema za invaziju Ukrajine s 175 tisuća vojnika postavljenih uz granicu. Najzanimljiviji dio službene američke izjave je onaj koji govori o kontaktu s europskim saveznicima.

  Po mišljenju Ukrajine do ruske invazije će doći krajem siječnja 2022 godine. Tragikomični dio tih izjava govori o neodređenim sankcijama koje će biti nametnute Rusiji ako dođe do invazije. Rusija se danas već nalazi pod cijelim tucetom zapadnih sankcija pa je vrlo teško naći što se još može sankcionirati.

  Jedino što je preostalo bi bilo izbacivanje Rusije iz internacionalnog sistema plaćanja SWIFT. Time bi se nanijela šteta ruskom izvozu nafte i plina pošto bi kupcima bilo iznimno teško izvršiti plaćanje. Riječ je inače o prijetnji još iz 2014 pa se Rusija na nju priprema iako joj je nemoguće naći pravi odgovor.

  Ovdje naravno govorimo o teoretskoj prijetnji. Govorimo o teoriji pošto bi odluka Europske unije o obustavi uvoz plina i nafte iz Rusije bila gospodarski gledajući katastrofalna. Naše ekonomije bi završile u ekonomskoj depresiji, a građani bi sjedili u domovima bez grijanja. Kako bi se to dogodilo zbog „tamo neke” Ukrajine vlade bi se našle pod opravdanim pritiskom svojih građana. SAD-u koji ne ovisi u ruskom plinu je lako o tome pričati dok je europskim vladama to nemoguće.

  Za kraj trebamo priznati da će se jače ruske trupe uvijek nalaziti uz granicu s Ukrajinom. Zadatak te vojske je zaštita Donjetska, pa bi njeno micanje dalo mogućnost Ukrajini da povrati kontrolu nad svojim teritorijem.

  Trebamo biti jasni i izjaviti da Rusija neće izvršiti invaziju Ukrajine. Preciznije bi još bilo kada bi rekli da ona neće izvršiti invaziju ako Ukrajina ne napadne Donjetsk. To je jedini scenarij po kojemu bi došlo do invazije. U tom slučaju imali bi situaciju sličnu s ratom Gruzije i Rusije

  Ono što nedostaje u ovoj propagandi o lošim Rusima su pozicije Ukrajinske armije !? Koliko vojnika Ukrajina ima u blizini Donjetska ? Da li se ona priprema za potpuno legitimno preuzimanje kontrole nad vlastitim teritorijem ? Odgovor na ovo pitanje je nužan za puno razumjevanje situacije.

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] gledajući mi nismo vjerovali da će Rusija izvesti invaziju Ukrajine. Jednostavno govoreći potencijalnu invaziju smo smatrali nevjerovatnom pogreškom koja bi uništila sve poslove i utjecaj koji je izgrađen u posljednjih 20 […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina