domovinski-pokret

Program Domovinskog pokreta

Nakon što smo pročitali i komentirali prvo program Restart koalicije, potom HDZ-a, Stranke s imenom i prezimenom došlo je vrijeme za pogledati onaj Domovinskog pokreta Miroslava Škore.

Prvo što nam upada u oči u ovom programu je konstantno pozivanje na Europsku uniju i njene institucije što je vrlo neobično za pokret koji se u medijima neprekidno doživljava kao ekstremna desnica. To nam već iz prve ukazuje da se Domovinski pokret kada zajedno gledamo njegovu retoriku i program nalazi desnije od HDZ-a, ali ujedno i ne protiv Europske unije same po sebi što moramo uzeti u obzir.

Jedno od najboljih pitanja bi bilo tko je pisao gospodarski program Domovinskog pokreta jer ….. U programu smo našli direktnu neistinu kada se tvrdi da je Hrvatska među najvećima po udjelu državne potrošnje jer se mi u stvarnosti nalazimo na diobi 15 i 16 mjesta u Europskoj uniji, a postoji i par drugih manjih problema. Bez obzira na te probleme gospodarski dio plana je pošten pošto otvoreno zahtjeva privatizaciju navodeći da će tako veći dio BDP-a završiti u rukama naših poduzetnika. Dio gospodarskog programa koji potpuno drži vodu je onaj o potrebe gradnje elektrana jer je naša proizvodnja energije nedostatna. Sve u svemu kada bi se proveo predloženi gospodarski dio programa koji se tiče energije cijena plina za kućanstva bi se udvostručila,a slično bi se dogodilo s i cijene električne energije što je potpuno u skladu i s ciljevima HDZ-a.

U dijelu programa koji govori o poljoprivredi Domovinski pokret pogađa u srž problema kada govori o tamošnjoj situaciji. Isto tako je u pravu kada navodi potrebu državnog podržavanja Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, nakon čega dolazimo do glavnog problema. Nakon svih riječi o potrebi rješavanja sramotnog prehrambenog deficita u programu se pojavljuje ideja o elektranama na biomasu. Ako ništa drugo čini nam se da u pokretu nitko nije gledao najnoviji film Michael Moore-a ?

Govoreći o pravosuđu Domovinski pokret Miroslava Škore predlaže da sudski procesi moraju završiti nakon najviše 3 sudska ročišta što je stvarno briljantna ideja koju svaki građanin Hrvatske mora podržati. Slično moramo pohvaliti i dio programa koji govori o mirovinama pošto on kritizira sistem u kojemu “naš” novac ide u mirovinske fondove pa se potom njime kupuje državni dug. Nužno je ovdje naglasiti kako je jedna stvar pohvaliti ovu kritiku, a druga stvar je što je autor s tim htio reći.

Pretpostavljamo da se niti jedan potencijalni birač ove liste neće protiviti kulturnom dijelu programa u kojemu se poziva na potrebu promicanja samo hrvatske nacionalne kulture dok se istovremeno misli otkazati financiranje “protuhrvatske kampanje”. Govoreći o edukaciji samo ćemo ovdje postaviti citat iz programa:”U području humanističkih znanosti ne smije se zanemariti briga o povijesnom naslijeđu, kulturnoj baštini i o tradicionalnim vrijednostima hrvatskog društva” što je isto neupitno usklađeno s željama domoljubno nastrojenog stanovništva.

Za kraj govoreći o Europskoj uniji Domovinski pokret Miroslava Škore najavljuje potrebu političkog približavanja državama Višegradske skupine koje su nam po dosta toga slične i u tome je isto u pravu zbog naših sličnosti s tim državama, a ne na primjer Njemačkom. Kako se u verziji programa koju smo čitali ne govori o ulasku Hrvatske u eurozonu za poziciju Pokret po ovom pitanju smo koristili izjavu njenog predsjednika. Još na samom početku kampanje Miroslav Škoro je u televizijskoj emisiji na RTL- zatražio provođenje referenduma o ulasku Hrvatske u eurozonu i s tim se potpuno slažemo. Neka Hrvati odluče o ovom pitanju na referendumu.

U osnovi Domovinski pokret Miroslava Škore možemo svrstati u kategoriju neoliberalnih stranaka pošto se zalaže za privatizacije i manju državu i nacionalnih stranaka jer podržava zaštitu i promociju nacionalnog identiteta. Gledajući iz Europske perspektive ovaj pokret je sličan Alternativi za Njemačku dok se razlikuje od Švedskih demokrata koji zagovaraju ekonomski nacionalizam nasuprot Škorinog i AFD-ovog ekonomskog liberalizma. Sve u svemu veliki dio domoljubno nastrojenog biračkog tijela će se složiti s programom Domovinskog pokreta, zanemarujući pri tome njegov gospodarski dio.

0 0 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
2 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
2 godine prije

[…] Tijekom praćenja izborne kampanje za parlamentarne izbore smo već bili govorili o šizofrenoj situaciju u Domovinskom pokretu. Ta stranka kojoj je cilj borba za nacionalne interese se u svom programu stalno pozivala na […]

trackback

[…]   Tko zna možda Domovinski pokret nije bio pozvan jer se u izbornom programu stalno pozivao na europske institucije ? Možemo isto tako reći da Domovinski pokret neslužbeno podržava ili je podržavao uvođenje eura dok mu se formalno protivio !? Sve u svemu one nemaju ili nisu imali program nacionalističke stranke. […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina