HDZ

Kritika HDZ programa

Nakon programa Restart koalicije na redu za pročitati namjesto Vas je program HDZ-a. Tom programu se treba oprezno pristupiti jer kao što svi znamo HDZ nije ispunio izborno obećanje o 1.000 eura po rođenom djetetu koje je bio dao 2015 i 2016 godine.

Zanimljivo da danas nakon što se dužnosnici HDZ-a nalaze u aferi vjetroelektrane HDZ u svom programu instistira na daljnjem povećanju energije iz obnovljivih izvora (bez hidroelektrana iako to nije navedeno) s 900 MW na 2250 MW ili za drugim rječima 150 %. Taj dio plana HDZ-a je i bez ove afere problematičan pošto je ranije navedeno da Hrvatska 28 % energije dobiva iz obnovljivih izvora. Problem se nalazi da Hrvatska do 2030 godine treba dignuti proizvodnju iz obnovljivih izvora po europskim zakonima za samo 4 % ili preciznije na 32 % tako da iza ovog povećanja ne stoje nikakvi razumni razlozi.

Govoreći o poljoprivrednoj politici najveća kritika je da se ona nalazi u suprotnosti s politikom Europske unije za razdoblje do 2030 godine što su autori ovog programa trebali znati. Konkretnije o europskoj poljoprivrednoj, ribolovnoj i stočarskoj politici do 2030 godine ćemo sutra govoriti na Hladna istina,a postaviti ćemo online i dokument Europske unije. Čak i kada bi prihvatili da je HDZ program za poljoprivredu moguć trebali bi se upitati što je mislio umjetnik, HDZ stručnjak koji ga je pisao. U planu se navodi krčenje 300.000 hektara “poljoprivrednog i šumskog” područja ?? Jedino što je u njemu dobro je najava daljnjeg navodnjavanja naših polja i gradnja regionalnih centara.

Najavu podizanja minimalne plaće na najmanje 4250 kuna mjesečno ćemo sigurno svi pozdraviti iako je najava podložna interpretacijama. Da li se govori o bruto ili neto minimalnoj plaći ? Danas bruto minimalna plaća zahvaljujući dosadašnjoj HDZ vladi iznosi 4062 kune tako da povećanje od 188 kuna u 4 godine ne bi predstavljalo ništa značajno. Drugi zanimljivi dio koji se tiče radnog zakonodavstva je onaj o radu nedjeljom. Namjesto da Hrvatska kao i ostale normalne članice Europske unije odredi da se rad nedjeljom plaća 50 ili 100 % više HDZ se bavi regulacijom rada. Nije od države ili HDZ-a posao da ograničava slobodu rada nedjeljom nego da regulira da taj rad bude dostojno plaćen. Za kraj ovog dijela ćemo i pohvaliti namjeru vlade da pokloni 130.000 kuna za samozapošljavanje mladih. Jedina kritika ovog dijela plana bi bila da je on diskriminirajući i da bi se trebao ticati svih nezaposlenih bez obzira da li je riječ o osoba od 20 ili 60 godina.

Čitajući program HDZ-a mi ne smijemo nikada zaboraviti da je riječ o stranci koja se nalazi na pozicijama desnog centra pa je red vidjeti što je po pitanju glasačkog tijela pripremljeno. Tu nalazimo parole o zaštiti dignitete Domovinskog rata, o jačanju veza domovinske i iseljene Hrvatske,a na kraju je tu i ona nova o zaštiti granica. Nakon toga što nalazimo ? Najavu ulaska u europodručje, Schengenski prostor i OECD što baš nije po željama tipično glasača HDZ-a.

Sve u svemu sadašnja HDZ vlada je osim bezbrojnih afera građanima dala veće mirovine i veće minimalne plaće zbog čega joj treba biti zahvalan kada ju usporedimo s prošlom SDP vladom. Govoreći o budućnosti ispadne kao da ova vlada živi u svom vlastitom svijetu ignorirajući europska pravila i želje vlastitih birača. Građanima HDZ danas direktno nudi veće plaće i mirovine ako mu ukažu povjerenje. Ono što ne spominje je drastično povećanje cijene plina zbog LNG terminala i cijene energije zbog novih elektrana koje koriste obnovljive izvore.

0 0 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina