Egipat

 Nakon što smo u srpnju govorilu o Maroku red je danas da pogledamo drugu sjevernoafričku državu, Egipat. Riječ je o državi koja je već duže vremena bankrotirana dok se svi istovremeno prave da ona funkcionira. Ove godine se stanje drastično pogoršalo iz dva vanjskopolitička razloga po pitanju kojih je Kairo potpuno nevin.

  Priča o Egiptu je ujedno i priča o državi koja doživljava neprekidnu populacijsku eksploziju. Riječ je o državi u kojoj je 1947 godine živjeli 19 milijuna stanovnika, 1976 godine 37 miliijuna, 2006 godine 73 milijuna,a na dan 11 veljača 2020 godine je rođen sto milijuniti stanovnik. 60 % stanovnika Egipta danas ima manje od 29 godina što ujedno znači da će Egipat trebat stvoriti 80 milijuna radnih mjesta do 2030 godine, a tako nešto je potpuno nemoguće. Zbog toga su ministar ekonomije Egipta i diktator/predsjednik nazvali demografiju najvećim problemom države i pozvali na smanjivanje broja rođene djece.

  To je ujedno osnovni razlog siromaštva Egipta koji sada već godinama pleše na rubu bankrota. Još 2013 godine su se otvoreno postavlja pitanja o mogućem bankrotu Egipta koja i dan danas bivaju postavljena. Egipat do danas nije bankrotirao jedino zbog toga što 38 % državnog proračuna odlazi na isplatu kamata, što je praktički jedino moguće u vojnoj diktaturi.

  Kao da ovaj demografski i financijski problem nije dovoljan Egipat je danas suočen s vodnim problemom. U skladu s sporazumom iz 1959 godine Egipat ima pravo 87 % vode rijeke Nil dok Sudan ima pravo na 13 % . Iz tog sporazuma je potpuno bila izbačena Etiopija koja po njemu nema nikakvo pravo na rijeku Nil iako 86 % sve vode ove rijeke ima izvor u Etiopiji. Odluka Etiopije da izgradi branu enormne veličine na rijeci Nil je stoga rezultirala vanjskopolitičkom krizom koja dovodi u pitanje buduće postojanje Egipta.

  Početkom kolovoza 2020 su bili održani pregovori između Egipta, Sudana i Etiopije povodom korištenja rijeke Nil, ali do njihovog potpunog raspada je došlo već 5 kolovoza kada egipatska delegacija napušta pregovore. Još prije početka ovih pregovora egipatska vlade je izjavila da je pitanje Etiopske brane pitanje života i smrti Egipta tako da su spremni i za vojnu akciju kako bi sačuvali rijeku Nil. Polovicom kolovoza sve strane u ovom sukobu su najavile predavanje vlastitih prijedloga rješavanja ovog problema, ali realno gledajući praktički nemoguće je naći mirnodopsko rješenje.

  Problem sam po sebi nije etiopska brana koja proizvodi električnu energiju nego preusmjeravanje vode Nila za navodnjavanje Etiopije. Asuansku branu na Nilu Egipat koristi za navodnjavanje 33.600 kvadratnih kilometara pustinje koja je tako postala plodna zemlje. Čak i bez gradnje Etiopske brane čiji rezervar se sada puni Egipat danas ima nedovoljno vode pa je vlada zabranila daljnji uzgoj riže. Ako/Kada Etiopija počne koristiti vode Nila za navodnjavanje Egipat će ostati bez vode, će ostati bez budućnosti.

  Gledajući ovaj životni problem drugi problemi koji ovdje spominjemo je za Kairo potpuno nevažan. Taj nevažan problem predstavlja Turska vojna avantura u Libiji koja kod nas dobiva iznimni publicitet, ali za Egipat predstavlja najobičniju dječju igru. Da Egipat prijeti i slično Turskoj po pitanju Libije, ali u stvarnosti da Egipat poželi tamošnji turski ekspedicioni korpus jednostavno nestao.

Pitanje svih pitanja za Egipat danas bi bilo da li se može izbjeći vojni sukob Egipta i Etiopije i naravno što će učiniti Sudan u slučaju ovog rata. Pitanje Nila predstavlja pitanje života i smrti Egipta,a iz perspektive Europske unije odgovor na to pitanje predstavlja ujedno i odgovor na pitanje da li će deseci milijuna Egipćana u bliskoj budućnosti krenuti prema Europi.

5 5 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
5 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
2 godine prije

[…]   Na osnovu toga Etiopija je počela pripremati plan gradnje masivne hidroelektrane i jezera na Nilu. To je dovelo do problema s Egiptom koji po sporazumu iz 1959 ima pravo na 87 % vode ove rijeke. Ta kriza eskalira 2020 godine kada se dovršava gradnja brane. […]

trackback

[…] uvijek imao populaciju ograničenu vlastitim mogućnostima proizvodnje hrane. Tako je u Egiptu 1947 živjelo samo 19 milijuna stanovnika, dok danas u njemu živi više od 100 milijuna. Da prehrani svoj neprestano povećavajući broj stanovnika Egipat je prisiljen svake godine uvesti […]

trackback

[…] Događaji na području Iraka su slični onima koji se događaju u sjevernoj Africi. Asuansku branu je Egipat bio izgradio za proizvodnju električne energije i navodnjavanje pustinje. …. Sada kada je Etiopija koja se nalazi uzvodno od Egipta odlučila izgraditi svoju branu u Egiptu je […]

trackback

[…] O Egiptu smo ranije već više puta govorili, ali nikada ga nismo smatrali iz svjetske perspektive s izuzetkom Sueza važnim. Danas smo zbog […]

trackback

[…] U arapskom Egiptu je s druge strane broj stanovnika porastao s 19 milijuna 1947 godine na 100 milijuna 11.02.2020 godine. Naš treći primjer je maleni Honduras u Latinskoj Americi. Na njegovom području je 1950 godine […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina