Zakon o referendumu

  Koristeći korona krizu vlada je odlučila promjeniti sveukupno zakonodavstvo po kojemu građani izražavaju svoje mišljenje pošto se izgleda užasava svojih građana. Promjena zakona o referendumu se nalazi na tom putu.

  Za početak kada govorimo o prijedlogu novog Zakona o referendumu red je spomenuti potpuno licemjerje, potpunu besramnost vlade. Vlada je posljednjeg dana studenog uputila u proceduru izmjene Zakona o lokalnim izborima koje su protivne pozicijama Venecijanske komisije samo da bi 4 dana kasnije objavila prijedlog izmjena Zakona o referendumu pozivajući se na Venecijansku komisiju. Za to stvarno treba imati obraza, a oni ga očito imaju i na tome im treba čestitati.

  Govorimo inače o prijedlogu Zakona o referendumu koji je bio napisan još 2019 godine, ali je zbog političkih zavrzlama s njim bilo čekano do danas. Taj prijedlog zakona iz 2019 godine su bili zajedno osudili sindikati, SDP i referendumska inicijativa „U ime obitelji” što je sigurno ćemo se složiti prilično neobična kombinacija protivnika.

  Sindikati su bili bijesni jer je u komisiji za pisanje zakona po dogovoru trebala sjediti njihova predstavnica, ali to se nije dogodilo. Isto tako oni odbijaju ideju da osobe trebaju doći u ured državne uprave kako bi dali potpise za referendum. „U ime obitelji” je ovaj prijedlog Zakona o referendum nazvala sjevernokorejskim zakonom o referendumu pošto je po njemu i dalje potrebno skupiti 380.000 potpisa dok je u Švicarskoj potrebno skupiti samo njih 100.000. Na kraju ćemo spomenuti poziciju SDP-a koji je naveo redukciju pitanja o kojima se može raspisati referendum i neusuglašenost novog prijedloga zakona s ustavom.

  Za početak navesti ćemo ono čime se vlada najviše ponosi, što najviše komentira. To je da „naš” novi Zakon o referendumu svoj temelj nalazi u proslavljenom Švicarskom zakonu o referendumu. To je jedna od klasičnih zakonskih prevara koje su provodile sve vlade do sada kada su htjele izigrati građane. Uvijek su navodile da kopiramo dio zapadnoeuropskih zakona pa da će to biti dobro za nas. Dovoljno je sjetiti se Zakona o radu koji je napravljen po uzoru na Njemačku i svi znamo što nam je to „dobroga” donijelo.

  Poštena vlada koja ne želi prevariti građane bi praktički iskopirala kompletni Švicarski Zakon o referendumu i prenijela ga u domaće zakonodavstvo. Rekli smo poštena vlada…..

  Po prijedlogu novog Zakona o referendumu onaj tko skuplja potpise dužan ih je i dalje skupiti isti broj ili u prijevodu 380.000. S druge strane u Švicarskoj onaj tko skuplja potpise treba ih skupiti 50.000 ako su oni protiv zakona koji je donesen u parlamentu i za to imaju 100 dana (u Hrvatskoj po novome 30 dana). Kada govorimo o narodnim inicijativama kojima je cilj promjeniti Ustav one u Švicarskoj moraju skupiti 100.000 potpisa u 18 mjeseci dok u Hrvatskoj moraju skupiti 380.000 potpisa u 30 dana (po novome).

  Drugim riječima inicijativa za promjenu Ustava u Hrvatskoj treba skupiti 10 % potpisa punoljetnih građana Hrvatske u 30 dana, a u Švicarskoj treba skupiti 1 % potpisa svih građana Švicarske u 18 mjeseci. Kada govorimo o izmjenama zakona donesenih u Saboru referendumska inicijativa treba skupiti 10 % potpisa punoljetnih građana Hrvatske u 30 dana, dok u Švicarskoj treba skupiti potpise 0.5 % građana u 100 dana. Jednostavno kao što smo ranije rekli podnoseći ovaj prijedlog Zakona o referendumu vlada dokazuje svoju potpunu besramnost.

  Postoji još puno, puno drugih problema po pitanju novog Zakona počevši s ljudskim pravima i vladavini prava koju svatko drugačije definira što vidimo iz svađe u Europskoj uniji po pitanju vladavine prava. Koristeći najjednostavniji primjer neki smatraju da na temelju ljudskih prava svaki migrant koji dođe živjeti na zapad ima pravo na tamošnje državljanstvo.

  Kada govorimo o referendumima mi ne smijemo zaboraviti ako ništa drugo da je znajući svoju popularnost 2016 godine Europska unija izdala naređenje kojim se zabranjuju novi referednumi o izlasku iz nje. Možemo reći da je u određenom smislu ovaj naš novi Zakon o referendumu napisan u skladu s svim uputstvima Europske unije tako da se referendumi više ne mogu održavati ili ako ništa drugo da oni više nemaju nikakvog smisla.

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina