Nasljednik

  Nakon 16 godina vladavine Angele Merkel u siječnju će članovi CDU-a izabrati njenog nasljednika na čelu stranke i potom države. Kada govorimo da će novi predsjednik CDU ujedno postati i kancelar mi ne tvrdimo da je Njemačka jednopartijska država nego da se kao i u Rusiji unaprijed zna tko će pobjediti na parlamentarnim izborima.

  Neupitno najzanimljiviji kandidat za predsjednika stranke i Njemačke je Friedrich Merz. Riječ je o političaru starog kova kojeg je sada već prije gotovo 20 godina Merkel izbacila s svih dužnosti u CDU. Krajem ljeta on je u Njemačkoj bio dignuo prašinu izjavom „homoseksualnost je OK dok ne utječe na djecu”. Merz je vatreni zagovornik jače Europske unije, Europske vojske i saveza s SAD-om. Navodeći svoju viziju sadašnjosti i budućnosti Njemačke Merz 2018 godine izjavljuje „Ja sam za kozmopolitansku Njemačku čiji korjeni se nalaze u kršćanskoj etici”.

  Po godinama drugi potencijalni nasljednik Merkel je Armin Laschet, predsjednik najmultikulturalnije njemačke savezne države, North Rhine-Westphalia. Za razliku od Merza Laschel podržava bolje odnose s Rusijom i istovremeno osuđuje pomoć koju dobivaju islamski militanti u Siriji iz Europe i SAD-a. S druge strane on je jedan od manjeg broja političara koji su vatreno podržali Merkel u otvaranju granica migrantima 2015 godine zbog čega ima njenu vječitu zahvalnost. Laschet je u skladu s tim kandidat kojeg Merkel otvoreno podržava za svog nasljednika. Jednostavno govoreći riječ je o kandidatu koji je protiv konfrotacija s državama bila to Rusija, Kina ili neka treća. Njegov najveći problem je krajem ove godine ispala korupcija kada je u svojstvu predsjednika njemačke savezne države North Rhine-Westphalia dao ugovor težak 42.5 milijuna eura tvrtki PPE koja zapošljava njegovog sina.

  Najmlađi kandidat za predsjednika CDU-a je Norbert Rottgen rođen 1965 godine. Riječ je o „doživotnom” članu Bundestaga (od 1994) i predsjedniku odbora za vanjske poslove Bundestaga. On jzagovara jačanje vanjske politike i završetak političkog formiranja Europske unije. Po njemu namjesto danas neizabranih eurokrata Europskom unijom bi trebao upravljati predsjednik Europske komisije izabran na direktnim izborima,a Europski parlament bi trebao postati dvodobni i u tome sličan Njemačkom. Govoreći o Turskoj naveo je da bi Njemačka trebala osuditi genocid Armenaca, dok je govoreći o Rusiji spomenuo da bi ju se trebalo kazniti zbog agresije na Ukrajinu.

  Borba između ova tri kandidata za vlast je na kraju postala užarena s svađama i međusobnim optužbama koje više liče na kazalište nego stvarnost. Riječ je neupitno o kazalištu pošto članovima stranke nije dozvoljeno izjasniti se koga podržavaju nego na to imaju pravo samo stranački delegati.

  Stranački izborni proces se u CDU bazira možemo to slobodno reći na elektorima. Samo 1.001 stranački dužnosnik ima pravo glasa na stranačkim izborima za predsjednika i to je osnovna prednost koju ima među članovima omraženi Armin Laschet. 30 % svih osoba s pravom glasa su delegati koji njemu osobno odgovaraju pošto je riječ o članovima stranke iz North Rhine-Westphalia, znači onima koje je on osobno postavio.

  S druge strane najstariji kandidat, Friedrich Merz je ujedno i najpopularniji. Navodno on ima podršku 45 % CDU članova, Laschet 25 %, a Rottgen 13 %. Merz sebe reklamira kao njemačka verzija Trumpa koja se bore protiv stranačkih i državnih struktura koje ga ne žele i ova strategija mu kao što vidimo uspjeva.

  Ta izborna borba ova dva kandidata za predsjednika stranke i države je otvorila nepopularnom Rottgenu da postane pritajeni favorit koga će podržati Merkel s ciljem izabiranja za stranku neutralnog središnjeg kandidata. Tko će na kraju pobjediti na ovim izborima danas još nitko ne zna, ali ostaje činjenica da Laschet ima podršku delegata, a Merz onu članova stranke.

4 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…]   Njegove ajmo to tako reči kontroverznije i ujedno popularnije političke pozicije su prije svega konzervativne. Tijekom ljeta 2020 je izjavio „homoseksualnost je OK do ne utječe na djecu” oko čega se digla prašina. Još dvije godine ranije on je zainteresirao javnost svojom političkom pozicijom o Njemačkoj. Tada je izjavio da podržava kozmopolitansku Njemačku čiji korijeni se nalaze u kršćanskoj etici. […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina