Friedrich Merz

  Friedrich Merz vječiti politički protivnik Angele Merkel je napokon izabran za predsjednika CDU-a. Njegov izbor predstavlja u pravom smislu te riječi radikalnu promjenu,a samo budućnost će pokazati da li će mu biti dopušteno vladati.

  U određenom smislu izbor Merza ne predstavlja iznenađenje pošto su to odavno tražili članovi stranke. Njegov osnovni problem je uvijek bila Angela Merkel koja ga je smatrala i još uvijek smatra svojim neprijateljem.

  Merz biva rođen 1955 godine,a član CDU-a postaje još prije svoje punoljetnosti. Tijekom osamdesetih godina dvadesetog stoljeća on je bio jedna od mladih nada stranke pa 1989 ulazi u Europski parlament, a 1994 u Njemački.

  Njegova politička karijera se bila uspješno razvijala tako da 2000 godine postaje predsjednik CDU-a u njemačkom parlamentu. To je bilo vrijeme stranačkih previranja nakon odlaska Kohla u mirovinu. Na kraju će pobjednik u borbi za stranačku vlast ispasti Angela Merkel koja 2002 smjenjuje Merza.

  Pet godina kasnije možemo reći da ga Merkel potpuno izbacuje iz politike. Te 2007 godine Merz javno izjavljuje da neće sudjelovati na izborima 2009 godine i da napušta politiku.

  Kako je on tada imao 52 godina nitko nije očekivao njegov povratak pa je ostoga svih iznenadio 2018 godine. Tada se nakon ostavke Merkel na položaj predsjednice stranke kandidirao za njenog nasljednika. Na tim izborima minimalnu pobjedu ostvaruje Annegret Kramp-Karrenbauer poznata kao mini-Merkel.

  Merz je bio završio na drugom mjestu s svojim političkim program pomicanja stranke u desnom smjeru. Nužno nam je ovdje naglasiti da su pravo glasa imali samo stranački dužnosnici, a ne svi članovi stranke !?

  Mini-Merkel se neće snaći na svojoj poziciji pa 2020 godine podnosi ostavku na mjesto predsjednice stranke. To je dovelo do novih izbora za predsjednika na kojima pobjedu ostvaruje u javnosti nepopularni Armin Laschet. Posebnu zanimljivost ovih izbora predstavlja činjenica da je on sam postavio 30 % delegata s pravom glasa !?

  U doba tih unutarstranačkih izbora svi su znali da je ovaj klon Angele Merkel iznimno nepopularan među članovima stranke. Na tu neupitnu činjenicu su iskazala ispitivanja javnog mijenja provedena u prosincu 2020. Ona su bila ukazala da Laschet uživa podršku samo 25 % članova stranke.

  Bez obzira na osobnu omraženost on biva instaliran za predsjednika što dovodi do izbornog debakla CDU-a. Nakon katastrofalnog izbornog poraza on je bio prisiljen podnijeti ostavku što dovodi do novih unutarstranačkih izbora.

  Nakon ovog izbornog debakla CDU je napokon odlučio poštovati želju svojih članova. U skladu s tim raspisani su izbori za predsjednika stranke na kojima su svi članovi imali pravo glasa. Na ovim izborima održanim 17 prosinca 2021 odmah u prvom krugu glasovanja za predsjednika stranke je izabran Friedrich Metz s osvojenih 62 % glasova.

  Red nam je sada pokušati objasniti kako je došlo do toga da je multimilijuner posta najpopularniji član stranke. Da bi to uspjeli razumjeti nužno nam je pogledati njegove političke pozicije.

  Njegove ajmo to tako reči kontroverznije i ujedno popularnije političke pozicije su prije svega konzervativne. Tijekom ljeta 2020 je izjavio „homoseksualnost je OK do ne utječe na djecu” oko čega se digla prašina. Još dvije godine ranije on je zainteresirao javnost svojom političkom pozicijom o Njemačkoj. Tada je izjavio da podržava kozmopolitansku Njemačku čiji korijeni se nalaze u kršćanskoj etici.

  Ta njegova izjava iz 2018 godine je slična onome što njegovim riječima iz 2000: „Oni koji žele živjeti u Njemačkoj se moraju prilagoditi Njemačkoj kulturi”. Još ćemo samo dodati da se 2020 godine protivio donošenju posebnog poreza na bogataše koji su postali još bogatiji tijekom korona pandemije !? Nužno nam je ovdje navesti da u probusiness nastrojenom CDU-u to mu definitivno nije naškodilo.

  Ta njegove pozicije najbolje objašnjavaju Merzelovu popularnost kod članova stranke i mržnju koju Merkel osjeća prema njemu. Pitanje svih pitanja je što Merz može učiniti u sljedeće 4 godine kada Njemačkom vladaju SDP, Zeleni i FDP ?

  Njemački parlament se sastoji od dva zastupnička doma. Prvi zastupnički dom je Bundestag i njegovi članovi se biraju na izborima. Drugi dom je Bundersrat,a njegove zastupnike postavljaju Njemačke savezne države. Stvarno gledajući Merz može pokušati blokirati neki zakon koji stvarno smatra važnim u Bundersratu !?

  To je jedina stvar koju može učiniti prije sljedećih parlamentarnih izbora. Po pitanju svega drugog tijekom sljedeće 4 godine on se može jedino baviti reorganizacijom CDU-a i izbacivanjem iz njega Merkelčinih lojalista.

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
www.binance.com anmelden
5 mjeseci prije

Your article helped me a lot, is there any more related content? Thanks! https://www.binance.com/de-CH/register?ref=P9L9FQKY

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina