Etiopija

  Etiopija je država u konstantim problemima koji su dodatno pojačani tamošnjom promjenom na čelu države. Ta promjena je rezultirala tamošnjim novim građanskim ratom.

  Priču o Etiopiji započinjemo u doba Carstva 1950 godine. Tada državom vlada car Haile Selasije koji je na vlast stupio državnim udarom još 1916 godine. Te 1950 godine u Etiopiji živi 18 milijuna stanovnika.

  Stari car će na kraju biti oboren s vlasti u komunističkoj revoluciji 1974 godine i potom pogubljen. U doba revolucije na području Etiopije živi 33 milijuna stanovnika.

  Vladavinu komunista koja traje 17 godina obilježavaju masovna glad, kratkotrajni rat s Somalijom i građanski rat. Ironiju sudbine predstavlja da je komunistička Etiopija bila prisiljena zatražiti i dobiti pomoć zapada. Tu pomoć je predstavljalo slanje hrane s ciljem ograničavanja smrti od gladi. Svjetski najpoznatiji slučaj te pomoći su bili Band Aid koncerti.

  Bez obzira na sve te nesreće koju je prouzročila nesposobna komunistička vlada broj stanovnika je porastao za 50 %. Rezultat toga je da u Etiopiji 1990 godine živi 48 milijuna stanovnika.

  Pobjeda pobunjenika u građanskom ratu rezultira neovisnošću Eritreje i stupanjem na vlast Melesa Zanawija. Tijekom 22 godine njegove stabilne vladavine broj stanovnika Etiopije je porastao s 48 na 92 milijuna. Porast broja stanovnika i politička stabilnost su rezultirali gospodarskim rastom za što su potrebni izvori energije.

  Na osnovu toga Etiopija je počela pripremati plan gradnje masivne hidroelektrane i jezera na Nilu. To je dovelo do problema s Egiptom koji po sporazumu iz 1959 ima pravo na 87 % vode ove rijeke. Ta kriza eskalira 2020 godine kada se dovršava gradnja brane.

  Nakon prirodne smrti Zanawija 2012 godine novi premijer postaje njegov zamjenik koji će 2018 mirno prepustiti vlast. To je bila prva mirna primopredaja vlasti u Etiopiji tijekom posljednjih 100 godina što rezultira svjetskim pohvalama.

  U klasičnom apsurdu modernog doba namjesto da je odlazeći premijer dobio Nobelovu nagradu nju dobiva njegov nasljednik. Taj novi premijer je bio Abiy Ahmed koji planirajući unutrašnju konfrontaciju normalizira odnose s Eritrejom.

  Stupanjem na vlast Ahmeda dolazi do drastične unutrašnjopolitičke promjene u Etiopiji. Od pada komunističke vlade Etiopijom su vladavali pripadnici Tigraja naroda i njihovi saveznici. Jedan od njihovih strateških ciljeva ovih manjinskih naroda je bilo zadržavanje vlasti u državi i kontrola tamošnjeg najvećeg naroda.

  Abiy Ahmed je pripadnik naroda Oromo koji čini 33.8 % stanovnika Etiopije za razliku od Tigraja koji čine samo 6.2 %. Kao što je premijer Indije odlučio svoju državu pretvoriti u Hindustan tako Ahmed radi na transformaciju Etiopije u „Oromostan”.

  Ta njegova odluka dovodi do izbijanja novog građanskog rata. Ovaj put borbe se vode između središnje vlade Etiopije i njene pokrajine Tigraj. Istovremeno s građanskim ratom Abiy Ahmed je pretvorio Etiopiju u jednopartijsku državu. Trenutačno u parlamentu sjedi 410 članova vladajuće partije i 9 članova ostalih partija.

  Rat koji je izazvao premijer, diktator je u pokrajini Tigraj rezultirao izbijanjem gladi na što je svijet odgovorio slanjem pomoći. Trenutačni porazi etiopske vojske u građanskom ratu su doveli do jačanja Ahmedove represije na što on reagira izbacivanjem pripadnika Ujedinjenih Naroda s državnog teritorija. Ovu odluku donesenu 30 rujna 2021 su osudili Ujedinjeni Narodi, SAD i drugi, ali…

  Procjenjuje se da u Etiopiji bez obzira na sve navedene i druge probleme živi 115 milijuna stanovnika. To znači da se bez obzira na sve broj stanovnika poveća u 70 godina za više od 6 puta.

  Tome još samo možemo dodati da Etiopijom vlada relativno mladi krvoločni diktator nagrađen Nobelovom nagradom za mir. Time smo sve rekli o tamošnjoj situaciji, a o Nobelovoj nagradi za mir ćemo dodatno govoriti sutra !?

5 4 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
2 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
2 godine prije

[…] Sun koju po osvajanju vlasti zapad optužuje za genocid. Vremenski puno bliže nama je i današnji vladar Etiopije koji Nobela dobiva 2019 nakon čega postaje „genocidni” […]

trackback

[…] koja bez obzira na masivne gladi, pa čak i umiranja od gladi povećavala broj stanovnika s 18 milijuna 1950 na čak 94 milijun 2012 i 120 milijuna […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina