Start

Program Stranke s imenom i prezimenom

Stranka s imenom i prezimenom ima kratak program na samo 7 stranica. Dužnosnici ove stranke koja je nastala iz START-a Dalije Orešković su nam bili obećali intervju, ali kada su vidjeli pitanja su odustali od njega stoga je red ipak nam izaći s kritikom programa stranke.

Na samom početku programa ova stranka poziva na pozitivnu selekciju pri izboru osoba u državnoj i javnoj upravi. Gledajući kako su neki od najviših dužnosnika ove stranke došli na svoje dužnosti utvrditi ćemo da je ovaj poziv na početku programa stranke populistički i iznimno licemjeran.

Govoreći o lokalnoj samoupravi cilj ove stranke je ukidanje 20 županija i njihova zamjena s 5 regija na koje će biti preusmjeren veliki broj dosadašnjih ovlasti države. Problem s ovim dijelom plana je da se žele obnoviti povijesne hrvatske regije što može dugoročno stvoriti probleme Hrvatskoj i dovesti u pitanje njenu unutrašnju stabilnost. Do 1918 godine puno ime Hrvatske je bilo Kraljevina Hrvatska, Slavonija i Dalmacija, a jedina razlika između plana Stranke s imenom i prezimenom i stanja 1918 godine je podjela Slavonije na zapadnu i istočnu dok je tome još dodana regija Istre i Rijeke. S druge strane ideja za smanjivanje 555 gradova i općina je dobra iako se ne navodi kako bi ju ova stranka provela.

Govoreći o reformi izbornog zakonodavstva ova stranka je u pravu u svojoj namjeri da uskladi broj zastupnika s brojem birača u izbornoj jedinici. Najveći problem po nama je ideja o smanjivanju dobne granice za izlazak na izbore na 16 godina, ali ta ideja je u skladu s liberalnim političkim smjerom stranke tako da i ne predstavlja neko iznenađenje.

Gledajući stanje u gospodarstvu ova stranka se zalaže za smanjivanje poreza i u skladu s tim smanjivanje proračuna bez objašnjavanja kako to misli postići, ali u tome su vrlo slični s drugim strankama. Određene nelogičnosti u ovom dijelu programa se tiču s jedne strane privatizacije državnih tvrtki, a s druge strane državnog investiranja u obnovljive izvore energije. Ideja porezne olakšice za projekte obrazovanja i usavršavanja radnika im je na mjestu, ali se trebamo upitati koliko poslodavaca je platilo ili će platiti poslovno usavršavanje svojih radnika ?

Za Stranku s imenom i prezimenom naše radne zakonodavstvo je prerigidno, prekruto i treba ga liberalizirati. To što nam službeni europski podaci govore da je Hrvatska treća po broju ugovora na određeno vrijeme u Europskoj uniji ili preciznije prva u istočnoj Europi uopće ne ometaju blebetanje stranke o rigidnom radnom zakonodavstvu. Isto tako ovu stranku ne ometa činjenica da Italija još 1923 godine donijela zakon koji tvrdi da se prekovremeni rad mora platiti minimalno 10 % više (danas je postotak veći), dok Hrvatska 2020 takav zakon nema.

Posljednji dio programa koji govori o društvu i kulturi je ispunio očekivanja od stranke ovog političkog smjera. Ona traži uključivanje NGO-a u javne rasprave o nacionalnim i lokalnim strategija zajedno s podrškom osobama iz siromašnih obitelji, migranata i invalida. Jedini pozitivni dio ovog dijela programa jačanje kontrole utroška sredstava projekata i programa civilnog društva.

Program Stranke s imenom i prezimenom što je u realnosti kopija slovačke stranke istog imena je opasan za opstojnost Hrvatske u sadašnjem obliku. Njena ideja o podjeli Hrvatska na povijesne regije bi dovela do jačanja autonomaštva pa bi se u slučaju provedbe tog dijela plana mogla naći u situaciju koja danas ima Španjolska s Katalonijom. Drugi problematičan dio plana je liberalizacija našeg radnog zakonodavstva koje je trenutačno najliberalnije u Europskoj uniji. Na razinu koje neEuropske države oni žele smanjiti prava radnika nije navedeno, ali u svima nama taj plan treba pobuditi strah.

Na kraju su i sami dužnosnici ove stranke skužili svoju nepopularnost, svoj neuspjeh pa su u posljednji trenutak sklopili izborni savez s strankom Pametno koja je također bila bez šanse za ulazak u Sabor.

4 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina